Metropola Vaslui – Iasi, o himer!

metropolaO metropol Vaslui – Iasi, care s copieze megaproiectul parafat ntre Arad – Timisoara, nu are nicio sans de reusit. Dac n vestul trii edilii celor dou orase si propun o metropol cu 1 milion de locuitori si un standard de viat occidental, autorittile din Iasi continu s priveasc Vasluiul ca pe o rud srac. „n vestul trii, e cu totul altceva: politicienii sunt ntelepti si pragmatici. La noi, politicienii vor doar pentru ei”, a spus Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert Vaslui.

La inceputul acestei luni, la Universitatea de Vest, primarii Gheroghe Falc si Nicolae Robu au semnat actul de constituire al viitoarei metropole Arad – Timisoara. Potrivit documentului, administratiile celor dou orase se angajeaz s lucreze la dezvoltarea metropolitan comun din punct de vedere economic, social si teritorial, avand ca tint atingerea unei populatii de un milion de locuitori si cresterea calittii vietii acestora. n acest sens, autorittile locale vor depune toate diligentele pentru integrarea priorittilor zonei de dezvoltare metropolitan comun Arad-Timisoara in strategiile nationale, regionale, judetene si locale, precum si includerea si pregtirea unui proiect pilot de investitii teritoriale integrate pentru ciclul financiar 2021-2027. De asemenea, se va actiona pentru alocarea de resurse din bugetul national (programe de asistent tehnic) pentru accelerarea implementrii megaproiectului in vederea elaborrii unui Master Plan pentru dezvoltarea zonei.

n Est, nu misca nimic!

ntrebat despre posibilitatea ca si municipiile Vaslui si Iasi s implementeze un astfel de proiect care s asigure o dezvoltare economic sustinut in zona Moldovei, Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, s-a artat pesimist. „Noi am propus la Iasi asemenea lucruri cu mult inainte de proiectul dintre Arad si Timisoara. Am fost priviti ins cu retinere. Nici de la Vaslui nu este un interes mare pentru o astfel de constructie. Ar fi un proiect benefic pentru zona noastr, ins nu-l vd realizabil in perioada imediat urmtoare. n vestul trii e cu totul altceva; politicienii sunt intelepti si pragmatici. La noi, politicienii vor doar pentru ei. n concluzie, nu cred intr-un poiect metropolitan Iasi – Vaslui”, a spus Ionel Constantin. n prezent, municipiile Vaslui, Barlad si Husi sunt parte a unor zone metropolitate, impreun cu localittile invecinate. Cat priveste implementarea unui proiect de anvergura celui din vestul Romaniei, in zona Moldovei mai mari sanse ar avea implementarea unui pol de dezvoltare regional. „Sunt comune in jurul municipiului Timisoara care au bugete mai mari decat al judetului Vaslui. Marile metropole sunt proiecte avangardiste, ce tin de noi formule de administratie public, care deocamdat sunt pe hartie sau in laboratoare si urmeaz s fie puse in aplicare in perioada 2016-2020. Noi nu am invtat s stm impreun. Dac vom invta s stm impreun, va fi foarte bine, iar distantele nu vor mai fi un impediment. Este nevoie de lideri sntosi la cap si la trup, s fie patrioti. La noi, patriotismul este pe bani, si e pcat”, a mai spus Ionel Constantin.

In schimb, Zona Metropolitana Vaslui este functionala

ncepand din anul trecut, la nivel local este functional Asociatia de Dezvoltare Intercomunitar Zona Metropolitan Vaslui. Pe lang municipiul Vaslui, din asociatie mai fac parte 11 comune din jurul orasului: Blteni, Delesti, Laza, Lipovt, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Puscasi, Stefan cel Mare, Tanacu, Vleni si Zpodeni. Consecintele initiativei vor fi modernizarea transportului in comun, cresterea numrului de locuri de munc, cresterea calittii vietii locuitorilor prin imbunttirea accesului la infrastructur de calitate, reducerea srciei si imbunttirea accesului la infrastructura de servicii sociale, precum si cresterea capacittii de absorbtie a finantrilor nerambursabile din fonduri europene. Pe perioada exercitiului bugetar 2014 – 2020, sunt introduse o serie de instrumente financiare noi, adresate exclusiv dezvoltrii urbane integrate. Cateva exemple sunt alocarea a 5% din resursele Fondului European pentru Dezvoltare Regional (FEDR) fiecrui stat membru pentru investitii in actiuni integrate in favoarea dezvoltrii urbane durabile integrate, actiuni inovatoare in zonele urbane, crora le vor fi alocate 0,2% din fondurile FEDR, finantarea unor investitii teritoriale intergate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.