Chiar dac au cele mai mici lefuri din Romnia, salariatii din judetul Vaslui trebuie s si ia gndul de la cstiguri mai consistente. Nici acum, nici n viitorul apropiat, economia local nu va fi capabil s ofere, n sectorul privat, salarii similare cu cele pltite n alte judete. n ceea ce i priveste pe bugetari, multi dintre ei rmn ani de zile blocati n zona salariului minim pe economie, depinznd de „generozitatea” Guvernului. ntr-un moment de sinceritate, Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, a rspuns transat la ntrebarea privind evolutia salariilor: „Vasluienii vor avea salarii mai mari pe lumea cealalt!”.
Angajatii vasluieni din sectorul privat si de la stat pot s isi ia adio de la salarii mai bune. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert Industrie si Agricultur Vaslui, sistine c economia local nu are puterea s sustin salarii la nivelul altor judete, iar majoritatea vasluienilor ar trebuie s se resemneze cu ce au acum pe statul de plat. „Angajatii vasluieni vor avea salarii mai mari pe lumea cealalt! Impozitele sunt mari, iar la multe firme pur si simplu nu rman bani pentru salarii. Ar trebui ca fiscalitatea s fie redus si s se colecteze venituri la bugetul de stat de la toti. Oamenii de afaceri nu mai au bani nici mcar s reinvesteasc. Nu avem nicio sans la salarii mai mari, pentru c nimeni nu se zbate. Oamenii de afaceri sunt niste voci firave in raport cu politicienii, autorittile publice si cei care ne conduc vremelnic la nivel national”, a spus Ionel Constantin. Dac in ceea ce priveste cuantumul salariilor lucrurile sunt destul de clare, in ceea ce priveste evolutia mediului de afaceri, situatia este mai nuantat. Ultimele evenimente de pe scena politic si contestarea noului Cod Fiscal de ctre creditori externi nu sunt de bun augur, crede Constantin. „Instabilitatea politic nu aduce nimic bun si nu prevesteste nimic bun. Investitorii strini sunt atenti la aceste seisme si bulversri politice. Acest Cod Fiscal nu ofer pomeni electorale. Avem nevoie de o strategie de dezvoltare, in care lupta impotriva coruptiei s fie una dintre prioritti”, a mai spus Ionel Constantin.
25.000 de vasluieni au salarii brute sub 1.000 lei
La inceputul acestui an, cei 51.934 de salariati care munceau cu contracte individuale de munc in judetul Vaslui incasau salarii foarte mici. Salariile modeste pltite in domeniul bugetar, cat si lefurile achitate in sectorul privat compun realitarea financiar grav cu care se confrunt vasluienii. Din totalul angajatilor inregistrati oficial, 8.215 persoane incasau salariul brut sub 900 lei (salariul minim pe economie incepand cu luna iulie 2014). Din urmtoarea grup de salariati fac parte 16.870 persoane, care primesc lunar un salariu brut cuprins intre 900 si 1.000 de lei. Practic, aproape jumtate din salariati Vasluiului castigau, la inceputul anului, sub 1.000 de lei brut, iar dup ce isi achitau obligatiile financiare, rmaneau in portofel cu doar cativa mrunti. n topul salariilor primite, urmtorul esantion, de 12.706 angajati, beneficia lunar de salarii brute cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei. Pe segmentul de salarii cuprins intre 1.500 si 2.000 lei se incadrau 5.104 salariati, in timp ce ati 4.085 de vasluieni primeau lunar de la angajatori intre 2.000 si 3.000 de lei lunar. Nu in ultimul rand, la polul opus al cuntumului salariilor se aflau 5.584 de salariati cu niste salarii de peste 3.000 lei.
Bucurestenii au salarii duble fata de vasluieni
Anul acesta, salariile vasluienilor ajung la circa jumtate din cele ale bucurestenilor, care ridic vizibil media pe tar. n documentul „Prognoza in profil teritorial 2014 – 2017”, publicat in decembrie, Comisia National de Prognoz estimeaz c salariul mediu net va fi de 1.758 lei, in 2015, fat de 1.660 lei, anul trecut. n Bucuresti va fi cel mai mare castig mediu net, ca si in anii anteriori, si va ajunge la 2.571 lei, in crestere cu 146 lei fat de 2014. La polul opus sunt zece judete, unde media salariilor va fi in jur de 50% din cea din Capital. Cele mai mici salarii vor fi in Harghita (1.202 lei), Bihor (1.261 lei), Maramures (1.304 lei), Vaslui (1.306 lei) si Neamt (1.330 lei).
cetatenii barladului ii intreaba pe domnul primar si edilii orasului care sunt alesi si platiti din banii lor,cand se vor ocupa de cainii orasului , sa fim in siguranta pe strada , sa ne odihnim noaptea-nu sa ascultam latraturile lor(nu toti avem termopane), sa ne fie sanatatea in siguranta, pentru ca prin tantari ni se transmite de la caini boala „viermele inimii”, cum spunea Dr bejan si care este fatala oamenilor. Ati scapat de sub control aceasta problema , rezolvati-o, fiti gospodarii orasului asa cum sunteti gospodarii propriei gospodarii.
E o golaneala , adica cum? eu nu inteleg; nu sunt aceleasi legi si la Buc. Cluj, Tim.ei de ce pot (patronii) salarii mai mari sa dea,dar la vaslui ba?Impozitele au aceleasi valori(poate chiar mai mari in regiunile sus mentionate) nu cumva coruptia este mai mare la noi?Nu prea se vede dif. intre luxul p atronilor indif. de zona, mai bine ar fi ca in moldova salariul minim sa fie ridicat la1500 lei eu sunt absolut convins ca se poate da acest salariu,si in plus de asta s-ar face si o mica curatenie,sunt prea multe firme de 2 lei la noi care traiesc de azi pe miine si isi bat joc de angajati dindu-le 700 lei si asta cu mare intirziere!
a