Al cincilea monument prezentat n cadrul Campaniei S ncercm mpreun!, demarat de Directia Judetean pentru Cultur Vaslui, este Biserica de lemn Sf. Nicolae a fostului schit Crtibasi, din satul Crtibasi, comuna Bogdnita, lcas ctitorit n anul 1833, de paharnicul Gheorghe Oprisan si sotia sa Ruxanda.
n dorinta de a semnala starea precar a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judetean pentru Cultur Vaslui a demarat campania S ncercm mpreun, o campanie prin care se sper pstrarea, conservarea si, n cel mai fericit caz, reabilitarea cldirilor de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoric deosebit. n cadrul acestei campanii, au fost deja prezentate Ansamblul Mnstirii Prvesti, din comuna Costesti, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strmba, din satul Cettuia, comuna Puiesti, si Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovt (Zografu), din satul Lipovt, comuna Lipovt, si Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoestii Noi din satul Cpusneni, comuna Lipovt. Al cincilea monument prezentat n cadrul campaniei este Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Crtibasi, din satul Crtibasi, comuna Bogdnita. Actuala biseric a fost ctitorit n anul 1833 de paharnicul Gheorghe Oprisan si sotia sa Ruxanda, asa cum arat pisania de pe frontispiciu. Dou elemente constructive particularizeaz acest monument: prezenta turnului pe naos si a dou bolduri (pe pronaos si pe altar) n care sunt fixate cruci mpodobite. La aceast biseric s-a folosit o modalitate original de protectie a peretilor, acestia fiind acoperiti n totalitate cu sindril, caz singular ntlnit la bisericile de lemn din Eparhia Husilor. Usa original, format din dou blni masive de stejar, pstreaz feroneria original, lucrat cu mult mestesug. Interiorul s-a pstrat neschimbat, peretii fiind din cununi orizontale de brne. Elemente decorative ale stilului baroc pot fi admirate pe amvonul supranltat din dreapta naosului. Catapeteasma este decorat de colonade ce au capitelurile bogat mpodobite cu sculpturi. O bogat sculptur n lemn se ntlneste si la ramele icoanelor de pe catapeteasm. n biseric se pstreaz pomelnicul triptic al ctitorilor scris n iulie 1833, de dimensiuni neobisnuit de mari. Monumentul de la Crtibasi aduce din evul medieval moldav crmpeie de cultur si de spiritualitate romneasc, dinuind peste veacuri (Ichim, 2001, 394).
Starea actuala de conservare
n prezent, biserica are o stare rea de conservare, soclul de ciment avnd tencuieli exfoliate si partial czute. Sindrila care protejeaz peretii este mbtrnit. ntregul monument este afectat de trecerea timpului si de factorii de mediu, necesitnd lucrri de consolidarerestaurare. Finalitatea acestei campanii ar trebui s aib drept rezultat gsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrrilor de conservare-restaurare.
Not: Campania poate fi urmrit pe pagina de facebook – www.facebook.com/djcpn.vaslui, precum si pe pagina de internet a institutiei – www.vaslui.djc.ro.