ncasri de 97% la taxele si impozitele locale

botColectarea taxelor si impozitelor la bugetul local al municipiului Vaslui merge snur. Dup mai multe rectificri pozitive la capitolul taxe si impozite, la data de 30 septembrie 2016, ncasrile au atins pragul de 25 milioane lei. Si la recuperarea debitelor din amenzi ncasrile sunt pe plus, dup primele nou luni ale anului intrnd n conturile municipalittii suma de 1,8 milioane lei. Pe aceste realitti financiare, sunt toate sansele ca taxele si impozitele locale pentru anul 2017 s rmn neschimbate.

La data de 30 septembrie 2016, termenul limit pentru cea de a doua trans a pltilor pentru taxele si impozitele locale, s-a realizat un grad de colectare de 97% pentru persoanele fizice si juridice. De la un program initial de incasri de 23.947.040 lei, s-au operat mai multe rectificri pozitive, la data de 30 septembrie fiind incasat din taxe si impozite locale o sum total de 25.037.040 lei. Eugen Bot, directorul Directiei Economice din cadrul Primriei Vaslui, spune c, fat de estimrile initiale, s-a colectat in plus o sum de 1.090.000 de lei. Surplusul financiar de un milion a venit de pe segmentul impozitului pe terenuri, in timp ce 90.000 de lei provin din redevente. Datorit modificrilor aduse la Codul Fiscal, se impoziteaz o dat terenul de sub constructie, si se impoziteaz la tariful de constructie si o suprafat de 400 metri ptrati din suprafata care este in registrul agricol, la alt categorie de folosint. Spre exemplu, dac o persoan detine 1.000 de metri ptrati intravilan, din care 300 de metri ptrati sunt aferenti constructiei, iar 700 de metri ptrati sunt arabili, din suprafata arabil se impoziteaz si 400 metri ptrati la tariful de constructie, a explicat Eugen Bot. Astfel, la impozitul pe teren s-a plecat initial de la o prognoz de 860.000 lei, pentru ca apoi s fie bugetat suma de 1,6 milioane de lei. La data de 30 septembrie 2016, Servicul Financiar din cadrul Primriei Vaslui a incasat 1,5 milioane lei si sunt premise ca, pan la sfarsitul anului, suma bugetat s fie depsit. Dup data de 30 septembrie 2016, contribuabilii care nu si-au achitat obligatiile fiscale la bugetul local vor suporta mjorri de 1% pentru fiecare lun.

ncasari mai mari din amenzi

La capitolul amenzi, Primria Vaslui are de incasat restante de 9,8 milioane de lei. Dar cum aceast sum nu poate fi recuperat integral in cursul unui singur an, pentru 2016, s-au prevzut incasri din amenzi de 2,2 milioane de lei. Raportat la primele nou luni ale anului curent, incasrile din amenzi au fost estimate la 1.650.000 lei, iar programul realizat este de 1.884.000 lei, cu incasri mai mari de 200.000 lei. Sperm s ne realizm programul la incasrile din amenzi. La noi vin in debit amenzi noi, acordate de organele competente ale statului. Vom vedea la sfasitul anului care a fost influenta ordinii de stingere a obligatiilor fiscale, mai intai amenzile si apoi taxele si impozitele. Este posibil s incasm ceva in plus din rmsite. Oricum, pe ansamblu buget, noi credem c pan la sfarsitul anului ne vom mentine la un procent de colectri de 97%, a precizat Eugen Bot.

Aceleasi impozite si pentru 2017

Premisele pozitive care au condus la incasri bune la bugetul local sunt multiple. Un rol important l-a avut prelungirea primului termen de plat pan la data de 30 iunie 2016, precum si facilittile fiscale (anularea majorrilor) de care au beneficiat contribuabilii care si-au achitat obligatiile principale in procent de 72%. De bun augur a fost si mentinerea cuantumului taxelor si impozitelor locale la acelasi nivel ca in anii precedenti. Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal, Consiliul Local poate majora impozitul pentru curti si constructii de la 6.400 lei/hectar, la un maxim de 15.000 lei/hectar. De altfel, in acest perioad se pregteste o hotrare care va intra in plenul Consiliului Local, potrivit creia taxele si impozitele pentru anul 2017 s se mentin neschimbate. n conditiile in care am avut in vigoare un nou Cod Fiscal, gradul de colectare de 97% este unul foarte bun. Este foarte important ca sumele bugetate s fie realizate. Suntem multumiti de ce am realizat pan la aceast dat. Mesajul meu pentru fiecare contribuabil este s realizeze importanta pltii la bugetul local, pentru c aceste obligatii fiscale vin ctre comunitatea local, prin investitii, servicii de salubritate, diverse lucrri, finantarea activittilor culturale, sportive, sociale etc., a mai spus Eugen Bot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.