Frumusetea artei populare este nemuritoare! Au demonstrat-o cei aproape 60 de mesteri populari, veniti din toate colturile trii, la cea de-a XIII-a editie a Trgului Mesterilor Populari, au demonstrat-o si vizitatorii numerosi, care au achizitionat ceramic si produse de artizanat sau doar au venit s admire obiectele expuse. Alturi de mestesugari, gospodinele au oferit vizitatorilor din Trg bucate traditionale ca la mama acas: srmlute, tochitur si plcinte.
Ca n fiecare toamn, si n acest an, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Vaslui a organizat Trgul Mesterilor Populari, simbol al respectrii traditiilor si obiceiurilor strmosesti n judetul Vaslui. La tarabele amenajate n Parcul Copou au expus att creatori populari, ct si mestesugari care au nvtat, din tat n fiu, meserii vechi de sute de ani: cojocari, furitori de oale, ciubere si obiecte ceramice, lingurari traditionali, pielari cu frumoase chimire si curele ncrustate, sticlrie, vase, farfurii, tricotaje, covoare unicat n Europa, straie populare brbtesti si femeisti, obiecte si accesorii vntoresti ca acum 100 de ani si, nu l ultimul rnd, podoabe traditionale. Organizatorii Trgului au subliniat c totul se realizeaz exclusiv prin tehnici strvechi, traditionale si n mare parte manual.
Cu bundita bunicii la Trg
Un loc aparte n rndul expozantilor l-a avut n acest an o expozitie de costume populare, realizate de Asociatia La izvorul traditiilor, din Vaslui. Asociat ia, din care mai fac parte etnograful Dan Ravaru, Daniela Adam si Lucian Lefter, si-a propus revigorarea portului popular din judetul nostru. Costumele populare expuse la Trg sunt realizate de membri ai Asociatiei din Solesti, Muntenii de Sus si Laza, n cadrul unui proiect finantat de Consiliul Judetean Vaslui. Ca noutate, aducem n atentia vizitatorilor bundita traditional, purtat n zona noastr de bunicii nostri, a precizat Costel Adam, presedintele Asociatiei.
Razesii din Pogonesti, premianti la arta culinara
Arta culinar si-a cstigat un bun renume n cadrul Trgului, astfel nct, n acest an, produselor expozantilor acestui segment, Asociatia Cultural Rzesii, din Pogonesti, Ansamblul Folcloric Solestenii si Centrul de Asistent Medico- Social Bcesti, au intrat ntr-un concurs la finalul cruia s-au oferit si premii. Desi competitorii nu au fost numerosi, juriului, format din membri ai presei si mesteri populari, i-a venit greu s decid cine a fcut cea mai bun tochitur, cele mai delicioase sarmale sau cele mai gustoase plcinte. La final, Rzesii din Pogonesti au reusit s cumuleze cel mai mare punctaj, obtinut si pentru c s-au detasat clar n ceea ce serveste modul traditional de servire: cu strchini si linguri din lemn, carafe din lut si prosoape tesute de gospodinele satului. Tabloul Trgului a fost ntregit de spectacolele care s-au desfsurat n fiecare sear. Vineri, a fost Ansamblul Trandafir de la Moldova Husi, smbt, copiii s-au bucurat de spectacolul de teatru prezentat de Funny Art Iasi, iar duminic, actualii si fosti membri ai Grupului Folcloric Mugurelul au oferit vasluienilor un spectacol aniversar, la 15 ani de la nfiintare. Invitatul de onoare al Trgului fost Mihai Ciobanu, din Republic Moldova.