Inventarierea terenurilor din Vaslui, blocat de 23 de hectare din Muntenii de Jos

Muntenii de Jos este singura comun din judetul Vaslui care nu a finalizat nici pn la aceast dat inventarierea terenurilor agricole. Operatiunea nu s-a ncheiat din cauza unui litigiu n instant. Primaria Muntenii de Jos se judec cu Prefectura Vaslui pentru un lot de 23 hectare de teren. n timp ce autorittile locale spun c terenul nu este retrocedabil si a devenit zon construibil, Prefectura Vaslui sustine c cele 23 de hectare au fost retrocedate pentru rentregirea islazului si nu se pot construi case.

n judetul Vaslui, implementarea Legii nr. 165/2013 pentru finalizarea procesului de restituire in natur sau prin echivalent a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist s-a blocat, in cazul comunei Muntenii de Jos. Din cauza unor probleme in justitie, inventarierea terenurilor agricole din Muntenii de Jos nu s-a finalizat si toat lumea asteapt decizia judectorilor. Dnut Cretu, primarul comunei Muntenii de Jos, a spus c litigiul din justitie preveste un lot de 23 hectare de teren, pe care au fost atribuite loturi de case pentru tineri. n timp ce Primria Muntenii de Jos a inclus aceast suprafat de teren in intravilanul unittii administrativ-teritoriale, Oficiul pentru Cadastru si Publicitate Imobiliar (OCPI) sustine c terenul trebuie inclus in Anexa 9, ce cuprinde suprafetele ce fac obiectul retrocedrii. ‘Noi am fost cea de-a zecea comun care am finalizat operatiunea de inventariere a terenurilor agricole, dar dosarul nu a fost acceptat de OCPI. Pentru aceste 23 de hectare de teren este o hotrare judectoreasc, in care se precizeaz c suprafata nu poate fi retrocedat. Noi am emis peste 250 de hotrari de acordare de loturi de case pe acest teren, au fost eliberate 20 de autorizatii de construire legale si au fost deja construite 15 case. Tinerii nu pot fi scosi de acolo. Din anul 2013 noi suntem in proces cu Comisia Judetean de Fond Funciar, iar Prefectura Vaslui este parte in proces, a explicat primarul Dnut Cretu. Suprafata de 23 hectare este prins in Planul Urbanistic General aprobat de ctre autorittile locale in anul 2012. Cat priveste posibilitatea ca in calitate de presedinte al comisiei locale s fie sanctionat cu o amend cuprins intre 10.000 si 100.000 de lei pentru c nu a incheiat aplicarea legii, Dnut Cretu a fost foarte direct: ‘Abia astept s m amendeze pentru c nu am finalizat inventarierea terenurilor !’, a spus el.

Terenul a fost retrocedat pentru islaz

Varianta Prefecturii Vaslui referitoare la situatia din comuna Muntenii de Jos este putin diferit. Initial, terenul a fost retrocedat UAT-ului de ctre Comisia Judetean de Fond Funciar, pentru reintregirea islazului localittii. Ulterior, autorittile locale au introdus terenul in intravilan, dup care au decis c trebuie constituit o comisie pentru a constata c terenul nu mai este psune, ci este contsruibil. n anul 2012, o comisie mixt format din reprezentanti Prefecturii Vaslui, OCPI si autorittilor locale au analizat situatia si a emis un proces-verbal prin care s-a propus s fie emis o interdictie de transferare a terenului din islaz, in teren de constructie. n baza procesului-verbal, in timpul mandatului prefectului Radu Renga, Prefectura Vaslui a emis o interdictie in acest sens, moment in care autorittile locale au dat in judecat institutia. n prezent, se asteapt ca instant s dea o hotrare definitiv in ceea ce priveste schimbarea destinatiei pentru care a fost retrocedat terenul. Demn de remarcat este faptul c problema din comuna Muntenii de Jos a ajuns si in atentia Corpului de Control din cadrul Ministerului de Interne, care a efectuat o verificare la nivel local.

Termene nerealiste

n cursul anului 2013, primarii trebuiau s realizeze ceea ce nu s-a reusit in ultimii 23 de ani, si anume s fac ordine in registrele funciare. Initial, termenul de implementare a Legii nr. 165/2013 pentru finalizarea procesului de restituire in natur sau prin echivalent a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist s-a incheiat in data de 26 iunie 2014, urmand apoi mai multe prelungiri. n tot acest timp, in judetul Vaslui, 9.345 de persoane asteapt si acum s le fie retrocedate terenurile. n total, fostii proprietari solicit 23.813 hectare de teren. Dar, pentru c nu exist suficient teren, cu sigurant se vor acorda si despgubiri. ‘La acest moment, avem 9.345 de cereri nesolutionate, dup cum urmeaz: cereri din dosarele transmise ctre comisia judetean pentru despgubiri – 1.238, hotrari judectoresti definitive si irevocabile care trebuie puse in executare – 78 si cereri aflate in lucru la comisiile locale spre a fi trimise la comisia judetean – 5.042’, precizau reprezentantii Prefecturii Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.