Fermierii vasluieni au nevoie urgent de un ajutor financiar din partea Guvernului. Seceta sever din ultimele luni a adus majoritatea societtilor agricole n pragul falimentului, iar reluarea noului an agricole este pus n pericol. Fr despgubiri rapide si consistente, multe terenuri vor rmne nelucrate. ntr-un astfel de scenariu sumbru, chiar si eventualele fonduri acordate de Bruxelles pentru calamitti ar veni prea trziu.
Temperaturile tropicale din ultima perioad amenint grav si culturile agricole semnate in aceast primvar. Dup pagubele imense provocate la culturile pioase, fermierii vasluieni au pierderi pe linie la majoritatea culturilor semnate. Cu un minus financiar major provocat de seceta prelungit si in pragul unui nou an agricol, un sprijin financiar acordat productorilor agricoli este vital pentru reluarea productiei. „Guvernul trebuie s ia msuri si s ajute fermierii, pentru c multi vor intra in faliment. Acest ajutor de la Guvern s vin urgent, nu la toamn. Acum, de la miriste, de la arturi, de la ingrsmintele chimice introduse in brazd este nevoie de finantare. Pan se vor gandi cei de la Bruxelles de productorii agricoli din judetul Vaslui, fermierii sunt ingropati!”, a spus Vasile Mihalachi, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui.
Fermieri, blocati de datorii
Marea lovitur pentru fermierii vasluieni vine de la cultura de grau, unde productiile mici si pretul de comercializare sczut aduc pierderi financiare insemnate. Pe actualele date, cu o productie medie realizat de 2.000 kilograme/hectar si un pret de comercializare de 0,70 lei, pierderile pe hectar sunt de circa 600 de lei. Mai exact, un investitor in agricultur a cheltuit intr-un hectar de grau 2.000 de lei si scoate circa 1.400 de lei. „Dac nu o s fie sprijiniti fermierii, la anul nu o s mai vedem nimic pe campuri, nici mcar buruieni. S se fac esalonri la datoriile fermierilor, pentru a putea fi pltite. Banca sugrum fermierul, productiile mici si preturile mici sugrum fermierul, seceta sugrum fermierul!”, a mai spus Mihalachi.
Comisiile locale de urgenta, activate
Pan la aceast dat, peste 25 de comune au transmis la Directia pentru Agricultur a Judetului (DAJ) Vaslui procesele-verbale de constatare ale comisiilor locale pentru situatii de urgent. Printre localittile care au finalizat operatiunea se numr Stefan cel Mare, Laza, Puscasi, Viisoara, Solesti, Costesti, Vulturesti, Vetrisoaia etc. La nivel local lucreaz dou comisii care constat pierderile provocate de secet. Este vorba despre comisiile pentru situatii de urgent din fiecare localitate, care contabilizeaz piederile in vederea acordrii eventualelor despgubiri tuturor productorilor agricoli, indiferent de forma de organizare. A doua comisie, infiintat prin Ordinul Prefectului nr. 124/2015, este format din reprezentantii autorittilor locale, Directiei Agricole, Finantelor Publice si APIA si constat pierderile in vederea diminurii impozitului pe norma de venit. Comisia se adreseaz micilor productori agricoli, asociatiilor familiale, intreprinderilor individuale si persoanelor fizice autorizate, constituite in baza OG nr. 44/2008. Ministerul Agriculturii a fcut demersuri la Uniunea European pentru a obtine niste ajutoare pentru pierderile provocate de secet.