80 de ani de Protectie Civil n Romnia

n acest an, n ziua de 28 februarie se mplinesc 80 de ani de la nfiintarea Protectiei Civile n Romnia si 45 de ani de la nfiintarea protectiei civile n judetul Vaslui. Acum 80 de ani, n 1933, Regele Carol al II-lea, prin nalt Decret Regal nr. 468, a aprobat Regulamentul Aprrii Contra Atacurilor Aeriene, considerat actul de nfiintare a Protectiei Civile n Romnia.

PROTECTIA CIVIL N ROMNIA

Cu putin timp nainte de nceperea Celui de-al Doilea Rzboi Mondial, n tara noastr s-a nfiintat Comitetul de Coordonare al Aprrii Pasive, care functiona pe lng Ministerul Aerului si Marinei. n anul 1939, Parlamentul a aprobat Legea pentru aprarea antiaerian activ si pasiv. De asemenea, pe teritoriul trii noastre s-au instituit centre de instructie de aprare pasiv la ministerele Aerului si Marinei, Lucr- rilor Publice si Comunicatiilor, Educat iei Nationale, Snttii si Asistentei Sociale, Cilor Ferate, precum si n fiecare judet, municipiu si oras. n 1942, s-au nfiintat unitti de intervent ie de protectie civil si detasamente speciale n sase orase din Romnia. (…) Conceptul de protectie civil a evoluat de la „aprare pasiv” la „aprare local antiaerian” n 1952, apoi la „aprare civil”, n 1978, si la „protectie civil”, n 1996. Schimbrile produse n societatea romneasc n perioada 1996-2004 au dus si la modificri n domeniul protectiei civile, prin elaborarea Legii nr. 481/2004, ce este n concordant cu principiile, scopurile si obiectivele prevzute n Strategia International pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptat de Adunarea General ONU, precum si cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene n domeniu. Astzi, atributiile protectiei civile sunt ndeplinite de ctre Inspectoratul General si Inspectoratele judetene pentru situatii de urgent.

PROTECTIA CIVIL N JUDETUL VASLUI

La 17 februarie 1968, s-a nfiintat n judetul Vaslui Statul major de aprare local antiaerian, subordonat Directiei Aprrii Locale Antiaeriene (A.L.A.), avnd sediul provizoriu ntro cldire din zona Bisericii „Sf. Ioan”, apoi n localul actual al Centrului Militar Judetean. Printre primele misiuni de interventie n sprijinul populatiei civile a fost cea imediat dup cutremurul devastator din 4 martie 1977, cnd subunittile specializate de cercetare, deblocare-salvare, sanitare si transmisiuni- alarmare au actionat pentru nlturarea avariilor, refacerea instala- tiilor si reluarea activittilor economico- sociale, mai ales n zona municipiului Brlad, la solicitarea presedintelui Consiliului Popular Judetean, cruia i era subordonat structura militar de A.L.A.. Perioada 1978-1996 este marcat de mai multe evenimente, dintre care se detaseaz urmtoarele:
???? Statul major de A.L.A. si schimb denumirea n Statul major de aprare civil al judetului Vaslui, n baza Legii nr. 2/1978.
???? n anul 1979, se nfiinteaz comisii de specialitate pe domenii (nstiintare-alarmare, protectie antichimic, adpostire, evacuare etc.), cu misiunea de a coordona formatiunile constituite pe specialitti.
???? ncepnd cu anul 1994, Statul major de aprare civil al judetului Vaslui iese din subordinea Centrului Militar Judetean Vaslui si intr n subordinea Inspectoratului General al Aprrii Civile. n afara modificrilor organizatorice, n aceast perioad si mai ales dup anul 1990, accentul s-a mutat de la pregtirea si protectia populatiei pe timp de rzboi, la prevenirea, limitarea si nlturarea urmrilor dezastrelor. n perioada 1996-2004, apar mai multe schimbri structurale, dintre care cele mai importante sunt: transformarea Statului major de aprare civil n Inspectoratul de Protectie Civil Judetean, n baza Legii 106/1996, si trecerea structurii militare de protectie civil, din subordinea Ministerului Aprrii Nationale, n cea a Ministerului de Interne, ncepnd cu data de 01.01.2001. Activittile de pregtire se mut aproape cu totul spre zona protectiei si interventiei la dezastre. Perioada 01.01.2005-28.02.2012 ncepe cu ultima modificare structural, prin comasarea Inspectoratului de Protectie Civil Judetean Vaslui si a Grupului de Pompieri Militari „Podul nalt” Vaslui si aparitia Inspectoratului pentru Situatii de Urgent „Podul nalt” al judetului Vaslui. Aceast ultim etap coincide cu executarea interventiei n situatii de urgent complexe, la toate tipurile de risc ce se manifest n zona de competent, fapt ce a sporit ncrederea populatiei n structurile de protectie civil. Integrat astzi ca structur a Inspectoratului General pentru Situa- tii de Urgent, protectia civil din Romnia a desfsurat un volum impresionant de activitti menite s duc la prevenirea si gestionarea situatiilor de urgent, n vederea aprrii vietii, bunurilor si a mediului mpotriva calamittilor si dezastrelor. Aceste actiuni au fost desfsurate n conditii de complexitate si risc ridicat, determinat de pericolul exploziilor, temperaturilor ridicate, fumului si gazelor toxice, ori al amenintrii apelor revrsate. n acest moment, protectia civil este o component esential n cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgent „Podul nalt” al judetului Vaslui. Pe lng misiunea de a pregti, instrui si constientiza populatia, n ultimii ani au aprut noi activitti, ca urmare a diversificrii riscurilor ce amenint viata si bunurile. De aceea, n cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgent „Podul nalt” al judetului Vaslui s-au fcut demersuri pentru dotarea echipei C.B.R.N., a echipei pirotehnice, pentru nfiintarea si dotarea echipei de scafandri, a echipajului de alpinisti de interventie si a echipei de cutare canin. Rolul protectiei civile n Romnia a crescut de la an la an, dobndind astzi noi valente. n cei 80 ani de existent, specialistii de protectie civil si-au ndeplinit datoria n spiritul respectului fat de om, dovedind druire si o bun pregtire profesional n numeroase ocazii dificile: cutremure, inundatii, alunecri de teren, asanarea teritoriului de munitia rmas neexplodat, accidente aviatice sau tehnologice si alte situatii de urgent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.