Tunurile pe asistatii social!

Asistatii social apti de munc nu mai trebuie s primeasc ajutor financiar de la stat. Acesta a fost mesajul oamenilor de afaceri, transmis, ieri, n cadrul Sedintei de Dialog Social. Patronatul sustine c n judet lucreaz doar 40.000 de persoane, n timp ce 90.000 primesc ajutor social de la stat. Mai mult, sute de locuri de munc sunt neocupate, iar grosul somerilor refuz s se recalifice. Patronatul nu mai este dispus s achite factura celor care stau n crciumi si sunt otrava societtii”.

Beneficiarii de venit minim garantat au fost luati din nou in vizor in cadrul Sedintei Comisiei de Dialog Social Vaslui. Dup ce Daniela Cimpianu, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Mun c (AJOFM) Vaslui, a prezentat noile msuri de stimulare a fortei de munc, prefectul Isabel Bogdan a intrebat de ce sutele de locuri de munc libere nu sunt ocupate. ‘n evidentele AJOFM sunt 700 de locuri de munc vacante, care nu se ocup. Suntem pe primul loc in tar la somaj. Care este explicatia? Ati fcut burse, dar tot nu se ocup?!’, a intrebat Isabel Bogdan. Cimpianu a rspuns c, din totalul somerilor, doar 1.500 primesc indemnizatie de somaj, iar restul sunt neindemnizati. Un somer neindemnizat se poate scoate din evidentele AJOFM si se poate inscrie din nou. Nimic nu il impiedic s fac acest lucru. Doar somerii indemnizati pot pierde indemnizatia. De asemenea, sunt peste 200 de persoane cu probleme de sntate, care nu pot lucra in domeniul confectiilor. ‘Faptul c nu se ocup locurile de munc tine si de pregtirea profesional. Multe persoane nu au un nivel de pregtire corespunztor pentru a ocupa un loc de munc. Sunt persoane cu dou – trei clase si este greu s le prindem in programul de pregtire profesional’, a explicat Daniela Cimpianu.

Nu dati bani celor care stau n crsme!

Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, este de prere c locurile de munc vacante nu se ocup pentru c, pur si simplu, nu exist… poft de munc. Multi someri nu au educatia din scoal sau din cadrul societtii pentru ca atunci cand nu lucreaz s se recalifice profesional. ‘Nu vor s se pregteasc profesional, iar multi someri iau drumul bejeniei si pleac in strintate sau in vestul trii. Este foarte grav c nu sunt pregtiti! Nu exist o ‘armonizare’ intre programele scolare si nevoia social de fort de munc specializat. Scolile profesionale tot fac croitori si croitorese si apoi o ‘croiesc’, vai de capul nostru! Au terminat tinerii liceele; ii vezi cat sunt de increztori si cat de dezamgiti vor fi in toamn…’, a spus Ionel Constantin. Pe de alt parte, oamenii de afaceri sunt de acord cu sprijinirea persoanele defavorizate, ins cer ca sprijinul financiar pentru persoanele apte de munc s fie anulat. ‘Dup somaj, nu mai este nimic. Trebuie s dm bani celor care muncesc, nu trebuie salariile plafonate. Trebuie s dm bani necjitilor, nu puturosilor! S nu dm celor care stau in crasme si nu fac un sant curat, un drum, nu taie nicio iarb. Oamenii de afaceri din judet nu pot intelege de ce trebuie s pltim?! Moldovenii erau cunoscuti prin munc, in excelent. Acum, e cu totul altceva’, a mai spus Ionel Constantin.

Primesc bani cei care au si pot

Gheorghe Croitoru, presedintele Sindicatului ‘Frtia’ Vaslui, a precizat c Legea nr. 416 privind venitul minim garantat prevede sprijin financiar pentru cei care nu au si nu pot. ‘Institutiile care rspund de aplicarea legii au dus in derizoriu acest act normativ. Acum, primesc bani si cei care au, si cei care pot. AJOFM trebuie s coboare in mediul rural, s se cunoasc si acolo toate msurile care se adreseaz somerilor’, a spus Gheorghe Croitoru. Si Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a ntreprinderilor Mici si Mijlocii Vaslui, a luat la tint asistatii social. ‘Vorbim de premii, facilitti pentru cei care nu muncesc. Pentru un investitor nu am vzut s se acorde o facilitate; ar trebui s fie ajutati cei care creeaz plus valoare. n judetul Vaslui, 40.000 de persoane lucreaz, iar 90.000 primesc ajutor social. Unde ne aflm cu acest raport?! Nu putem s avem fort de munc calificat prin msuri luate la Vaslui. Sunt probleme ce tin de strategiile de dezvoltare a trii. Fr o strategie, nu se intampl nimic, doar vorbim’, a spus Ovidiu Copacinschi. Sorin Prepelit, directorul Agentiei Judetene pentru Plti si Inspectie Social Vaslui, i-a aprat pe asistatii social din judet si a spus c acesti oameni sunt condamnati cu usurint. ‘Cum ar fi artat viata noastr dac ne-am fi nscut intr-o comun defavorizat? Ce sanse am fi avut?! Haideti s nu fim radicali in a condamna acesti oameni. Cum e s te nasti in Dragomiresti, in Voinesti sau in Bcesti? Acesti oameni chiar nu au avut de ales’, a explicat Prepelit. n replic, Ionel Constantin a replicat c nu s-a referit la persoanele cu handicap sau la cele defavorizate care primesc venit minim garantat, ci la ‘cei care sunt otrava societtii si nu fac nimic’.

3 COMENTARII

  1. Am inteles, v-ati folosit de ei pentru voturi… dar cred ca a venit timpul sa le faceti vant la munca, bate la ochi domnule Buzatu… 90.000 de asistati sociali ?

  2. Am batut judetul Vaslui,in lung si in lat pentru a angaja muncitori pentru lucrari de constructii in Bucuresti, nu vor sa se deplaseze…e mai bine acasa, primim ajutor de la stat si nu putem sa ne angajam.

  3. Tovarasilor …lasati vrajeala si nu mai dati bani la toti alcolicii, trimitetii la munca,daca nu vor sa munceasca nu le mai dati bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.