Constructiile si textilele, pariurile pierdute ale economiei vasluiene

texileMotoarele economiei judetului Vaslui gfie. n timp ce sectorul constructiilor si agricultura se confrunt cu o lips acut de lichiditti, operatorii din industria textilelor ntmpin, la rndul lor, dezechilibre majore. Comenzile, att n tar, ct si la export, s-au prbusit: partenerii europeni traditionali renunt la contracte ferme iar facturile externe sunt decontate cu ntrzieri foarte mari. Pentru c tot mai multe firme nu si mai pot achita obligatiile curente la stat, Fiscul se vede obligat s apeleze tot mai des la procedura de executare silit.

Agentii economici din judetul Vaslui isi achit tot mai greu obligatiile financiare la bugetul consolidat al statului. ntarzierile la plata obligatiilor curente sunt de pan la 60 – 90 de zile dup termenele scadente de plat. Nelu Sava, directorul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Vaslui, a precizat, ieri, c firme cu o pondere important in realizarea veniturilor bugetare nu isi (mai) pot onora la termen obligatiile de plat. Este vorba despre unitti agricole sau din constructii cu intarzieri mari la plat, deoarece folosesc resursele financiare de care dispun pentru lucrri de sezon. „Sectorul constructiilor civile si industriale se confrunt cu restrangerea pietei, motivat de lipsa lichidittilor si accesul dificil la creditele bancare. n industria usoar (confectii si tricotaje) lipsesc comenzile atat pentru export, cat si la intern. Se inregistreaz intarzieri mari la decontarea facturilor externe, rezilierea contractelor cu parteneri traditionali din statele membre UE sau diminuri severe ale cantittilor de produse contractate”, a explicat Nelu Sava. n ciuda acestor probleme, Finantele Publice Vaslui se situeaz pe locul al III-lea intr-un clasament privind gradul de colectare a programului de incasri stabilit de ANAF. La nivel national, pentru trimestrul I al acestui an, AJFP Vaslui se situeaz pe locul 15 din 43 unitti fiscale la programul de incasri stabilit de ANAF.

Peste 11% din venituri, rod al executarilor silite!

n primele sase luni ale anului, Fiscul a demarat mai multe actiuni in vederea recuperrii arieratelor. Astfel, au fost comunicate 16.681 de somatii ctre operatorii economici cu datorii la buget, in valoare total de 127,2 milioane de lei. De asemenea, au fost infiintate 5.421 popriri asupra disponibilittilor din conturile bancare, pentru suma de 24,2 milioane lei, fiind instituite 840 popriri la terti, pentru suma de 3,3 milioane lei. Nu in ultimul rand, au fost aplicate 60 de sechestre pe bunuri mobile si imobile, in valoare de 10,7 milioane de lei. „La incheierea primului semestru din acest an, din valorificarea msurilor de executare silit au rezultat incasri in valoare de 41,3 milioane de lei. ncasrile din executare silit au reprezentat 11,38% din totalul incasrilor realizate la bugetul general consolidat”, a spus Nelu Sava. n cadrul etapelor procedurii de executare silit au fost organizate 69 de licitatii publice pentru valorificare bunurilor mobile si imobile seche strate, fiind valorificat suma de 177.443 lei.

Peste 362 milioane de lei colectate la visteria statului

n primele sase luni ale anului, AJFP Vaslui a incasat venituri in sum total de 362,9 milioane lei. La bugetul de stat, incasrile au fost de 148,9 milioane lei, iar la bugetul asigurrilor sociale de stat, s-au colectat 141,6 milioane lei. Tot in prima jumtate a anului, Fiscul a colectat la bugetul asigurrilor sociale de sntate 67,3 milioane de lei, iar la bugetul de somaj, alte 5 milioane lei. „Veniturile colectate in semetrul I din 2015 au mai mari cu 21,1 milioane lei fat de aceeasi perioad a anului trecut. Veniturile bugetului de asigurri sociale de stat au inregistrat o diminuare cu 7,7 milioane lei fat de perioad similar din 2014, scdere influ en tat de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiei datorate de angajator si de cresterea vrs – mintelor efectuale la Pilonul II de pensii”, a mai spus Nelu Sava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.