O alt mare srbtoare este pregtit de ctre Primria municipiului Vaslui pentru vasluieni: Zilele Culturale ale Municipiului Vaslui. Primarul Vasile Pavl si-a mobilizat n aceast perioad echipa, pentru ca editia 2017 a Zilelor Culturale s fie, ca de fiecare dat, o reusit. Marti, pe 15 august 2017, JUNII SIBIULUI vor nchide manifestrile culturale dedicate Zilelor Municipiului Vaslui printr-un concert extraordinar, care cu sigurant va rmne mult timp n memoria publicului nostru.
Vernisaje de expozitii si lansri de carte, concursuri sportive pe diverse discipline, festivitti de celebrare a celor mai trainice cupluri, festivitti de omagiere a celor mai emblematice personalitti ale acestor locuri, recitaluri si concerte, spectacole artistice si de teatru pentru copii, toate aceste evenimente vor fi oferite publicului larg, fiind conceput un program variat de activitti menit s rspund cerintelor diverse ale vasluienilor. Marti, 15 august 2017, organizatorii au conceput un spectacol de muzic si dansuri populare, potrivit unei mari srbtori crestine, ‘Adormirea Maicii Domnului’. Recitalul Orchestrei ‘Rapsodia Vasluiului’ si a invitatilor si va fi continuat de Concertul extraordinar al Ansamblului Folcloric Profesionist ‘JUNII SIBIULUI’, peste 50 de artisti oferind un adevrat regal muzical. Printre solistii care vor concerta in Centrul Civic al municipiului Vaslui se afl Mariana si Adriana Anghel, Tudor Furdui Iancu, Viorica Telcean, Nelu Albu.
Cine sunt Junii Sibiului?
Cea mai veche formatie de dansuri populare a Romaniei, devenit patrimoniu universal, Junii Sibiului s-au nscut in 1944, din initiativa maestrului coregraf Ioan Macrea, si s-au transformat din formatie de amatori, la inceput brbteac, apoi mixt, intr-o structur cultural profesionist, recunoscut la nivel international. Junii Sibiului au participat de-a lungul timpului la numeroase competitii si festivaluri folclorice, organizate in tar si strintate, iar valoarea lor a fost recunoscut prin cele peste 100 de premii nationale si 60 de premii internationale acordate ansamblului de jurii de specialitate. n repertoriul ansamblului se regsesc jocurile populare din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic european, toate prezentate in costume specifice. Ansamblul valorific deopotriv obiceiuri, precum nlbitul panzelor, Culesul viilor, Intrarea fetei in hor, Clusul, Drgaica, Capra, dar si jocuri btranesti din zona Sibiului: Hodoroaga, Banu Mrcine, Coconita, Glamboaca. Un segment special in cadrul repertoriului ansamblului il reprezint spectacolele tematice: ‘Pe firul nesfarsit al vietii’ – montat in 2009, ‘Cltorie in ritm de vers, de cant si jocuri’ – 2010 si ‘De dragoste si de dor’ – 2011, ‘La Sibiu, in Piata Mare, targ de n-are asemnare’ – 2012, primul spectacol de teatru muzical coregrafic montat de ansamblu dup zeci de ani, si ‘La hanul lui Ghit – 2013. Bogtia si diversitatea repertoriului, tehnica dansatorilor, instrumentistilor si solistilor vocali au fost aplaudate in cele peste 600 de turnee efectuate in Romania, intreaga Europ, America de Nord, Asia si Africa si au fost recompensate cu premii si medalii. Statutul de ambasador al spiritualittii romanesti a fost recunoscut si in 1986, cand ‘Junii Sibiului’ a fost prima formatie de dansuri romanesti prezent intr-un turneu in SUA; in 2006, la Patras, cand ansamblul a preluat simbolic cheia Capitalei Culturale Europene pentru Sibiu 2007, in 2009, cand ansamblul a fost invitat s evolueze pentru demnitarii prezenti la Summit-ul NATO de la Bucuresti, si in 2012, cand ansamblul a fost invitat la Dineul Oficial organizat de UEFA si la Summitul NATO de la Sibiu. Marti, pe 15 august 2017, JUNII SIBIULUI vor inchide manifestrile culturale dedicate Zilelor Municipiului Vaslui printr-un concert extraordinar, care cu sigurant va rmane mult timp in memoria publicului nostru.