Scderea dramatic a natalittii din ultimele decenii a lsat fr elevi pn si scolile din orasul Murgeni, localitate renumit, pn nu de mult, pentru natalitatea mare. Dou proiecte pentru construirea de noi scoli, demarate n urm cu mai multi ani, sunt aproape de finalizare, ns calculele arat c nu mai exist elevii care s le populeze. n suburbia Schineni, pentru o scoal cu o capacitate de 400 locuri, mai sunt doar… 20 de copii! O alt scoal din centrul Murgeniului, care are proiectate 300 de locuri, se confrunt cu aceeasi problem: lipsa elevilor!
n orasul Murgeni se contruiesc scoli pentru niste elevi care nu exist. Proiectele au fost initiate in urm cu aproape zece ani, fr s se ia in considerare evolutia demografic din zon. Astfel, s-a ajuns ca, la aceast dat, in satul Schineni, care apartine de Murgeni, s fie in faza de executie o scoal pentru clasele I-VIII, care va avea opt clase, grdinit si o capacitate total de 400 elevi. Problema este c investitia de 1,6 milioane de lei finantat de Ministerul Educatiei si de la bugetul local se adreseaz, in acest moment, unui numr maxim de 20 de copii! Ioan Buta, primarul orasului Murgeni, spune c va trebuie s ia msuri pentru ca aceste scoli s nu rman pustii. Astfel, va fi inchis scoala din satul apartintor Srteni, unde invat si copiii din satul aprtintor Ltesti, iar cei 200 de elevi vor fi mutati in scoala nou de la Schineni. Autorittile locale intentioneaz ca scoala veche din Srteni s fie tranformat intr-un centru rezidential pentru persoane varstnice, cu conditia s se acepte schimbarea domeniului de activitate. Trebuie s gsim o utilitate acestor spatii. Acum, copiii familiilor de romi pleac in strintate, iar in cazul familiilor de romani, natalitatea este foarte subtire. Este un proiect inceput cu mai multi ani in urm, iar fundamentarea investitiei s-a fcut ‘pe genunchi’. Nu este o not de fundamentare clar, sustenabil pentru acest proiect. Scoala are 400 de locuri, iar noi avem in satul respectiv 20 de copii! Noi facem acum infrastructura, construim scoli, creste nivelul de trai, si sperm s creasc si natalitatea odat cu aceste schimbri. Cand nu faci un proiect pe baze reale, ajungi in aceast situatie, a explicat Ioan Buta.
Alta scoala, aceeasi problema
Aceeasi problem exist si la o alt scoal, construit in centrul orasului Murgeni, care va avea parter si un etaj, cu o capacitate de 300 de copii. Ca si in cazul scolii de la Schineni, nu exist copii nici pentru aceast scoal, asa c acestia vor fi adusi aici din cartierul Satul Nou. Nu avem copii, nu avem obiectul muncii nici pentru aceast scoal. Vom trasfera gradinita si clasele I-IV din cartierul Satul Nou in scoala nou si vor mai rmane ceva locuri neocupate. Noi cutm s dezvoltm infrastructura care tine de Liceul Tehnologic din oras, pentru c, altfel, pierdem copiii, care se duc la Zorleni. Mai aveam inchis o alt scoal de acum trei ani, tot din cauza lipsei copiilor. Acum, aceast cldire este in conservare, a mai explicat Ioan Buta.