Salariati nepstori

Un numr de 8.281 crti de munc zac si la aceast dat n depozitele Inspectiei Muncii Vaslui. Documentele trebuiau ridicate de angajatori si titulari pn cel trziu pe… 30 iunie 2011! Cu aceste carnete, titularii si pot dovedi vechimea n munc, acumulat pn la data de 31 decembrie 2010. Fr aceste acte, fostii salariati pot spune adio la o parte din pensia cuvenit.

Angajatorii vasluieni au uitat complet de crtile de munc ale salariatilor. Desi documentele trebuiau ridicate de la Inspectoratul Teritorial de Munc (ITM) Vaslui pan la data de 30 iunie 2011, in prezent, mai sunt 8.281 carnete neridicate. Un numr de 4.450 carnete sunt stocate la Vaslui, 2.172 la Barlad iar 1.659 sunt depozitate la sediul Inspectiei Muncii Husi. Pentru fostii angajati, aceste documente sunt extrem de importante, pentru c doar in baza acestora isi pot dovedi vechimea in munc acumulat pan la data de 31 decembrie 2010. Initial, ITM Vaslui a gestionat un numr total de 28.000 crti de munc, din care angajatorii si titularii documentelor au ridicat 19.719 carnete. n conformitate cu prevederile Codului Muncii, la 1 ianuarie 2011 s-au abrogat dispozitiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de munc, dat de la care a incetat existenta carnetului de munc. „Carnetele de munc trebuie pstrate cu sfintenie pan la pensie. Aceste documente reprezint dovada vechimii in munc”, spunea un inspector din cadrul ITM Vaslui, pe parcursul operatiunii de predare a crtilor de munc. Motivele pentru care vasluienii nu si-au ridicat pan la aceast dat crtile de munc sunt multiple. O parte din titulari sunt plecati la munc in strintate, in timp ce altii consider c documentele sunt mai in sigurant la Inspectia Muncii.

Peste 60.000 contracte de munca

n prezent, in judetul Vaslui sunt activi un total de 5.795 angajatori, din care 317 s-au inregistrat in primul semestru al acestui an. Conform datelor ITM Vaslui, la nivelul judetului sunt 527 angajatori care au peste 21 de salariati. Tot la jumtatea acestui an, erau active 60.247 contracte individuale de munc, din care 54.584 pe o perioad nedeterminat iar 5.663 contracte pe o perioad determinat. Pe lang salariatii din campul muncii, in judetul Vaslui mai activeaz in anumite perioade ocazionale 48.862 zilieri, din care 27.529 au fost inregistrati la Husi, 13.497 la Barlad si 7.836 la Vaslui. Pentru sustinerea acestei activitti, Inspectia Muncii a eliberat 34 de registre pentru zilieri, in timp ce 84 angajatori au depus registrul special. Domeniile in care se pot presta activitti care au caracter ocazional sunt agricultur, vantoare si pescuit, silvicultur, exploatri forestiere, piscicultur si acvacultur, pomicultur si viticultur, apicultur, zootehnie, spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate etc. Persoanele care lucreaz cu zilieri sunt obligate la plata unui impozit de 16%, calculat la remuneratia brut acordat acestora, in caz contrar, riscand amenzi de pan la 20.000 lei. De asemenea, exist obligatia intocmirii unui registru de evident a zilierilor pentru toate persoanele care desfsoar activitti cu caracter ocazional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.