Agricultura vasluian depinde nc de tehnologia din epoca comunist. n prezent, peste 50% din tractoarele fermierilor sunt amortizate, avnd o vrst de peste 15 ani. Rezultatul unei astfel de dotri este dramatic: costuri de productie mari, randament sczut, calitate proast a lucrrilor. Astfel, pe lng secet, anul trecut, si tractoarele foamei au pus umrul la dezastrul din agricultur.
Peste 1.500 de tractoare vechi de peste 15 ani continu s reprezinte segmentul principal de utilaje agricole din judetul Vaslui. Mai exact, dintr-un total de 3.472 tractoare, 2.221 sunt amortizate, din care n functiune mai sunt nc 1.909. De altfel, vestitul tractor C 65 este piesa de rezistent din parcul de masini, n prezent, agricultura vasluian fiind dotat cu 2.652 de tractoare de acest tip. Cum era de asteptat, dezavantajele tehnologiei din epoca socialist sunt grave. Spre exemplu, 36 de tractoare de 200 cai putere echivaleaz cu 110 tractoare de 65 CP, cu tot lantul de cheltuieli aferent (reparatii, combustibil, tractoristi etc). Din nefericire, n judetul Vaslui, primele utilaje agricole performante au intrat abia dup anul 1999. Pn atunci, politicile agricole nationale au mizat exclusiv pe productia intern, care s-a dovedit a fi incapabil s scoat pe piat masini redutabile. n contextul actual, cnd criz alimentar este resimtit la nivel global, modernizarea tehnicii agricole este vital. n primul rnd, utilajele noi nregistreaz costuri de productie mult mai mici, un randament net superior si o calitate a lucrrilor irepro- sabil. Pe baza acestor economii, sunt sanse reale ca sectorul agricol s fie trecut la activitti profitabile si s reprezinte o component important la formarea produsului intern brut. Potrivit unor estimri, dac pe termen scurt nu se ajunge la un consum de combustibil de 40 litri/hectar (de la cei 80 litri/hectar ct se utilizeaz n prezent), btlia supravietuirii pe piat va fi pierdut.
Agricultura de nota 1
Pe lng seceta sever si prelungit, dotarea precar a parcului de utilaje agricole a contribuit din plin la prbusirea productiilor. Pe o scar valoric de la 1 la 5, conducerea Directiei pentru Agricultur a Judetului Vaslui consider c, n anul agricol 2011 – 2012, agricultura local a obtinut nota 1. Spre exemplu, la gru, de la o productie medie de 3.280 kilograme/hectar (kg/ha) n 2006, anul trecut s-a realizat o productie de numai 1.932 kg/ha. Si la porumb, de la o productie medie de 2.076 kg/ha, realizat n 2006, recolta din anul trecut a sczut la 1.089 kg/ha. Jude- tul Vaslui detine 2,2% din suprafata Romniei si acoper 400.959 ha suprafat agricol, din care 356.691 ha sunt n sectorul privat (88,9%) si 44.268 ha (11,1%) n sectorul de stat. Ca mod de organizare a activitt ii n judet, n sectorul privat exist aproximativ 300 exploatatii agricole comerciale constituite sub diferite forme de organizare (SC, SA, asociatii, ntreprinderi individuale).