Fermierii vasluieni, blocati de secet

Fermierii vasluieni nu mai pot ara cmpurile din cauza secetei. Lipsa de precipitatii din ultimele luni a transformat pmntul n piatr, iar utilajele agricole nu pot pregti patul germinativ pentru semnat. Presati de timp, multi fermierii din judetul Vaslui au renuntat la arat si dau doar cu discul, pentru a putea semna pmntul.

Seceta prelungit a blocat campania de insmantri de toamn. Dac in judetele Iasi si Botosani a plouat in ultima perioad, in ultimele luni, in judetul Vaslui au czut precipitatii foarte putine. Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui, a spus c fermierii fac eforturi foarte mari pentru realizarea arturilor si pregtirea patului germinativ pentru semnat. Lucrrile se fac cu consumuri foarte mari de carburant, avand in vedere c se fac mai multe treceri pentru pregtirea solului. De asemenea, masinile agricole care sunt utilizate in campanie au o uzur foarte mare. Multi fermieri au renuntat la efecturarea lucrrilor de baz si, in loc de artur, se trece de mai multe ori cu masinile agricole pentru distrugerea resturilor vegetale si mobilizarea superficial a solului pentru semnatul la grau si orz, a spus Gigel Crudu. Probleme mari cu care se confrunt agricoltorii in campania de insmantri de toamn se vd si in datele centralizate de DAJ Vaslui. La fel ca in toamna anului 2016, deficitul de ap din sol este foarte mare, iar calitatea lucrrilor realizate are consecinte negative. Spre exemplu, la rapit, dintr-un program de insmantri de 20.000 hectare, s-au semnat 19.763 hectare. Problema este c toate culturile rsrite nu au o densitate corespunztoare, iar pe unele portiuni plantele nu au rsrit deloc. La grau, dintr-un program propus de insmantri de 54.370 hectare, s-a reusit semnarea a numai 3.000 de hectare.

Seceta si terenuri degradate

Potrivit specialistilor din cadrul DAJ Vaslui, in ultimii ani, clima temperat a judetului Vaslui s-a transformat intr-o clim a extremelor, cu temperaturi foarte sczute in timpul iernii si foarte ridicate in timpul verii. De asemenea, precipitatiile sunt putine sau in exces, cu o anumit periodicitate intre anii secetosi si cei ploiosi (2007 – secetos, 2008 – ploios, 2009 – secetos, 2010 – normal, 2011 – ploios, 2012 – secetos). Judetul Vaslui detine 2,2% din suprafata Romaniei, cu 400.959 hectare suprafat agricol, din care 356.691 hectare sunt in sectorul privat (88,9%) si 44.268 hectare (11,1%) in sectorul de stat. Potrivit studiilor elaborate de Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice, in anul 2011, la nivelul judetului Vaslui, terenurile degradate (pe care se afl diferite culturi) ocupau o suprafat de 237.757 hectare. Practic, terenurile degradate reprezint 59% din suprafata agricol a judetului, care este de 400.959 hectare. Conform incadrrilor de specialitate, in terenurile degradate sunt cuprinse solurile cu eroziune de suprafat si de adancime si alunecrile de teren. Din suprafata total de terenuri degradate, 48.271 hectare sunt afectate de eroziune in adancime, 136.540 hectare de eroziune in suprafat, iar pe suprafata de 52.946 hectare se intalneste procesul de alunecri de teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.