Investim sau pierdem banii!

Oamenii de afaceri locali vor s aib o ntlnire cu sefii judetului Vaslui, pentru a a pregti strategia n vederea implementrii celor peste 250 de proiecte cstigate pe PNDL 2. Patronatul este interesat de atragerea banilor si este dispus s se asocieze, pentru a face fat volumului mare de lucru. Cum criza fortei de munc se resimte deja n judet, colaborarea dintre autorittile locale si sectorul privat poate reprezenta solutia pentru finalizarea cu succes a tuturor investitiilor.

Criza fortei de munc poate lovi judetul Vaslui mult mai devreme decat se anticipa. Numrul mare de proiecte castigate de ctre autorittile publice locale si termenele stranse de implementare a investitiilor vor accentua deficitul de meseriasi in domeniul constructiilor. ‘Proiectele nu se pot face fr oameni. O multitudine de investitii necesit o fort de munc imens, mai ales in conditiile in care proiectele se fac in acelasi timp. Noi avem o rezerv c va exista un astfel de potential uman, si este posibil s ne confruntm cu o criz acut a fortei de munc’, a spus Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a ntreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui. Pentru ca implementarea cu succes a celor peste 250 de proiecte castigate de judetul Vaslui pe PNDL 2, mediul local de afaceri propune o intalnire de lucru cu reprezentantii autorittilor locale si judetene. ‘Trebuie ca autorittile s aibe discutii cu oamenii de afaceri cei mai puternici si destoinici ai acestui judet. Ne aflm in aceeasi barc si toti dorim s se atrag acesti bani. Noi stim ce se intampl in mediul de afaceri, si trebuie s convingem firmele din judet s se asocieze, s formeze grupuri de firme capabile s execute toate genurile de lucrri’, a spus Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui.

Firme slab dotate

Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, spune c firmele din sectorul privat trebuie s isi schimbe atitudinea fat de angajati si s inceap s plteasc salarii mai mari. Pavl avertizeaz c la Vaslui nu mai merge s iti mentii un nucleu de oameni intr-o firm si s continui s plteste salariul minim brut pe economie. ‘Ne plangem c nu avem fort de munc, c oamenii din multe domenii pleac in Spania, Anglia sau in alte tri. M intalnesc des si am discutii cu cei de la Vascar, Pancarprod, Safir, si toat lumea imi spune c nu are fort de munc. Eu le spun c, oricat de mare ar fi automatizarea, nu va putea fi inlocuit forta de munc uman. Alturi de utilaje, trebuie s iti formezi si un nucleu de oameni. Toamna, fugresti omul acas, primavara, il cauti, si tot asa. Le-am spus: in acest fel, veti tri sporadic, nu veti construi ceva trainic. Trebuie s vorbesti cu omul, s ii dai salariu’, a spus Vasile Pavl. Cu firme de contructii decapitalizate, fr echipamente de munc si o lips acut de fort de munc, multe din obiectivele de investitii se realizeaz cu mare greutate. ‘Am fost, in ultima perioad, la mai multe sedinte ale Asociatiei Municipiilor din Romania, si toat lumea se plange de lipsa fortei de munc. Multi constructori nu vor s lucreze in orase, pentru c sunt niste conditii de munc specifice. Firmele vor s nu fie arbori, capace de canal… vor s lucreze usor. Cand in oras predai amplasamentul, trebuie s ai toate avizele necesare. Am avut cazuri cand se taie gresie si nu se pune ap, si asa ii umplu pe trectori de praf. Am turnat asfalt pe Blcescu si am cerut s se pun o band, prin care s se avertizeze c acolo se lucreaz, c este o sarm de care se pot impiedica oamenii. M-am certat jumtate de or pentru acest lucru’, a mai spus Pavl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.