Unui copil din patru din ntreaga lume i se refuz copilria, potrivit unui raport al organizatiei internationale Save the Children, care include un index global al trilor unde copilria este mai mult sau mai putin amenintat. Romnia ocup locul 52 din 172, sub tri ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioar Romniei). Dintre toti indicatorii urmriti n raport, mortalitatea infantil si rata nasterilor nregistrate n rndul adolescentelor sunt cele mai ngrijortoare. Tara noastr se numr printre trile europene cu cel mai ridicat numr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente ntre 15 si 19 ani, 34 sunt mame.
Raportul ‘Copilrii furate’, lansat chiar de Ziua International a Copilului, arat c cel putin 700 de milioane de copii – si posibil sute de alte milioane – si-au sfarsit copilria mult mai devreme decat trebuia, din cauze care variaz de la violenta extrem si conflicte la cstoriile si sarcinile timpurii, la exploatarea prin munc pan la sntatea precar si lipsa accesului la educatie. Indicele privind sfarsitul copi – lriei (End of Childhood Index) clasific 172 de tri, luand in considerare zone in care copilria este cel mai putin afectat si zone in care este cel mai mult erodat. Indicatorii utilizati pentru a msura sfarsitul copilriei sunt: morta – litatea sub cinci ani, malnutritia care stopeaz cresterea, abandonul scolar, exploatarea copiilor prin munc, cstoriile timpurii, sarcina in adolescent, strmutarea cauzat de conflicte si omuciderea copiilor. La nivelul cel mai de jos se situeaz Nigerul, urmat de Angola, Mali, Republica Central-African si Somalia. La polul opus, trile in care copilria este cel mai putin amenintat sunt Norvegia, Slovenia, Finlanda, Olanda si Suedia, toate aflate in Europa. Gabriela Alexandrescu, Prese – dinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, spune: ‘Copiii care cresc in zone de rzboi, amenintati de grupri violente, suferind si murind de diverse boli si experimentand discriminri severe sunt privati de tot ceea ce ii face copii. Este inacceptabil c, in 2017, milioane de copii din intreaga lume inc nu au dreptul s fie in sigurant, s invete, s creasc si s se joace. Trebuie, si putem, s facem mai mult decat atat.’
Pozitia Romniei n lume cu privire la copiii lipsiti de copilarie
Romania ocup locul 52 in raport, fiind clasificat in cea de-a doua categorie – ‘cativa copii isi pierd copilria’. Aflate peste sau putin sub media indicatorilor obtinut de tara noastr se numr tri ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioar Romaniei) sau ca Chile, Armenia, Tonga, Barbados, Turcia, Algeria, Sri Lanka (medie apropiat). Dintre membrii UE, doar Romania si Bulgaria nu figureaz in topul clasamentului format din 37 de tri cu scoruri mari sau foarte mari in ceea ce priveste sntatea, nutritia, educatia si protectia copiilor.
Copii cu copii – riscurile sarcinii n adolescenta
Efect al lipsei accesului la ingrijiri si educatie pentru sntatea sexual si a reproducerii, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani este cea mai ingrijortoare, Romania inregistrand 34 de nasteri la 1.000 de adolescente. n Europa, doar dou state prezint o situatie relativ mai grav: Bulgaria si Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri. Este un semnal de alarm faptul c Romania se confrunt cu un numr mai mare de nasteri in adolescent decat state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3). n plus, datele Eurostat (2015) arat c, in UE, Romania inregis – treaz cel mai mare numr de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani (9,282 de nasteri, adic 4,7% din totalul nasterilor din 2015, din care 676 erau minore intre 10 si 14 ani). Aceast situatie a determinat Comi – tetul ONU pentru drepturile eco – nomice, sociale si culturale s atrag atentia Guvernului Romaniei c a devenit urgent adoptarea unei strategii nationale pentru a asigura accesul la educatie sexual si consiliere privind sntatea repro ductiv pentru tinerele si adolescentele din tar.
Mortalitatea sub vrsta de cinci ani
Lipsa unei acoperiri cu servicii medicale universale, precum si lipsa unei alimentatii suficiente si o calitate slab a apei potabile ii expune pe cei mai dezavantajati copii la un risc foarte ridicat de deces. Aceste cauze sunt valabile si pentru Romania, care se numr printre trile europene cu cel mai ridicat numr de decese ale copiilor sub cinci ani (11,1 la o mie de nasteri), doar Moldova si Albania avand rate mai ridicate. Prin comparatie, rate de patru ori mai mici inregistreaz Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia si Slovenia.
Impactul devastator al casatoriilor timpurii
Cstoria inainte de varsta de 18 ani reprezint o inclcare a drepturilor copiilor si este ilegal intr-un numr tot mai mare de tri. Cstoria timpurie are consecinte devastatoare pentru viata unei fete, a crei copilrie se termin mult prea curand, prin intrarea fortat in perioada de maturitate si maternitate, inainte de a fi pregtit din punct de vedere fizic si mental. Ele se simt adesea lipsite de putere si sunt private de dreptul la sntate, educatie si sigurant. Cstoria timpurie ii afecteaz, de asemenea, si pe bieti, ins intr-o msur mult mai redus decat in cazul fetelor. n privinta acestui indicator, Romania nu a iesit din zona de risc, desi legislatia permite cstoria doar intre majori, copiilor mai mari de 16 ani fiindu-le permis doar in cazuri exceptionale in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea printilor sau a tutorelui si cu autorizarea din partea instantei de tutel. Astfel, in Romania, 6,7% dintre adolescentii cu varsta intre 15 si 19 ani s-au cstorit. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) si Bulgaria (8,4%) inregistreaz valori apropiate. Media european este de aproximativ 2%. Surprinztor, tri din alte zone ale lumii confruntate cu multiple probleme economice si politice inregistreaz valori sub cea a Romaniei: Ghana (6,4%), Iordania (5,9%), Kazakhstan (4,6%), Mongolia (5,3%), Namibia (5,4%), Swaziland (4,3%) si Brazilia (3,9%).
Lipsa educatiei ca factor de mentinere a copiilor captivi n saracie
La indicatorul abandon scolar in ciclul primar si gimnazial, Romania rmane printre trile care se confrunt in mod serios cu aceast problem, cu un procent de 12,1, considerat ca fiind sczut prin raportarea la situatia global, ins ingrijortor la nivel european. Continuand comparatia cu statele europene, Romania este depsit doar de Moldova (17,9%) si Macedonia (13,1), celelalte state cu exceptia Maltei (10,4) situandu-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina – 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7% etc.). Raportul mai arat c: * n fiecare zi, mai mult de 16.000 de copii mor, inainte de a implini varsta de cinci ani, cel mai adesea din cauze prevenibile. * Aproximativ o ptrime din numrul total de copii sub cinci ani (156 de milioane) au dezvoltarea fizic si mental incetinit din cauza malnutritiei. * Unul din sase copii de varst scolar din intreaga lume nu este, in acest moment, inclus in sistemul de educatie. * Conflictul a fortat aproape un copil din 80 s plece de acas. * 168 de milioane de copii din intreaga lume sunt exploatati prin munc – in cazul a 85 de milioane fiind vorba despre munci riscante – , numr care depseste totalul copiilor care triesc in Europa (138 de milioane). * O fat din cinci se cstoreste la fiecare sapte secunde. * La fiecare dou secunde, o adolescent naste. ‘n 2015, lumea a fcut aceast promisiune, c, pan in 2030, toti copiii vor fi scolarizati, protejati si sntosi, indiferent de locul unde se afl. Chiar dac acesta este un obiectiv ambitios, se poate atinge, dac guvernele investesc in toti copiii, pentru a le garanta copilria pe care o merit’, a mai spus Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania. n continuitate cu campania Every Last Child, Save the Children cere guvernelor s se asigure c niciun copil nu moare din cauze prevenibile sau tratabile, nu este supus violentei extreme, nu este privat de viitorul su ca rezultat al malnutritiei, cstoriei timpurii sau fortate, sarcinii timpurii sau muncii fortate si c toti copiii au acces la educatie de calitate. Pentru a dona sau semna petitia care solicit guvernelor s creasc investitiile in copii, accesati endofchildhood.org.