Liberalizarea pietii funciare, ncepnd cu 1 ianuarie 2014, va reprezenta o afacere de milioane de euro pentru investitorii strini. Profitnd de preturile extrem de mici de pe piat, n primul an de libertate funciar, se estimeaz c circa 5.000 hectare arabile din judetul Vaslui vor intra n proprietatea persoanelor fizice strine. Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui, nu este de acord cu vnzarea pmntului la strini. Unul dintre motive este faptul c, (…) n urmtorii 15 ani, pmntul va fi mai scump dect aurul, a explicat Constantin.
Liberalizare pietii funciare ctre persoanele fizice strine risc s arunce n haos agricultura local. n mai putin de un an de zile, de la 1 ianuarie 2014, vnzarea terenurilor arabile se va transforma ntr-o afacere extrem de profitabil pentru strini. n conditiile n care cotatia european pentru terenuri apropiate calitativ de cele din judetul nostru este ntre 15.000 si 20.000/hectar, n prezent, n judetul Vaslui un hectar de teren arabil se vinde cu un pret cuprins ntre 25 si 45 milioane de lei vechi. Pe aceste realitti funciare, se estimeaz c, la nivelul judetului Vaslui, numai n anul viitor vor fi achizitionate de strini circa 5.000 de hectare. Mai mult, intrarea masiv a strinilor pe piata terenurilor agricole va influenta dramatic preturile produselor alimentare, urmnd s asdistm la un val de scumpiri fr precedent. De altfel, investitorii strini au nceput, de ceva vreme, s dea trcoale terenurilor agricole din judetul Vaslui. Pn la nceputul acestui an, 14 agenti din strintate au achizitionat 1.306,60 hectare de teren arabil. Printre cele mai atractive comune s-au numrat Vetrisoaia, Grivita, Duda Epureni, Codesti, Albesti, Flciu, Stnilesti, Stefan cel Mare, Muntenii de Jos, Blgesti si Oltenesti. Valoare terenurilor arabile este dat de pozitie si de bonitatea privind clasa de calitate.
Constantin: Pamntul, singura avere!
Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur (CCIA) Vaslui, a spus c a Guvernul Ponta ar trebui s adopte urgent o serie de msuri astfel nct piata funciar s nu fie liberalizat pentru persoanele fizice strine. Constantin a adugat c, n urmtorii 10-15 ani, pmntul va fi mai scump dect aurul, pentru c omenirea nu poate renunta la mncare. „Ca presedinte al CCIA Vaslui, nu sunt de acord cu liberalizarea pietii funciare ctre persoanele fizice strine. Alte tri, mai chivernisite dect noi, cum ar fi Ungaria, s-au opus unei astfel de liberalizri si au modificat legislatia privind vnzarea terenurilor ctre persoanele strine. Noi trebuie s facem acelasi lucru! Prin diferite forme si modalitti, trebuie s ajutm prin lege fermierii, n asa fel nct s nu si vnd singura avere, care este pmntul. La nivel mondial, ne confruntm cu o secet prelungit, cererea de produse agro-alimentare este n crestere, iar interesul pentru terenurile arabile este foarte mare. Dac nu se iau msuri, n conditiile n care criza sporeste, oamenii vor fi nevoiti s si vnd pmntul, ultimul mijloc de subzistent pe care l detin”, a precizat Ionel Constantin.
Vnzarea terenurilor va fi limitata
Statul romn va lua msuri pentru a limita achizitia terenurilor agricole de ctre strini, dup liberalizarea pietei, la 1 ianuarie 2014. „n momentul de fat, persoanele fizice strine nu au n proprietate teren n Romnia. Piata funciar se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conform tratatului de aderare pe care l avem si care este semnat si visa- vis de care nu putem face modificri”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Asadar, n 2013 va fi pregtit o agentie, cel mai probabil Agentia Domeniilor Statului, pentru a fi un fel de „juctor pe piata funciar”, si care va da aviz persoanelor fizice strine interesate de achizitia terenurilor n Romnia, acest lucru fiind fcut dup modelul altor state membre. Conducerea MADR sustine c unele state membre au impus o limit de suprafat la cumprarea terenurilor de ctre persoanele fizice, iar altele au conditionat acest lucru de existenta experientei n domeniul agricol n statul respectiv.
astept oferte bune familia palmaciu Alucrat pamintul dar noi nu il vindem la pret tare n=d palmaciu
as vrea sa iau un ban bun am pamint in tre berezeni -falciu
Pamantul, este singurul lucru care nu se mai fabrica.
vai de steaua noastra …
o sa vinda taranii tot pamintul pe citeva parale …, de fapt putorile de la tara.
mai vin si americanii sa ne otravesca apele …s-a dus pe ragalie biata tara.
din pacate nu mai este nicmic de facut ..cei care mai au un dram de mandrie , de constiinta ..sa-si faca valiza si sa plece unde vad cu ochii , sa fuda din tara asta plina de sacali.
E luat de Porumboiu…nu mai e nimic de dat.
fals, 1300 de hectare?!poi inca de acum doi ani era un danez pe la Zorleni care cumparase aproximativ 800 hectare …..
Deja am vandut tot din tara , de ce n-am vinde si pamantul ? Stramosii nostri au luptat pentru el si acum putem face un ban-gramada de pe urma lor . La mai mare !