Salariile mrite nchid primriile!

n doar dou luni, comunele din judetul Vaslui au rmas fr banii necesari pltii salariilor pn la sfrsitul anului 2017. n aceeasi situatie, ba chiar mai grav, se afl si DGASPC Vaslui, cel mai mare angajator din judet, care are nevoie de 30 milioane de lei numai pentru cheltuielile de personal! Mririle salariale din administratie au sectuit peste noapte bugetele locale, singura sperant a primarilor fiind un sprijin imediat de la Guvern. Care sprijin… nu va veni: rectificare bugetului aprobat ieri nu a inclus UATurile. n acest context, primarii avertizeaz c vor pune lactul pe primrii.

Comunele din judetul Vaslui sunt in pragul colapsului financiar. Dup aplicarea legii salarizrii si majorarea lefurilor in administratia local, bugetele au secat peste noapte. n afar de cele trei municipii si dou orase din judet care au acoperite cheltuielile de personal pan la sfarsitul anului 2017, restul unittilor administrativ-teritoriale nu au un sfant. Disperate, UAT-urile au asteptat cu nerbdare rectificarea bugetului general consolidat al statului, care le putea echilibra bugetele locale, avand in vedere faptul c, fr alocri de la bugetul national, primriile au in fat dou optiuni, ambele nefavorabile pentru angajati: fie adopt noi hotrari de consiliu local pentru diminuarea salariilor, fie nu primesc salarii o lun sau dou si primesc banii retroactiv, in luna ianuarie, din exercitiul bugetar aferent anului 2018. Neculai Moraru, primarul comunei Flciu, presedinte al Asociatiei Comunelor din RomaniaFiliala Vaslui, spune c administratiile locale au nevoie nu doar de bani de salarii, ci si pentru investitii. Este nevoie de bani pentru echilibrarea bugetelor locale. Avem nevoie de fonduri pentru salarii si investitii, pentru c nu sunt deloc. n lipsa acestora, unele primrii si-au majorat salariile. Din moment ce salariile au fost acordate, e un drept castigat, care nu se mai poate lua inapoi. Sunt unele comune mai dezvoltate economic, care se mai descurc, dar altele mici, cum sunt Dodesti, Iana, Gherghesti, ce fac? Dac nu primesc bani in urma rectificrii, sunt nevoiti s inchid sandramaua. Eu sunt convins c se vor gsi solutii si vor fi dati bani, spune, cu sperant, Neculai Moraru.

UAT-urile, exceptate de la rectificare

n timp ce UAT-urile asteptau cu sufletul la gur rectificarea bugetar, semnalele venite de la Palatul Victoria erau ingrijortoare. Potrivit unui comunicat emis de Uniunea National a Consiliilor Judetene din Romania, autorittile locale au fost scoase in totalitate din ecuatia alocrii de fonduri, dup cum reiese din proiectul de hotrare privind rectificarea bugetului. n consecint, organizatia va efectua demersuri pentru obtinerea fondurilor necesare functionrii administratiilor judetene din Romania, demersuri ce presupun alctuirea unei baze de date cu necesarul financiar pentru fiecare judet. Necesarul de fonduri vizeaz trei surse de finantare: sume defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judetelor, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale si sume defalcate din TVA pentru drumurile judetene, se arat in adresa transmis consiliilor judetene. Rspunsul autorittilor este asteptat pan maine, 15 septembrie. Pe lang necesarul de fonduri la primriile comunale, si CJ Vaslui are nevoie urgent de bani. La aceast dat, Directia General de Asistent Social si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui are nevoie de 52 milioane de lei, din care 30 milioane de lei pentru cheltuieli de personal si 22 milioane de lei pentru bunuri si servicii. Tot din sumele defalcate din TVA mai este nevoie de 1,2 milioane de lei pentru acoperirea unor cheltuieli de personal in cadrul institutiilor de invtmant. De asemenea, CJ a solicitat la rectificarea bugetar 10 milioane de lei pentru intretinerea drumurilor judetene si 6 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

Salarii rationale si obiective

Pe noua lege a salarizrii bugetarilor, cel mai mult au avut de suferit comunittile mici. Cum in judetul Vaslui peste 50% din comune au pan la 3.000 de locuitori, posibilitatea sustinerii unor salarii mai mari a fost din star redus. Dac isi stabilesc niste salarii mari, primarii trebui s se gandeasc de unde le vor plti in viitor. Dai salarii mari, risti s rmai fr bani (s-a intamplat deja!n.r.). Legea te las s hotrsti; ai posibilitatea s stabilesti salariul unui primar la nivelul unui vicepresedinte de consiliul judetean. ns, pe lang cheltuielile de personal, trebuie s asiguri si partea de functionare: plata serviciilor la utilitti, iluminatul public, salubritate etc.’, spunea, recent, Neculai Moraru. Loredana Cerbu, primarul comunei Dodesti, nu a mrit foarte mult salariile, pentru c bugetul local nu permitea. Fonduri din alt parte nu vin, doar din bugetul local. Noi am dat o hotrare la nivel local si am stabilit noile salarii, dar nu am fcut majorri importante. Nu avem bani, recunostea primrita.

3 COMENTARII

  1. CU ASTA AU CASTIGAT ALEGERILE …CU PROMISIUNI …SI DRAGNEA SA DESFACA SALTELELE CU BANI SA VA DEA…CA ARE DE UNDE… SA VANDA PORCII…SA VA DEA SALARII MARI…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.