n judetul Vaslui, vnzarea terenurilor agricole extravilane merge snur. Din 2014, anul liberalizrii pietei funciare, si pn n prezent, pe site-ul Directiei Agricole au fost publicate peste 5.800 de oferte de vnzare, pentru o suprafat total de 7.517 hectare. Dac la aceste oferte mai adugm si sutele de avize emise de primrii pentru vnzarea liber, avem o imagine a amplorii fenomenului.
n cursul acestui an, proprietarii de pmant din judetul Vaslui au publicat pe site-ul Directiei pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui nu mai putin de 1.248 oferte de vanzare. Suprafata de teren aferent acestor dosare este de 1.177 hectare, iar DAJ Vaslui a emis deja 247 avize finale in vederea perfectrii tranzactiilor. n cursul anului 2015, au fost inregistrate la DAJ Vaslui 2.347 de oferte de vanzare a terenurilor din extravilanul localittilor, pentru o suprafat de 2.485 hectare. n urma verificrii respectivelor oferte de vanzare, au fost emise 266 avize finale, dar si 3 avize negative, iar primriile au emis 1.104 adeverinte pentru vanzarea liber. Tot in cadrul Legii nr. 17/2014 privind vanzarea terenurilor agricole, la sfarsitul anului 2014, pe site-ul DAJ Vaslui au fost postate 2.227 de oferte cu vanzare de terenuri agricole, pentru o suprafat total de 3.855 hectare. Cele mai multe oferte sunt din comunele Dimitrie Cantemir, Berezeni, Flciu, Viisoara, Perieni, Pochidia si Rosiesti. La capitolul preturi, valoarea parcelelor variaz in functie de mrime, amplasament, calitatea solului etc. Astfel, grila preturilor pentru un hectar de pmant incepe de la 4.000 lei si ajunge pan la maxim 19.000 de lei.
Vasluiul este fruntas la vnzari
Procedura de tranzactionare a terenurilor agricole are dou mari spete. n primul caz, dac preemtorii prevzuti de lege isi exercit dreptul de preemtiune, acestia trebuie s se prezinte la primrie pentru a depune o comunicare de acceptare a ofertei, alturi de documente care atest calitatea de preemtor. n aceast situatie, dosarele unde se inregistrarea o comunicare din partea preemtorilor vin la DAJ Vaslui, care, dup ce face o analiz privind corectitudinea alegerii preemtorului, d un aviz de vanzare. n a doua situatie, dac preemtorii nu isi exprim dorinta de a-si exercita dreptul de preemtiune, dup 30 de zile, terenul devine liber la vanzare. Primria elibereaz o adeverint alturi de oferta public, iar vanztorul si cumportorul pot merge la un notar public pentru a incheia actul de vanzare-cumprare. Cele mai active trei zone ale trii, in functie de numrul de dosare inregistrate cu oferte de vanzare a terenurilor agricole situate in extravilan, sunt Timis, Vaslui si Arad. Romania a liberalizat piata funciar la 1 ianuarie 2014, conform obligatiilor incluse in Tratatul de Aderare la Uniunea European, fapt care permite persoanelor fizice din UE s cumpere terenuri agricole in tar, demers care a modificat regimul existent pan la finele lui 2013, cand doar persoanele juridice aveau dreptul s cumpere terenuri agricole.