15 februarie este data la care n lumea ntreag se marcheaz Ziua International a Copilului cu Cancer, ncepnd cu anul 2003, cnd Confederatia Internat ional a Organizatiilor Printilor cu Copii Bolnavi de Cancer (ICCCPO), care reuneste 132 de organizatii din 78 de tri ale lumii, a instituit aceast zi.
Scopul marcrii acestei zile este de a atrage atentia asupra celor circa 200.000 de copii cu cancer de pretutindeni depistati n fiecare an (din care doar 20% beneficiaz de tratament adecvat), de a informa publicul despre cancerul la copii, de a organiza evenimente cu strngere de fonduri pentru organizatiile de printi cu copii bolnavi de cancer (pentru finantarea unor programe la nivel local), de a promova proiectele si activittile desfsurate de organizatiile respective. n Romnia incidenta cancerului la copii este de 9,5 cazuri noi la 100.000 de copii. Ziua nu a trecut neobservat nici de politicienii vasluieni, Doina Silistru, senatorul PSD de Vaslui exprimndu-si, printr-o declaratie politic, sustinerea fat de copiii si de printii copiilor diagnosticati cu cancer. Totodat, senatoarea vasluian le-a solicitat colegilor s fie receptivi la problemele pe care le au copiii cu cancer si s-si alieze eforturile pentru consolidarea sistemelor institutionale care asigur depistarea precoce a cancerului si a tratamentului medical.
Romnia are nevoie de o strategie nationala pentru depistarea precoce a copiilor cu cancer
n Romnia, campania si propune s atrag atentia asupra celor 5.000 de copii si adolescenti bolnavi de cancer si a problemelor cu care se confrunt, s informeze publicul asupra primelor simptome ale cancerului la copil, atragnd atentia asupra importantei diagnosticrii precoce. Aceast zi este un prilej de a arta copiilor care lupt cu aceast boal nemiloas si printilor lor c ne pas, c i sustinem si c le suntem alturi n lupta grea pe care o duc pentru a se face bine. Boala are un impact foarte puternic asupra copiilor, n special, dar si a familiei sau a ntregii comunitti. Din pcate ns, att la adulti, ct si la copii, rata bolnavilor depistati ntr-o faz incipient este extrem de mic, astfel nct n momentul depistrii bolii, de cele mai multe ori medicii nu mai pot face nimic. Lipsa educatiei n anumite zone, n special n zonele srace, face ca acesti copii bolnavi s nu fie depistati la vreme sau s li se pun diagnostice gresite. Educatia public si campaniile de sensibilizare, la care se adaug asigurarea accesului gratuit la tratamentul corespunztor, pot creste cu succes rata de diagnostic precoce si de vindecare a acestor copii. Diagnosticarea trzie diminueaz rata de supravietuire, motiv pentru care Romnia are nevoie de o strategie national pentru depistarea precoce a copiilor cu cancer si pentru tratarea acestor boli, cu stabilirea si respectarea atributiilor institutiilor statului, astfel nct s nu mai auzim, lucru care se ntmpl destul de des din pcate, apeluri disperate ale printilor care au copii bolnavi si care nu au bani suficienti s-i trateze. Este datoria noastr, moral si nu numai, s ne intensificm eforturile n lupta mpotriva cancerului la copii prin consolidarea sistemelor de ngrijire a copilului diagnosticat cu o astfel de boal. Eu personal tin s-mi reafirm si cu acest prilej sprijinul pentru organizatiile care ac- tionez pentru ca speranta de viata a acestor copii nevinovati s creasc – Doina Silistru, senator PSD de Vaslui.
era indicat ca aceasta stire sa apara pe 15 feb, nu pe 19. Madam Zarnescu esti in urma cu informatiile