Oierii din judetul Vaslui nu se nghesuie s se nscrie n programul pentru subventionarea lnii comercializate. Desi termenul limit de nregistrare este data de 30 august 2017, doar 46 de ciobani au decis s intre n program. Raportat la efectivele de 270.000 de ovine din judetul Vaslui, numrul fermierilor nscrisi este extrem de mic, practic insignifiant. Cresctorii care nu se nscriu la termen n program nu vor putea primi n 2018 subventia de 1 leu/kilogramul de ln comercializat.
Cresctorii de ovine din judetul Vaslui nu sunt interesati de programul guvernamental prin care se acord subventie pentru ln comercializat. Dup ce ani de zile s-au plns c nu au unde vinde lna si sunt nevoiti s o arunce, n prezent, oierii ignor ajutorul de minimis oferit de stat. Desi n judetul nostru sunt circa 270.000 de ovine, doar 46 de oieri s-au nscris n programul privind acordarea de subventie pentru lna comercializat. Cauzele pentru care cresctorii de ovine nu se nghesuie s se nscrie n program sunt multiple. n primul rnd, o parte dintre fermieri au vndut deja lna la achizitori clandestini, asa c nu mai au… marf. ns, cresctorii de ovine trebuie s stie c, dac nu se nscriu n program pn la data de 30 august 2017, nu vor putea primi subventia pentru anul viitor. Alti oieri spun c au ln, dar nu au unde s o vnd, n conditiile n care centrele de preluare vor fi finalizate pn la sfrsitul anului. Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui, a spus c n zilele rmase pn la data de 30 august vor continua s fac campanie n teritoriu, pentru a informa oierii despre program. „Oamenii nostri merg n fiecare comun pentru a-i convinge pe cresctorii de ovine s se nscrie n program, pentru a nu se mai arunca lna. Functionarii agricoli mpart modelele de cerere pentru nscrierea n program si ofer toate informatiile necesare. Vom face tot ce ne st n putint pentru a creste numrul ciobanilor care se nscriu n program. Am iesit n pres, am dat informatii pe site-ul nostru, am trimis informri la Prefectura Vaslui, care au fost transmise n teritoriu”, a spus Gigel Crudu.
Patru centre de colectare
Pn la aceast dat, DAJ Vaslui a avut discutii cu patru agenti economici care sunt interesati de construirea si administrarea centrelor de preluare a lnii. Centrele vor fi deschise n Vaslui, Husi, Duda-Epureni si Tcuta. Statul va finanta contruirea centrelor de preluare si va detine 49% actiunile societtii, n timp ce ntreprinztorul privat va avea 51%. „Dup ce centrele vor fi finalizate, agentii economici vor prelua lna de la fermieri cu un pret de 3 lei/kilogram. n baza facturilor de comercializare a lnii, fermieri vor merge la DAJ, pentru a solicita subventia de 1 leu/kilogramul de ln comercializat. Noi vom face solicitare la Ministerul Agriculturii pentru sumele necesare si, ulterior, se vor face pltile ctre fermieri”, a explicat Crudu. Pentru nscrierea n program, solicitantul trebuie s depun o copie a B.I./C.I., o copie de nregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului, o dovad a contului activ de disponibilitt i bancare, declaratie pe propria rspundere, documentul care s ateste c exploatatiile de ovine sunt nregistrate n Registrul National al Exploatatiilor.
Subventie pentru lna comercializata
Valoarea sprijinului financiar este de 1 leu/kilogramul de ln comercializat. Valoarea total a ajutoarelor de minimis care se acord unei ntreprinderi/ntreprinderi unice nu poate depsi suma de 15.000 euro pe durata a trei exercitii financiare, n cursul exercitiului financiar actual si n cele dou exercitii financiare precedente. Pentru obtinerea sprijinului, solicitant ii au obligatia s depun la directiile pentru agricultur judetene documente justificative, care s ateste comercializarea productiei de ln obtinut, pn la data limit a anului de cerere, respectiv 1 iulie inclusiv. Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care s rezulte cantitatea de ln comercializat.