Un asteroid de mari dimensiuni, supranumit „The Beast” („Bestia”), care ar putea s distrug un oras ntreg, a trecut duminic pe lng Terra, fr s prezinte ns un risc de impact cu planeta noastr, au anuntat cercettorii de la NASA, citati de dailymail.co.uk.
Cu un diametru de peste 304 metri, acest asteroid, care a primit denumirea stiintific „2014 HQ124”, ar fi putut s provoace o explozie de cteva megatone si s distrug un oras de mari dimensiuni, dac sar fi ciocnit cu Terra. Cercettorii au precizat c „The Beast” a trecut la circa 1,6 milioane de kilometri de Terra, distant de aproximativ trei ori mai mare dect distanta dintre Pmnt si Lun. „Exist zero sanse de impact”, declara Don Yeomans, directorul programului Near-Earth Object implementat de NASA la Jet Propulsion Laboratory din orasul californian Pasadena. „E ceva aproape comun ca astfel de asteroizi s treac pe lng Terra. Obiecte la fel de mari precum 2014 HQ124 trec la fel de aproape de Pmnt la fiecare ctiva ani”, a adugat cercettorul american. Oamenii de stiint de la NASA spun c asteroidul a fost descoperit pe 23 aprilie si c acesta este de cel putin 10 ori mai mare dect acela a crui explozie a rnit cteva mii de persoane n 2013 n orasul siberian Celiabinsk. „The Beast” a fost descoperit de NEOWISE (Wide- Field Infrared Survey Explorer), un telescop spatial lansat de NASA cu misiunea de a monitoriza cometele si asteroizii care ajung n apropiere de Terra. Asteroidul cltoreste prin spatiu cu o vitez de 50.400 de kilometri pe or si a fost inclus de NASA n categoria „Asteroizi potential riscanti”. Aceast categorie include asteroizi cu diametre mai mari de 140 de metri si care se apropie la distante mai mici de 7,4 milioane de kilometri de Terra. n prezent, aceast categorie include 1.484 de asteroizi cunoscuti, ns niciunul dintre ei nu prezint un risc semnificativ de coliziune cu Terra n viitorul apropiat.
Luna s-a nascut dintr-o coliziune dintre Terra si un corp celest
Luna s-a nscut n urma unei coliziuni uriase dintre Terra si un corp celest n urm cu circa 4,5 miliarde de ani, se afirm ntr-un studiu publicat n revista american Science, care confirm concluziile unor studii precedente. Cei mai multi dintre planetologi cred c Luna s-a format dup un impact ntre Terra si un corp ceresc de mrimea planetei Marte, denumit Theia. Pentru a confirma aceast ipotez, savantii si-au concentrat eforturile pe msurarea raporturilor dintre izotopii de oxigen, tian, siliciu si alte elemente chimice. Cercettorii stiu c aceste raporturi variaz n Sistemul Solar, motiv pentru care marea asemnare dintre raporturile dintre izotopii de pe Terra cu raporturile dintre izotopii de pe Lun contrazice modelele teoretice ale coliziunii, potrivit crora Luna ar fi compus mai ales din materiale provenind de la Theia, fcnd-o s fie astfel diferit de Terra n ceea ce priveste compozitia. Savantii germani au efectuat noi msurtori, mai precise, ale acestor raporturi dintre izotopii de pe Terra si cei colectati din esantioanele lunare aduse pe planeta noastr prin intermediul misiunilor Apollo. „Diferentele sunt mici si dificil de detectat, dar ele exist”, a spus Daniel Herwartz, geolog la Universitatea Koln din Germania. Dup prerea lui, aceste rezultate nseamn c „putem fi rezonabil de siguri c aceast coliziune urias a avut loc, fapt care ne d o idee despre compozitia geochimic a planetei Theia”. Theia pare s fi fost similar unui chondrit, un fel de meteorit teluric. Dac acest fapt se confirm, atunci va fi posibil, pe baza acestei analize comparate a raporturilor dintre izotopi s se determine compozitia geochimic si izotopic a Lunii, ntruct aceasta este un amestec ntre Theia si Terra. „Urmtorul obiectiv va fi s stabilim proportia dintre materialele provenind de pe Theia si care se afl acum pe Lun”, a explicat Daniel Herwartz. Cele mai multe dintre modelele teoretice consider c Luna este format n procent de 70-90% din Theia si de 10-30% din materiale de pe Terra. Totusi, potrivit anumitor modele, Luna ar avea n compozitia sa doar 8% din materialele de pe Theia. Bazndu-se pe datele din noul studiu, Daniel Herwartz consider c ar fi totusi posibil ca Luna s fie compus pe jumtate din materiale de pe Theia, iar cealalt jumtate din materiale terestre. Un studiu publicat n 2012 arta un usor exces de „zinc greu”, descoperit n rocile lunare aduse de misiunile Apollo, aducnd astfel o nou dovad n sprijinul teoriei coliziunii, potrivit autorului acelei analize, francezul Frdric Moynier, cercettor la Universitatea Washington din Saint-Louis. Coliziunea a eliberat att de mult energie nct Theia s-a topit, ca si o mare parte din scoarta terestr, afirm acelasi om de stiint. O parte din norul de roci vaporizate s-ar fi resolidificat apoi pe Terra, iar cealalt parte s-ar fi resolidificat n apropiere de planeta noastr, dnd astfel nastere Lunii.