n acest an, n ziua de 28 februarie se mplinesc 80 de ani de la nfiintarea Protectiei Civile n Romnia si 45 de ani de la nfiintarea protectiei civile n judetul Vaslui. Acum 80 de ani, n 1933, Regele Carol al II-lea, prin nalt Decret Regal nr. 468, a aprobat Regulamentul Aprrii Contra Atacurilor Aeriene, considerat actul de nfiintare a Protectiei Civile n Romnia.
PROTECTIA CIVIL N ROMNIA
Cu putin timp nainte de nceperea Celui de-al Doilea Rzboi Mondial, n tara noastr s-a nfiintat Comitetul de Coordonare al Aprrii Pasive, care functiona pe lng Ministerul Aerului si Marinei. n anul 1939, Parlamentul a aprobat Legea pentru aprarea antiaerian activ si pasiv. De asemenea, pe teritoriul trii noastre s-au instituit centre de instructie de aprare pasiv la ministerele Aerului si Marinei, Lucr- rilor Publice si Comunicatiilor, Educat iei Nationale, Snttii si Asistentei Sociale, Cilor Ferate, precum si n fiecare judet, municipiu si oras. n 1942, s-au nfiintat unitti de intervent ie de protectie civil si detasamente speciale n sase orase din Romnia. (…) Conceptul de protectie civil a evoluat de la „aprare pasiv” la „aprare local antiaerian” n 1952, apoi la „aprare civil”, n 1978, si la „protectie civil”, n 1996. Schimbrile produse n societatea romneasc n perioada 1996-2004 au dus si la modificri n domeniul protectiei civile, prin elaborarea Legii nr. 481/2004, ce este n concordant cu principiile, scopurile si obiectivele prevzute n Strategia International pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptat de Adunarea General ONU, precum si cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene n domeniu. Astzi, atributiile protectiei civile sunt ndeplinite de ctre Inspectoratul General si Inspectoratele judetene pentru situatii de urgent.
PROTECTIA CIVIL N JUDETUL VASLUI
La 17 februarie 1968, s-a nfiintat n judetul Vaslui Statul major de aprare local antiaerian, subordonat Directiei Aprrii Locale Antiaeriene (A.L.A.), avnd sediul provizoriu ntro cldire din zona Bisericii „Sf. Ioan”, apoi n localul actual al Centrului Militar Judetean. Printre primele misiuni de interventie n sprijinul populatiei civile a fost cea imediat dup cutremurul devastator din 4 martie 1977, cnd subunittile specializate de cercetare, deblocare-salvare, sanitare si transmisiuni- alarmare au actionat pentru nlturarea avariilor, refacerea instala- tiilor si reluarea activittilor economico- sociale, mai ales n zona municipiului Brlad, la solicitarea presedintelui Consiliului Popular Judetean, cruia i era subordonat structura militar de A.L.A.. Perioada 1978-1996 este marcat de mai multe evenimente, dintre care se detaseaz urmtoarele:
???? Statul major de A.L.A. si schimb denumirea n Statul major de aprare civil al judetului Vaslui, n baza Legii nr. 2/1978.
???? n anul 1979, se nfiinteaz comisii de specialitate pe domenii (nstiintare-alarmare, protectie antichimic, adpostire, evacuare etc.), cu misiunea de a coordona formatiunile constituite pe specialitti.
???? ncepnd cu anul 1994, Statul major de aprare civil al judetului Vaslui iese din subordinea Centrului Militar Judetean Vaslui si intr n subordinea Inspectoratului General al Aprrii Civile. n afara modificrilor organizatorice, n aceast perioad si mai ales dup anul 1990, accentul s-a mutat de la pregtirea si protectia populatiei pe timp de rzboi, la prevenirea, limitarea si nlturarea urmrilor dezastrelor. n perioada 1996-2004, apar mai multe schimbri structurale, dintre care cele mai importante sunt: transformarea Statului major de aprare civil n Inspectoratul de Protectie Civil Judetean, n baza Legii 106/1996, si trecerea structurii militare de protectie civil, din subordinea Ministerului Aprrii Nationale, n cea a Ministerului de Interne, ncepnd cu data de 01.01.2001. Activittile de pregtire se mut aproape cu totul spre zona protectiei si interventiei la dezastre. Perioada 01.01.2005-28.02.2012 ncepe cu ultima modificare structural, prin comasarea Inspectoratului de Protectie Civil Judetean Vaslui si a Grupului de Pompieri Militari „Podul nalt” Vaslui si aparitia Inspectoratului pentru Situatii de Urgent „Podul nalt” al judetului Vaslui. Aceast ultim etap coincide cu executarea interventiei n situatii de urgent complexe, la toate tipurile de risc ce se manifest n zona de competent, fapt ce a sporit ncrederea populatiei n structurile de protectie civil. Integrat astzi ca structur a Inspectoratului General pentru Situa- tii de Urgent, protectia civil din Romnia a desfsurat un volum impresionant de activitti menite s duc la prevenirea si gestionarea situatiilor de urgent, n vederea aprrii vietii, bunurilor si a mediului mpotriva calamittilor si dezastrelor. Aceste actiuni au fost desfsurate n conditii de complexitate si risc ridicat, determinat de pericolul exploziilor, temperaturilor ridicate, fumului si gazelor toxice, ori al amenintrii apelor revrsate. n acest moment, protectia civil este o component esential n cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgent „Podul nalt” al judetului Vaslui. Pe lng misiunea de a pregti, instrui si constientiza populatia, n ultimii ani au aprut noi activitti, ca urmare a diversificrii riscurilor ce amenint viata si bunurile. De aceea, n cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgent „Podul nalt” al judetului Vaslui s-au fcut demersuri pentru dotarea echipei C.B.R.N., a echipei pirotehnice, pentru nfiintarea si dotarea echipei de scafandri, a echipajului de alpinisti de interventie si a echipei de cutare canin. Rolul protectiei civile n Romnia a crescut de la an la an, dobndind astzi noi valente. n cei 80 ani de existent, specialistii de protectie civil si-au ndeplinit datoria n spiritul respectului fat de om, dovedind druire si o bun pregtire profesional n numeroase ocazii dificile: cutremure, inundatii, alunecri de teren, asanarea teritoriului de munitia rmas neexplodat, accidente aviatice sau tehnologice si alte situatii de urgent.