Seceta pedologic s-a instalat, deja, n sudul si nordestul judetului. Dat fiindc, n prezent, necesarul de ap al plantelor este foarte mare, culturile vor avea de suferit de pe urma temperaturilor excesive. Sistemul de irigatii este una dintre putinele sanse ale agricultorilor de a obtine recolte bune, ns, desi primesc apa gratuit, din cele peste 20.000 de hectare amenajate pentru irigatii, se ud doar… 350 de hectare! Fermierii nu au aripi de ploaie, tamburi si alte echipemente de udare, astfel nct sistemele de irigatii nu functioneaz.
Deficitul de ap din sol a inceput s afecteze culturile agricole din judetul Vaslui. n mai multe zone ale judetului unde nu au fost precipitatii deja s-a instalat seceta, iar urmtoarele zile caniculare vor afecta si mai mult culturile. Gigel Crudu, directorul Directiei pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui, spune c este deficitul de ap in sol este mai mare in sudul si nord-estul judetului. ‘Pan in prezent, vegetatia culturilor este bun. Exceptie fac zonele din judet in care nu a plouat deloc. Pe perioada de canicul, plantele vor suferi din cauza temperaturilor mari si a lipsei rezervelor de ap din sol. Noi sperm s avem parte de ploi, pentru c, in aceast perioad, consumul de ap al plantelor este foarte mare’, a spus Gigel Crudu. Pentru campania de recoltare a pioaselor, productile estimate sunt destul de modeste. La grau, productia medie estimat este de numai 3.493 kilograme/hectar, iar la orz, de 4.290 kilograme/hectar. De asemenea, la rapit se anunt o productie medie de 2.130 kilograme/hectar. ‘La grau, productia ar fi putut fi mai mare, dar sunt mai multe exploatatii agricole care ne-au transmis c vor recolta la grau intre 2.000 si 2.500 kilograme/hectar. Cum aceste ferme agricole acoper o treime din suprafata cultivat cu grau, productia medie va fi mai mic. La rapit, dac in toamn ar fi fost conditii meteorologice mai bune, s-ar fi realizat o recolt mai mare, a explicat Gigel Crudu. Suprafata total semnat cu grau este de 47.640 hectare, la rapit s-au semnat 19.104 hectare, in timp ce orzul a fost insmantat pe 2.686 hectare.
Nu se iriga aproape nimic
Cum lunile de var se anunt a fi secetoase, sistemul de irigatii din judetul Vaslui ar trebuie s fie utilizat la capacitatea maxim. ns, in prezent, din cele peste 20.000 de hectare amenajate pentru irigatii, se ud doar 350 hectare in amenajarea Albita-Flciu si Manjesti. Este vorba despre culturi de floarea-soarelui, sfecl de zahr, porumb, vii si livezi, psuni. ‘Guvernul a emis un act normativ, iar productorii din zonele amenajate pentru irigatii primesc apa gratuit de la stat. Acestia ar trebui s pun in functiune echipamentele de udare, pentru c ANIF-ul le duce apa doar pan la pompele de punere sub presiune. Acum, se irig putin, a mai spus Gigel Crudu. Chiar dac primesc ap gratuit, o mare problem cu care se confrunt fermierii este lipsa echipamentelor de udare. Acestia nu au achizitionat aripi de ploaie, istalatiile de aspersiune cu tambur si furtun etc. Astfel, nu se pot efectua irigatii, iar productiile obtinute sunt pe msur. ‘Anul trecut, o ferm a fcut un calcul, iar dou udri la un hectar au costat 100 de lei. Acolo unde s-a irigat, s-a realizat o productie de 5 tone de porumb/hectar, iar unde nu sa irigat, porumbul a fost tiat si dat ca furaje la animale’, a precizat Gigel Crudu. Avandu-se in vedere stimularea cresterii suprafetelor agricole irigate la nivelul judetului, ANIF Vaslui vine in sprijinul productorilor agricoli care detin terenuri in administrare, atat prin incheierea de contracte multianuale/sezoniere pentru asigurarea unui nivel optim al apei la statiile de punere sub presiune si la alte puncte de livrare, cat si prin umplerea cu ap, in mod gratuit, a retelei de canale de irigatii din amenajrile din judet. n total, in zona Albita-Flciu sunt amenajate pentru irigatii 17.000 de hectare, din care s-au incheiat contracte de udare pentru 12.500 hectare. n prezent, in judetul Vaslui sunt infiintate 11 OUAI-uri, din care sase au in proprietate statiile de pompare de pe terenurile lor.