Tmpenii USR-iste

Clotilde Armand, consilier local USR n Bucuresti, ar vrea ca salariile vasluienilor s rmn n continuare mici. Comentnd majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 lei, ea a sustinut c msura este normal pentru Bucuresti, dar anormal pentru Vaslui. Iat si explicatiile: msura este bun pentru Bucuresti, datorit faptului c bucurestenii nu pot supravietui cu salariul minim (fiind astfel stimulati s munceasc mai mult etc.), iar pentru Vaslui este proast, din cauz c distruge industria local. Mai mult, a spus USR-ista, la Vaslui se poate tri „regeste” cu un salariul net de 930 lei pe lun…

ntr-un interviu acordat la inceputul acestei sptmani site-ului ‘Ziare.com’, Clotilde Armand, consilier in Consiliul Local al Sectorului 1 din partea Uniunii Salvati Romania (USR), a comentat acid majorarea salariului minim brut pe economie la 1.450 lei, incepand cu 1 februarie 2017. n viziunea economic a partidului pe care il reprezint, in judetul Vaslui nu ar trebui fcut aceast majorare, pentru c ar ruina mediul privat local. Mai mult, ea spune c oamenii de afaceri nu au bani pentru a sustine majorarea salariului minim pe economie – este, de altfel, un alt motiv pentru care msura nu este binevenit pentru judetul Vaslui. n schimb, pentru un oras precum Bucurestiul, o astfel de msur fiscal se justific total. Unul din argumentele aduse in sprijinul acestei teorii este c firmele din Capital au resursele financiare disponibile pentru plata salariului minim. Mai mult, Clotilde Armand sustine c in Bucuresti nu se poate tri cu actualul salariu minim, pe cand in Vaslui netul de 930 lei, primit acum la salariul minim brut pe economie de 1.250 lei, este suficient. Practic, Armand sustine ca in Romania cuantumul salariului minim brut pe economie ar trebui s fie diferentiat, in functie de zona geografic.

Masurile socialiste sunt bune pentru Bucuresti

Clotilde Armand isi incepe analiza asupra salariului minim din Romania, referindu-se la Franta, unul din cele mai puternice state europene din punct de vedere economic: ‘Franta s-a dezindustrializat din cauza msurilor socialiste dezastruoase. Nu trebuie s facem la fel, trebuie s tinem un echilibru’, a spus reprezentatul USR. Si continu: ‘Mai e ceva. Mrirea salariului minim nu are acelasi efect in Bucuresti ca in judetul Vaslui, de exemplu. Diferenta intre Vaslui si Bucuresti e cu mult mai mare decat aceea intre Bucuresti si Franta. n Bucuresti, ar fi normal s ridicm salariul minim, in Vaslui ar putea distruge industria local, exact cum spuneati’. Motivatiile care sustin o astfel de tez sunt simple. ‘Nu putem analiza cu medii nationale, trebuie vzut despre ce vorbim in fiecare judet. n Bucuresti, nu se poate supravietui cu salariul minim, care e prea mic in raport cu nivelul economiei in Bucuresti’ a concluzionat Clotilde Armand.

Vasluienii au asipiratii la fel ca bucurestenii

Achitarea unor salarii diferentiate in Romania ar fi o msur absolut injust. Sustintorii unei astfel de teorii, in frunte cu Clotilde Armand, ar trebui s stie c ratele la un credit bancar din judetul Vaslui sunt identice cu cele din Bucuresti, iar politicile institutiilor financiare nu sunt diferite in functie de zonele geografice. De asemenea, vasluienii achit acelasi pret la utilitti (energie electric, gaze naturale, ap, transport etc.). Spre exemplu, vasluienii achit un pret de 180 de lei pentru o gigacalorie, iar in Bucuresti pretul perceput de RADET este de 164 lei/gigacalorie. Cu alte cuvinte, vasluienii pltesc mai mult pentru inclzirea locuintelor. Si pretul la carburanti este identic la Vaslui si la Bucuresti. Mai mult, din materiale aprute in massmedia nationale privind preturile la alimente reiese c locuitorii din Bucuresti, Bihor, Vaslui sau Hunedoara pltesc cam aceleasi preturi pe mancare. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a citit interviul si nu este de acord cu cele sustinute de Clotilde Armand. ‘Oamenii de la Vaslui au aceleasi aspiratii ca si locuitorii din Bucuresti sau Timisoara. Nu se poate ca in Romania s fie aplicate salarii diferentiate. Afacerile trebuie s se dezvolte, pentru ca in privat s se acorde salarii mai mari ca la stat. Oamenii de afaceri trebuie sustinuti cu facilitti fiscale, cu ajutoare de minimis pentru a plti salarii mai bune’, a spus Constantin.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.