Am un vas de snge ngustat sau nfundat. Ce fac?

De obicei, variantele terapeutice sunt combinate: de la tratament medicamentos, la angioplastie. De la angioplastie se poate ajunge la operatie, dar si invers: dup operatia de bypass, e posibil s fie necesar nu doar medicatia ci si angioplastia, ca s se mentin vasul deschis.

Prof. dr. Ctlina Arsenescu Georgescu, sefa Clinicii de Cardiologie Medical, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. GEORGESCU” Iasi: „A descoperi la un pacient o leziune vascular – fie c este coronarian, pe carotide sau la nivelul vaselor membrelor inferioare – aceasta presupune niste pasi care trebuie urmati. Totul porneste de la niste simptome care trimit pacientul la un consult cardiologic: dureri toracice, dureri la mers la nivelul membrelor inferioare, eventual fenomene neurologice – ameteli, stri de lesin – simptome neurologice care pot fi legate de o ngustare a carotidelor (nota redactiei – artere principale). Cnd apar aceste simptome pacientul trebuie s se prezinte la un consult caridologic. Dac se bnuieste o leziune a arterelor coronare, se recomand initial un test de efort pornind de la o electrocardiogram de referint. n functie de rezultatul testului de efort – dac e pozitiv si se coreleaz cu simptomele – urmtoarea etap ar fi efectuarea unui „angio CT” – un computer tomograf cu substant de contrast care poate evidentia un anumit grad de stenozare, adic de ngustare a vaselor coronariene. Dac obstructia este semnificativ – peste 75% – atunci urmtoarea etap este efectuarea unei coronarografii pentru cuantificarea corect a gradului de obstructie a vaselor coronare.

Variante de tratament

n urma acestor investigatii se stabileste dac leziunea respectiv se preteaz pentru angioplastie – dilatarea vasului – si implantarea unui stent sau este indicat interventia chirurgical. Noi facem aceste recomandri pe baza unor reguli conform ghidurilor n vigoare. Exist mai multe situatii si variante. De exemplu dac sunt mai multe leziuni coronariene – 2 sau 3 obstructii de coronare, se recomand operatia. Sau pot exista leziuni care nu sunt abordabile prin angioplastie; si atunci este necesar interventia chirurgical. Dac pacientul este diabetic, ghidurile recomand tot operatia. Sau exist posibilitatea s se practice o angioplastie si dup un timp s se completeze cu o alt angioplastie. Dac simptomele apar la nivelul membrelor inferioare – pacientul are dureri la mers, trebuie, de asemenea, fcute investigatii pentru diagnostic si stabilirea planului terapeutic. Se poate face o explorare pentru stabilirea indicelui oscilometric; apoi, n functie de rezultate, se poate recomanda efectuarea unui angiografii pentru a vizualiza unde este obstructia si care e solutia. Se preteaz cazul pentru angioplastie? Nu toate leziunile nseamn c se pot angioplastia. La fel si pentru carotid. Dac pacientul are un suflu pe carotid – pentru c n general de aici se porneste – se face un echodoppler vascular. Dac se identific probleme, se recomand fie un angiocomputer tomograf, fie angiografia interventional prin cateterism. Si se identific gradul de stenoz, de ngustare a carotidei. n functie de rezultate se poate recomanda fie angioplastia, fie operatia. Subliniez c aceste investigatii si explorri – angiocomputer tomograf, angiografia interventional prin cateterism, echodoppler vascular – nu se fac de rutin. Pornim de la niste simptome: dureri toracice, limitri ale mersului, ameteli sau stri de lesin. Sunt elemente clinice ce trebuie evaluate de cardiolog. Explorrile detaliate au rolul nu doar de a diagnostica ci si de a cuantifica gradul de afectare a vaselor de snge.

Dupa o angioplastie sau o interventie chirurgicala, e gresit sa gndim:”Sunt ca nou si pot face orice!

Descoperirea unei leziuni vasculare nu este o condamnare. Aceasta trebuie abordat corect: interventional, chirurgical sau fie doar cu tratament medicamentos. Atitudinea terapeutic cea mai bun reprezint de obicei o solutie combinat. De exemplu, dup o angioplastie, o implantare de stent sau interventie chirurgical, se recomand obligatoriu o schem medicamentoas si un regim de viat care trebuie respectate. Sau exist situatii cnd sa fcut by-pass si dup o perioad de timp se pot nfunda, compromite vasele respective. Atunci trebuie dilatate acele vase prin angioplastie. si luate n continuare medicamente care s mentin permeabil respectivul vas. De obicei variantele terapeutice sunt combinate: de la tratament medicamentos la angioplastie; de la angioplastie se poate ajunge la operatie. Si invers: dup operatia de bypass, e posibil s fie necesar nu doar medicatia ci si angioplastia ca s tinem vasul deschis. Atentie: dup o angioplastie sau o interventie chirurgical nu trebuie s gndim:” Sunt ca nou si pot face orice!” Tratamentul medicamentos si regimul de viat sntos trebuie urmate ntocmai dup recomandrile medicului”.

Astfel de probleme nu apar doar la persoanele n vrsta

Aceste leziuni obstructive la nivel vascular, nu apar peste noapte. Ele sunt rezultatul a mai multor factori de risc cumulati. Pacientul are de obicei colesterolul mrit, la care se pot aduga si valori mari ale trigliceridelor, glicemiei; de multe ori persoanele n cauz sunt obeze sau hipertensive sau fumeaz foarte mult. Toate acestea adunate concur la formarea plcilor de aterom ce ngusteaz, stenozeaz vasele de snge. Exist si situatii mai rare cnd vorbim de anomalii congenitale. Dar, n marea majoritatea a cazurilor toate aceste probleme sunt expresia factorilor de risc care influenteaz dimensiunea plcilor de aterom. Aceste plci dac ajung la un anumit grad de mrime, blocheaz vasul de snge. Sau se poate rupe capsula plcii de aterom si atunci se ocluzioneaz vasul brusc si apare sindromul coronarian acut – infarctul de miocard. Mai vreau s precizez c astfel de probleme nu reprezint doar apanajul oamenilor n vrst. Ele apar din ce n ce mai des si la persoanele tinere. Exist chiar asa zisa patologie vascular modern generat de stilul de viat nesntos. Depistm procese de ateroscleroz precoce la tinerii care au factori majori de risc. Exist acum un abuz de substante de energizante sau de etnobotanice care pot da un spasm coronarian si ajung la noi persoane foarte tinere cu infarct”.

2 COMENTARII

  1. oameni deosebiti ,medici de exceptie tot respectul doamnei prof dr arsenescu de la clinica parhon george georgescu iasi si ma inclin in fata acestui maestru ce ne face sa ne bucuram in continuare de viata .DR AMYN BAZYANY ciste si onoare acestui medic acestui om .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.