Mai multi absenti, niciun eliminat, subiecte asa si-asa!

Cea de-a doua prob a examenului de Bacalaureat, sesiunea de var 2017, cea obligatorie n functie de profil, s-a desfsurat fr incidente, candidatii dovedind c, de aceast dat, si-au nvtat lectia. A crescut n schimb numrul absentilor, de la 104, la proba de limba si literatura romn de luni, la 121, ieri, cei mai multi absenti fiind din rndul celor din promotiile anterioare care urmau s sustin proba la matematic. La unison, att profesorii, ct si candidatii, au consiserat subiectele la matematic accesibile. n schimb, cei care au sustinut examenul la istorie au avut parte de o surpriz, subiectele complexe, care acopereau o bun parte a materiei, fiind considerate de o dificultate peste medie.

O nou prob scris, cea obligatorie a profilului, din cadrul examenului de Bacalaureat editia de var 2017, a fost trecut de absolventii de liceu vasluieni. Este vorba de probele la matematic, respectiv istorie. Din totalul de 2.540 candidati inscrisi, din care circa 150 din promotiile anterioare, 121 de absolventi au ales s nu se prezinte la aceast prob. Dac numrul absentilor a crescut fat de proba scris la limba si literatura roman, in schimb, de aceast dat nu a fost nici un eliminat pentru intentii de fraudare, examenul desfsurandu-se fr incidente in cele 9 centre desemnate la nivelul judetului Vaslui. Tn ceea ce priveste subiectele, cel putin la matematic, acestea au fost accesibile, nivelul de dificultate fiind chiar sub asteptri, conform spuselor nu atat ale cadrelor didactice, cat ale candidatilor, la iesirea din slile de examen. Nu acelasi lucru se poate spune ins despre subiectele la istorie, materie preferat de liceeni si la care, la simularea din acest an, au fost acordate nu mai putin de 15 note de 10, cu o promovabilitate, una dintre cele mai mari, de 62,11%! Subiectele complexe, oVoievozi romani. Politica extern la Mircea cel Btran. Iancu de Hunedoara – actiuni militareo, sCriza oriental. Proclamatia de la Islazo si sRomania postbelic – dou argumente despre stalinism si unul despre national-comunism. Opinii despe evolutia politic din secolul al XX-leao, au fost considerate, chiar de ctre cadrele didactice, ca avand o dificultate peste medie. Chiar si in aceste conditii, atat profesorii, cat si candidatii sunt optimisti si sper ca rezultatele din acest an la Bacalaureat s confirme trendul ascendent pe care se afl scoala vasluian si s fie depsit procentul de promovabilitate de 71,57% inregistrat anul trecut. Bacalaureatul 2017 va continua vineri, 30 iunie, cu proba la alegere in functie de profil si specializare, urmand ca primele rezultate s fie afisate pe data de 5 iulie. Tn aceeasi zi, intre orele 16.00 si 20.00, se vor putea depune eventualele contestatii, urmand ca, dup rezolvarea acestora, rezultatele finale s fie afisate pe data de 10 iulie.

Au scris tot… ce-au stiut!

Nici absolventii de liceu din Barlad nu au mai iesit la fel de veseli ca dup proba la roman. Constatarea in privinta gradului de dificultate la profilele real si uman lea apartinut, in special, profesorilor. Acestia au spus c subiectele au fost in asa fel gandite incat oricine ar fi putut obtine un 5.00 tras de pr – la matematic -, dar nu oricine s-ar fi putut ridicat peste 7.00 – la istorie. Cei care predau matematica la profilele reale au afirmat c doar 25% din elevii pe care i-au pregtit de-a lungul anilor s-ar fi putut ridica la note de peste 6.50-7.00, in timp ce restul cadidatilor, chiar dac nu si-au dat interesul in particular, nu ar fi trebuit s se gandeasc la note sub 5.00. ‘Doar subiectul al treilea, la matematic, ar fi fost ceva mai greu, ins nu de netrecut, dac ar fi fost atenti. Toate subiectele au fost, de altfel, abordabile, dar rman la concluzia c diferenta ar fi fcut-o doar subiectul III. A fost atat de frumos, incat cred c un elev dedicat matematicii l-ar fi rezolvat primul, prentru a-si asigura un 9.00, dac nu chiar un 10.00 curat’, ne-a declarat un profesor de matematic din Barlad. Concurentii de la profilul uman nu ar trebui s aib nicio problem in a obtine cel putin 5.00 la istorie, ins doar putin peste 50% ar ssrio de 7.00, avand in vedere gradul de dificultate al subiectelor. La nivel de concurenti, zambetul afisat acum dou zile, cand au sustinut proba scris la roman, s-a cam… estompat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.