Culmea srciei: s rmi la marginea marginalizrii!

marginalizarePrimarii Vasluiului si caut si cteva sptmni marginalizarea, inclusiv pe holurile Prefecturii Vaslui. Dintre toti, Liviu Prciu, primarul comunei Viisoara, este cel mai revoltat: toate comunele din jurul lui sunt declarate marginalizate, mai putin a lui! Primarul a cerut n scris Ministerului Muncii si Bncii Mondiale s fie inclus n studiul care a stat la baza elaborrii strategiei antisrcie, ns rspunsul primit a fost, oare de ce nu ne mirm, unul negativ. Primarul acuz Guvernul c a fcut strategia pe picior, condamnnd, o dat n plus, Viisoara la srcie. Dezamgirea este cu att mai mare cu ct Prefectura Vaslui anunta, recent, c toate UATurile din judet, nu doar cele 67 trecute initial n strategie, au fost n final incluse n memorandum.

Epopeea declarrii judetului Vaslui ca zon marginalizat continu. Ieri, Liviu Pirciu, primarul comunei Viisoara, a venit la Prefectura Vaslui pentru a clarifica situatia localittii pe care o pstoreste. Primarul spune c nu intelege nimic din strategia impotriva srciei si, in acest sens, a venit s cear lmuriri de la reprezentantii Guvernului in teritoriu. Edilul nu isi explic cum de este posibil ca Viisoara s nu fie declarat marginalizat, desi toate cele din jur (cu acces la drum european si cale ferat) sunt marginalizate. Am trimis adrese la Ministerul Muncii, dar si la reprezentantii Bncii Mondiale la Bucuresti, cerand s mi se explice cum se poate una ca asta: comuna noastr nu a fost declarat marginalizat, pe cand toate comunele din jur se regsesc in Atlasul zonelor rurale marginalizate si al dezvoltrii locale din Romania ca fiind marginalizate, chiar cu un grad sever de marginalizare, a spus Liviu Pirciu. Primarul face referire la comunele Rosiesti, Ggesti, Banca si Dodesti, ultima localitate fiind desprins din comuna Viisoara.

Minciuna are picioare scurte

Recent, Guvernul anunta c a adus o corectur la Memorandumul adoptat la sfarsitul lunii septembrie, care oficializeaz faptul c judetul Vaslui este una dinte cele mai srace regiuni din Romania si, poate, din Uniunea European. Dac in prima variant doar 67 de UAT-uri erau cuprinse in acest act oficial si urmau s fie sprijinite in vederea dezvoltrii, in urma eratei, toate cele 86 de comune si orase vasluiene apar pe harta srciei. Evident, anuntul pompieristic al guvernantilor tehnocrati, preluat cu bucurie inclusiv la nivelul Prefecturii Vaslui, s-a bazat pe… nimic! Dovad in acest sens este chiar primarul Liviu Parciu…

Nu se poate!

La adresele formulate de Primria comunei Viisoara, Ministerul Muncii a trimis urmtorul rspuns: V informm c Atlasul zonelor rurale marginalizate si al dezvoltrii locale din Romania are la baz in principal datele Recensmantului din 2011, iar analizele sunt realizate la nivel de sector de recensmant, folosind indicatori referitori la trei criterii generale: capital uman, ocupare formal si locuire. Prin definitie, zonele marginalizate acumuleaz dezavantaje pe toate cele trei criterii. Cei de la minister ii multumesc edilului pentru interesul (…) pentru utilizarea atlasului si iI informeaz c nu se mai poate face nimic, pentru c perioada de derulare a contractului cu Banca Mondial, care a elaborat respectivul document, s-a incheiat.

Adio, dezvoltare!

Fr incadrarea comunei in studiul elaborat de Banca Mondial in baza cruia a fost elaborat strategia antisrcie, Viisoara mai are putine sanse de dezvoltare. Eu nu am s mai prind niciun proiect. Nu am acces la drum european; nu sunt marginalizat, nu am s mai prind in veci un proiect european! Cum s m compar eu cu Banca, care are acces la drum european?! La noi nu trece nici calea ferat, se plange primarul Pirciu. Cea mai grea intrebare a edilului din Viisoara este legat de modul in care a fost fcut acest studiu: Fac studiile din birouri, altfel nu pot s-mi explic. Eu sunt primar din 2004, dar nu a trecut nimeni prin comun cu niciun studiu. Cum au ajuns la aceste date?!, se intreab primarul. Prin strategia privind reducerea srciei, comunele care primesc ravnitul statut ar urma s aib consultant special si prioritate la accesarea de fonduri europene si guvernamentale, iar in modul cel mai concret vor primi 10 puncte din oficiu la depunerea proiectelor europene.

1 COMENTARIU

  1. pai parca era un program cu iz electoral (PNL-Ciolos), la care nu vroia nimeni sa aplice? l-ati facut pe Danca sa spuna ca daca n-aveti nevoie de bani, banii Vasluiului se pot realoca celorlalte zone

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.