Copilrii dezastru

Multi copii cu vrsta ntre 15 si 19 ani din judetul Vaslui nu si mai triesc copilria. Srcia, migratia printilor n strintate, lipsa educatiei sexuale, exploatarea prin munc, abandonul scolar, toate acestea, uneori n combinatii tragice, fur copilria tinerei generatii. n Romnia, unul din sapte copii nu si mai trieste copilria. Vasile Mariciuc, presedintele Asociatiei Salvati Copiii Vaslui, face o constatare mai mult dect alarmant: n judetul nostru, situatia este si mai dramatic. Sute de copii abandonez scoala, foarte multi tineri au ambii printi plecati n strintate, n timp ce sute de minore rmn, n fiecare an, nsrcinate.

Conform unui studiu realizat la nivel international de Organizatia Salvatii Copiii, in Romania, unul din sapte copii nu isi petrece copilria firesc, pentru ca ulterior s isi dezvolte armonios personalitatea. Vasile Mariciuc, presedintele Organizatiei Salvati Copiii Vaslui, a spus c in judetul nostru situatia copiilor este si mai dramatic. Srcia, migratia printilor in strintate, lipsa educatiei sexuale, exploatarea prin munc, abandonul scolar sunt factori care influenteaz negativ viata copiilor. ‘Acest fenomen are cauze diverse si, pe lang judetul Vaslui, se manifest si in alte judete ale trii sau in alte state ale lumii. n judetul nostru sunt conditii socio-economice mult mai grele, in care triesc multi copii. Avem multe cazuri in care, din srcie sau ignorant, fetele se cstoresc incepand cu vasta de 12 ani, cu consecinte dramatice asupra tinerelor mame si copiii acestora. Tragem un semnal de alarm autorittilor s inter – vin cu anumite msuri, s corecteze aceste realitti, a spus Vasile Mariciuc. n anul scolar 2015 – 2016, in judetul Vaslui, 99 de copii din invtmantul primar din zona rural aveau ambii printi plecati in strintate, iar din mediul urban, 136 de copii aveau printii plecati in strintate. n anul scolar 2015-2016, rata abandonului scolar la nivelul judetului Vaslui a fost de 1,42%. Rata abandonului scolar urban inregistrat este de 1,37%, iar cea la nivel rural de 1,45%. Distributia la nivelul judetului, in functie de variabila gen, se prezint astfel: bieti – 208, fete – 142. Potrivit datelor Directiei de Sntate Public Vaslui, in anul 2016, in grupa de varst 15 – 19 ani, au fost depistate 471 de gravine. n acelasi an, in spitale si in cabinetele de obstetric- ginecologie publice au fost inregistrate 161 intreruperi de sarcini, iar in spitalele si cabinetele de obstretric-ginecologie private au fost inregistrate alte 22 de cazuri. Conform datelor Directiei Judetene de Statistic Vaslui, in luna ianuarie 2017 in judetul nostru erau inregistrate 31.446 persoane cu varsta intre 15 si 19 ani, din care 16.097 de sex masculin si 15.349 de sex feminin.

51% din copiii Romniei, n risc de saracie

Primul indice anual privind sfarsitul copilriei, intocmit de Salvati Copiii, compar cele mai recente date pentru 172 de tri si evalueaz unde sunt cei mai multi si unde sunt cei mai putini copii lipsiti de copilrie. Romania ocup locul 52 in raport, fiind clasificat in cea de-a doua categorie – cativa copii isi pierd copilria, in care sunt cuprinse state caracterizate prin niveluri de dezvoltate economic diferite, ins confruntate cu probleme similare in ceea ce priveste protectia copiilor impotriva factorilor care determin sfarsitul copilriei. Dintre membrii Uniunii Europene (UE), doar Romania si Bulgaria nu figureaz in topul clasamentului format din 37 de tri cu scoruri mari sau foarte mari in ceea ce priveste sntatea, nutritia, educatia si protectia copiilor. Conform raportului Salvati Copiii, intitulat Eradicarea srciei educationale si materiale in randul copiilor din Europa, peste jumtate dintre copiii din Romania (51%) se afl in risc de srcie sau excluziune social, fenomen care are consecinte grave pe termen lung, nu doar asupra copilului, ci asupra intregii societti. n Romania, 282.000 de copii intre 7 si 17 ani nu urmeaz nicio form de educatie, iar in anul scolar 2014-2015, 34.293 de copii au abandonat ciclul primar ori gimnazial, cu 8.400 mai multi decat in anul precedent, prsirea timpurie a scolii inregistrand cele mai mari cifre din UE. n 2015, rata de prsire timpurie a scolii inregistra valoarea de 19,1%.

Mai multe adolescente nasc n Romnia dect n Trinidad Tabago

n Romania, 6,7% dintre adolescenti cu varsta intre 15 si 19 ani s-au cstorit. Doar Moldova (9,9%), Rusia (7,5%), Ucraina (6,4%), Albania (6,5), Belarus (7,5%) si Bulgaria (8,4%) inregistreaz valori apropiate. Media european este de aproximativ 2%. Dintre toti indica – torii, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani este cel mai ingrijortor, Romania atin – gand cifra de 34 de nasteri la 1.000 de adolescente, in Europa, doar 2 state prezint o situatie relativ mai grav, Bulgaria si Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.