Consilierii locali ai municipiului Vaslui au pus prima crmid a viitoarei Zone Mitropolitane Vaslui. n cadrul sedintei Consiliului Local, a fost adoptat participarea municipiului Vaslui la Asociat ia de Dezvoltare Intercomunitar Zona Metropolitan Vaslui. La noua form de organizare sunt cuplate 11 comune din jurul orasului. Avantajele unei astfel de asocieri sunt imense, prima fiind posibilitatea accesrii unor importante fonduri europene.
Consilierii locali au votat n cadrul sedintei de ieri a Consiliului Local (CL) Vaslui participarea municipiului Vaslui la constituirea Asocia- tiei de Dezvoltare Intercomunitar Zona Metropolitan Vaslui. Tot n cadrul dezbaterilor a fost aprobat si actul de constituire a asociatiei. Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotrre, pe msur ce creste populatia din zonele nconjurtoare ale oraselor, granitele geografice si administrative ale oraselor devin inadecvate pentru a defini aglomerrile urbane care rezult. Dezvoltarea urban sub aceast form, a extinderii orasului n spatiul nconjur tor si al evolutiei sale integrate cu asezrile din aria sa periurban (suburban, regional etc.) este cunoscut mai ales n trile dezvoltate, fiind caracteristic unei noi faze a dezvolt rii urbane, ulterioar etapelor de concentrare a populatiei n orasul actual si de formare a suburbiilor. Specialistii au denumit aceste noi realitti socio-spatiale drept zone metropolitane sau, n cazul celor foarte mari, ca regiuni urbane, se arat n document.
11 comune n zona metropolitana
Pn ieri, tema s-a aflat n dezbatere public, o dezbatere lansat de primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavl, care a avut ideea de a crea o zon metropolitan n jurul orasului. Potrivit legii, municipiile resedint de judet pot constitui zone metropolitane prin asociere cu localittile urbane si rurale aflate n zona imediat. Initiativa municipalittii const n asocierea municipiului Vaslui cu judetul si cele 11 comune din jurul orasului (Blteni, Delesti, Laza, Lipovt, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Puscasi, Stefan cel Mare, Tanacu, Vleni si Zpodeni) pentru a forma o zon metropolitan functional. Consecintele unei astfel de initiative vor fi modernizarea transportului n comun, cresterea numrului de locuri de munc, cresterea calittii vietii locuitorilor prin mbun ttirea accesului la infrastructur de calitate, reducerea srciei si mbunttirea accesului la infrastructura de servicii sociale, precum si cresterea capacittii de absorbtie a finan- trilor nerambursabile din fonduri europene.
Europenii dau bani pentru dezvoltarea urbana
Planul Primriei Vaslui se bazeaz pe politicile Uniunii Europene care sprijin dezvoltarea durabil a acestor zone. Astfel, pe perioada exercitiului bugetar 2014-2020, se aduce n prim plan o serie de instrumente financiare noi, adresate exclusiv dezvoltrii urbane integrate. Cteva exemple sunt alocarea a 5% din resursele Fondului European pentru Dezvoltare Regional (FEDR) fiecrui stat membru pentru investitii n actiuni integrate n favoarea dezvoltrii urbane durabile integrate, actiuni inovatoare n zonele urbane crora le vor fi alocate 0,2% din fondurile FEDR si care vor sprijini proiecte urbane pilot, demonstrative si studii de interes european. Tot n cadrul bugetul european sunt mbuntt ite instrumentele pentru realizarea de ac- tiuni strategice – Investitiile Teritoriale Integrate (ITI) – ofer un pachet de finantare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau mai multor programe de interventii multidimensionale si intersectoriale. Acest instrument combin finantrile din FEDR, Fondul Social European si Fondul de Coeziune.
Vasluiul are nevoie de banii taranilor pusi pe dari, biruri si impozite.
FUTU-VA MUMA-N CUR !!!
Ceva trebuie facut pentru a se opri caderea Vasluiului. Daca acest proiect are in vedere o revigorare economica a zonei e foarte bine. Daca este un act de pura birocratie administrativa, nu pot sa stiu care va fi rezultatul. Mai multe detalii ne-ar ajuta sa ne formam o parere.
O initiativa optima, speram sa vedem si rezultatele!
Potrivit expunerii de motive la proiectul de hotrre, pe msur ce creste populatia din zonele nconjurtoare ale oraselor,…
Unde a crescut?
Nu a tot a sc?zut si scade? sau poate e ca pe la Barlad unde ca prin farmec au aparut mai multi alegatori decat populatie.
In stilul asta plata n-o fie de la UE, tot populatia va plati cand se vor prinde aia de la fonduri de minciunile si hotiile facute.
Mai dar ce titlu pompos ! Cred ca de miine vine fericirea !