Cifra de afaceri a economiei judetului Vaslui a fost, n 2012, de numai 1,1 miliarde de euro. Potrivit unei insolite analize a Ziarului Financiar, 1,1 miliarde de euro este cifra de afaceri a unui mare lant de magazine, prezent de altfel si n Vaslui. Cu doar 37.804 angajati n sectorul privat si un salariu mediu net de 1.154 lei, Vasluiul practic nu conteaz pe harta economic a Romniei.
Conform unei analize realizate de Ziarul Financiar, economia judetului Vaslui nu conteaz la nivel national. Cifra de afaceri nregistrat n anul 2012 poate fi comparat cu cea a unui mare lant de magazine. Cu o cifr de afaceri de numai 1,1 miliarde de euro n 2012, Vasluiul se claseaz n coada clasamantului privind puterea economic a judetelor din tar. n 2012, numrul societtilor nregistrate la Registrul Comertului era de 5.498, iar companiile private aveau 37.804 de salariati. n zona Moldovei, puterea economic a celorlalte judete arata, n acelasi an, astfel: Galati – 4,2 miliarde euro cifr de afaceri, Iasi – 4 miliarde euro, Bacu – 3,4 miliarde euro, Neamt – 2,4 miliarde euro, Botosani – 1,1 miliarde euro. Pentru comparatie, Bucurestiul avea o cifr de afaceri de 81,9 miliarde euro, iar judetul Ilfov, de 13,6 miliarde euro.
Harta polarizari economice
Companiile nregistrate n Bucuresti genereaz 35% din cifra de afaceri total a firmelor din Romnia si adun 32% din numrul total de angajati din mediul de business. Capitala si alte nou judete sunt singurele „centre” din tar n care cifra de afaceri a companiilor depseste 5 miliarde de euro anual. Alte zece judete nu reusesc s genereze afaceri de 1,5 miliarde euro (similar cu cifra de afaceri a magazinelor Kaufland), arat analiza Ziarului Financiar, realizat pe baza datelor de la Registrul Comertului. Cu o rat a somajului de peste 10%, un salariu mediu net care nu ajunge la 1.400 de lei, cu mai putin de 30.000 de angajati si o cifr de afaceri mai mic de 1,5 miliarde euro n companii, judete precum Mehedinti, Teleorman sau Vaslui nu conteaz n economia romneasc. Polarizarea economiei romnesti este la apogeu. Mehedinti, Botosani, Vaslui, Caras-Severin si Covasna au afaceri de doar 5 miliarde euro pe an, de aproape zece ori mai mici dect cele mai bogate cinci judete: Arges, Timis, Cluj, Brasov si Prahova, care au mpreun 47 miliarde euro. Bucuresti si Ilfov adun afaceri de 100 miliarde euro.