Fiscul intr tare n chirii!

blocuriFiscul ia n vizor proprietarii care si nchiriaz locuintele. Dup ce vor face o informare att a administratorilor de asociatii, ct si a proprietarilor, inspectorii fiscali vor declansa campanii de control. Proprietarii care nu ncheie contracte de nchiriere si nu achit impozitele aferente la stat vor fi sanctionati. Se poate anticipa c numrul sanctiunilor va fi mare, dat fiind practica ntelegerilor directe, fr ncheierea unui contract. n prezent, n judet sunt nregistrate la Fisc 4.767 contracte de nchiriere.

Agentia National de Administrare Fiscal (ANAF) va demara o actiune de verificare a contractelor de inchiriere. Pentru o prim etap, Fiscul si-a propus s initieze o cam – panie de informare a proprietarilor de locuinte cu privire la legislatia in vigoare din domeniu. Ulterior, se vor desfsura actiuni de control si se vor aplica sanctiuni, acolo unde se vor constata nereguli. Nelu Sava, directorul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Vaslui, a precizat c institutia pe care o conduce a organizat, deja, intalniri cu contribuabilii in care a fost abordat si capitolul chiriilor, necesitatea ca proprietarii de locuinte s mearg la Fisc si s intregistreze contractele de inchiriere. n viitor, vom organiza intalniri de lucru si cu presedintii de asociatii de proprietari, pe exact aceeasi tem. Proprietarii de locuinte trebuie s isi inregistreze contractele de inchiriere la noi, de unde primesc o decizie de impozitare pe respecti – vele venituri cu patru termene de plat – la contractele incheiate in lei. La contractele in euro se mai depune o declaratie, pan la data de 25 mai a anului viitor. Veniturile care vor fi impozitate sunt calculate dup cursul oficial publicat de BNR, a precizat Nelu Sava. n prezent, la AJFP Vaslui sunt inregistrate un total de 4.767 contracte de inchiriere. Pan in prezent, Fiscul a fcut verificri la petitiile pe care le-a primit de la presedintii de asociatii sau diversi cetteni, care au reclamat faptul c in unele apartamente stau mai multe persoane decat numrul declarat, nefiind achitat intretinerea aferent. Din fericire, in general, in aceste cazuri s-a constatat c sunt incheiate contracte de inchiriere. Prin aceast actiune, Fiscul urmreste colectarea impozitului de 16% pe venitul realizat din valorificarea bunurilor si a impozitului de 5,5% pentru asigurrile de sntate.

Chirii foarte mari la Vaslui

Florin Caraiman, reprezentantul unei agentii imobiliare din municipiul Vaslui, spune c toti proprietarii care dau in chirie locuintele pe care le detin sunt indemnati s mearg la Finantele Publice s le inregistreze. Si in cazul in care noi intermediem inchirierea sau ne ocupm doar de partea de redactare a contractelor, ii indemnm pe toti s mearg la Fisc. La noi nu prea sunt spatii comerciale mari pentru inchiriere, spre exemplu spatii de 100 metri ptrati, iar cele mai mici se inchiriaz in medie cu 30 de euro/metrul ptrat. Pentru municipiul Vaslui este foarte mult, mai mult decat in Iasi, a explicat Florin Caraiman. Spre exemplu, un spatiu comercial din zona Traian, cu o suprafat de 22 mp, s-a inchiriat cu o sum lunar de 550 euro. n cazul locuintelor, cererea este mult mai mare decat oferta. Sunt oameni putini care isi inchirieaz locuintele, din cauz c taxele de achitat la stat sunt mari. Pe de alt parte, oamenii nu vor ca propriettile lor s sufere degradri. Pe de alt parte, interesul proprietarilor este s incheie contracte, pentru c numai asa isi pot recupera banii, dac nu primesc chiria sau dac bunurile din cas sufer stricciuni. Oricum, operatiunea de verificare a celor care stau cu chirie va fi destul de dificil, a apreciat Florin Caraiman.

ncep controalele!

Miercuri sear, la postul public de televiziune, presedintele ANAF, Dragos Doros, a spus c in cazul chiriilor s-a pus la punct o campanie de informare si se doreste initierea de dicutii cu administratori de bloc si informarea proprietarilor. Pan la urm, dac vrem conformare voluntar din partea proprietarilor care inchiriaz, primul pas este s ii informm si s stie la ce s se astepte in caz c nu declar. Pasul doi este s mergem in control si s ii sanctionm, a precizat Dragos Doros. Presedintele ANAF a precizat c incheierea unor contracte de inchiriere pe sume modice este un fenomen, observat inclusiv de ANAF. Si pan acum proprietarii care inchiriaz erau verificati, ins aceast activitatea nu era prioritar pentru ANAF. Noi nu putem s spunem c nu controlm proprietarii, dar nu a fost un focus pentru noi. n momentul acesta, proprietarii care obtin venituri din chirii devin un focus pentru noi, a adugat Dragos Doros.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.