Preventie, nu amenzi!

Anul trecut, Finantele Publice Vaslui au colectat de la cei 144.082 contribuabili pe care i administreaz suma de 670 milioane de lei. Nelu Sava, directorul AJFP Vaslui, a precizat, n cadrul Colegiului Prefectural, c planul de ncasri a fost depsit cu 49,8 milioane lei. Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui, crede c inspectorii fiscali ar trebui s pun mai mult accent pe preventie, nu pe amenzi.

Ieri, in cadrul Colegiului Prefectural, Administratia Judetean a Finantelor Publice (AJFP) Vaslui a prezentat gradul de realizare a veniturilor la bugetul general consolidat pentru 2016. Suma colectat anul trecut la cele patru bugete administrate de Finantele Publice Vaslui a fost de 670.069.000 lei, ceea ce inseamn un grad de realizare a planului de incasri de 108,04%. Mai exact, Fiscul a colectat 49.873.000 lei peste programul de incasri la bugetul general consolidat. Prezent la discutii, Ciprian Trifan, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, a spus c se asteapt ca legea preventiei s intre in vigoare cat mai repede, pentru ca firmele romanesti s fie mai intai prevenite si apoi amendate. ‘Mai intai capitalul autohton s fie prevenit, nu s se mai aplice direct amenzi. Se colecteaz mai putin de pe unele segmente de venituri, dar programul de incasri a fost depsit. S se dea termene, s se informeze agentii economici, si apoi s le dea amenzi. Ciclic, s mai rman si cate o firm romaneasc in mediul de afaceri’, a spus Ciprian Trifan.

Fiscul face preventie!

Nelu Sava i-a rspuns vicepresedintelui CJului c legea preventiei este asteptat, ins, in acest moment, Fiscul nu aplic direct amenzi contribuabililor ru platnici. ‘Noi, in prealabil, facem notificri ctre contribuabili si, dac nu se conformeaz, dm un avertisment. La a doua abatere, aplicm sanctiunea minim, apoi, dac se continu cu neregulile, crestem valoarea amenzii’, a explicat Nelu Sava. n sprijinul celor afirmate, el a subliniat c la un total de 144.082 contribuabili aflati in administrarea institutiei pe care o conduce, anul trecut, au fost aplicate doar 217 amenzi, in valoare de 418.000 lei. ‘Doar 10% din venituri provin din executrile silite, iar restul din plti voluntare. ncercm s determinm contribuabilii s plteasc. Unde sunt sume de plat, inspectorul someaz agentul economic s plteasc; dac nu, se incepe executarea silit. Mare parte din administratorii de firme nu stiau c au de plat, pentru c specialistii care se ocup de contabilitate trimit direct la noi formularele privind obligatiile de plat. Nu ne ducem direct s blocm conturile, pentru c astfel opresti activitatea’, a mai spus Nelu Sava.

64,1 milioane lei din executari silite

Pentru a preveni constituirea de arierate, anul trecut, AJFP Vaslui a aprobat esalonri la plata obligatiilor fiscale pentru 235 de contribuabili, cu o valoare a creantelor fiscale de 6,2 milioane lei. De asemenea, pentru recuperarea creantelor datorate bugetului general consolidat au fost aplicate msuri de executare silit: au fost comunicate 28.305 somatii ctre operatorii economici cu datorii la buget, in valoare total de 127,8 milioane lei, au fost infiintate 15.054 popriri asupra disponibilittilor din conturile bancare pentru suma de 36,6 milioane lei, au fost instituite 518 popriri la terti pentru suma de 1,9 milioane lei, au fost aplicate 91 sechestre pe bunuri mobile si imobile in valoare de 16,4 milioane lei, au fost organizate 39 licitatii pentru valorificarea bunurilor mobile si imobile sechestrate, suma incasat fiind de 0,7 milioane lei. Din valorificarea msurilor de executare silit, la finele 2016 au rezultat incasri in sum de 64,1 milioane lei. Cel mai bine valorificate sunt msurile constand in recuperarea sumelor din emiterea somatiilor, reprezentand 64,28% din totalul sumelor recuperate prin executare silit, urmate de recuperarea sumelor prin decontare bancar ca urmare a indisponibilizrii conturilor agentilor economici restantieri (33,54%). Totodat realizrile din popririle la terti si valorificarea sechestrelor aplicate pe bunurile mobile si imobile, au reprezentat 2,18% din totalul incasrilor privind executarea silit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.