Statiile de tratare si epurare de la Vaslui, Brlad si Husi sunt n faza premergtoare receptiei. Din contractul de finantare semnat n decembrie 2016, SC Aquavas SA Vaslui finanteaz ultimele lucrri la cele dou mari proiecte. Si programul care cuprinde cele cinci contracte de lucrri pe retele este n pregtire. Dup ce va fi atribuit contractul de asistent tehnic, se va trece la licitarea lucrrilor de modernizare a retelelor de ap si canal. La Vaslui, programul implementat pe POS Mediu 2007-2014 nu a avut aplicate corectii financiare.
SC Aquavas SA Vaslui este in faza de pregtire a receptiei statiilor de tratare si epurare realizate in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2014. n prezent, sunt finantate ultimele lucrri care nu au fost finalizate pan in luna decembrie 2015 si au fost fazate pe Programul Operational Infrastructur Mare (POIM) 2014 -2020. Daniela Grigoras, purttorul de cuvant al SC Aquavas SA Vaslui, spune c pe lang micile lucrri care s-au fazat de pe proiectele privind reabilitarea statiilor de tratare si epurare, au fost fazate si cele cinci proiecte din cadrul programului pe retele. De asemenea, au mai fost fazate pentru perioada 2014 – 2020 si unele lucrri care au rmas de executat, care tin de proiectul de asistent tehnic. Dup ce se va atribui prin licitatie public contractul de asistent tehnic, va urma licitatia si demararea lucrilor efective la cele cinci proiecte pe retelele de alimentare cu ap potabil.
Bani pentru finalizarea lucrarilor
La sfarsitul anului trecut, SC Aquavas SA Vaslui a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finantare pentru realizarea lucrrilor de ap si canal, fazate din POS Mediu 2007 – 2014. Contractul a fost incheiat in data de 5 decembrie 2016, si are o valoare total de 355.927.333 lei. ‘Acest contract va asigura finantarea inclusiv a contrac – telor de lucrri pentru reabilitarea si extinderea retelelor de alimentare cu ap si de canalizare din Vaslui, Barlad, Husi si Negresti’, a precizat Daniela Grigoras. Este vorba despre cele cinci proiecte de retele din programul POS Mediu care nu s-au realizat pe vechiul proiect si au fost mutate pe noul proiect finantat prin POIM 2014-2020. n municipiul Vaslui, proiectul de ap si canal prevede extindere cu 54,9 kilometri a retelei de ap, 310 cmine de vane, 2.460 cmine contorizare, 491 hidranti de incendiu si patru statii intermediare de clorinare. n municipiul Barlad proiectul prevede extinderea cu 37 de kilometri a retelei de ap, 334 cmine de vane, 541 hidranti de incendiu, 11 statii de hidrofor. n municipiul Husi, sistemul de alimentare cu ap potabil va fi extins cu 15,9 kilometri de retea de ap, 131 cmine de vane, 147 hidranti de incendiu, iar in orasul Negresti sistemul de alimentare cu ap potabil va fi extins cu 11,6 kilometri de retea, iar sistemul de canalizare menajer cu 16 kilometri.
Vasluiul nu a avut corectii
Lucrrile care nu au fost finalizate pe POS Pediu pan in luna decembrie 2015 au fost fazate pentru urmtorul exercitiu bugetar 2014 – 2020 in dou etape. O parte din lucrri au fost fazate pan la data de 30 iunie 2016, iar o parte din lucrri trebuie finalizate pan in anul 2020. nainte de luna iunie 2016 si anterior semnrii contractului de finantare din decembrie 2016, noi am avut o serie de verificri. n acest sens, a fost emis o not de aprobare preliminar in care se retine c nu au fost aplicate corectii financiare, respectiv nu au fost emise note de constatare a neregulilor si de aplicare a corectiilor financiare. Corectia financiar este o sanctiune pentru anumite abateri si nereguli si este suportat din sursele proprii ale beneficiarului, a explicat Daniela Grigoras. n ultima sedint de Guvern, printr-o ordonant de urgent, au fost reglementate conditiile in care sumele aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice neimputabile beneficiarilor vor fi suportate de la bugetul de stat pentru proiectele din cadrul POS Mediu 2007-2013 care nu au fost finalizate in perioada de eligibilitate (pan la 31 decembrie 2015) si pentru care s-a convenit cu Comisia European esalonarea astfel incat a doua faz a proiectelor s fie implementat in cadrul POIM 2014- 2020. La nivel national, este vorba despre 52 proiecte, pentru care valoarea total a investitiilor aferente fazei a doua de implementare se ridic la peste 1,29 mliarde de euro.