Srcia a ngropat mai mult de 10.000 dosare de asigurare a locuintelor

Criza a aruncat n colaps piata asigurrilor obligatorii pentru locuintele din judetul Vaslui. Pentru c nu mai au bani, vasluienii au renuntat masiv la prelungirea politelor active, rezultatul fiind dezastruos. Anul trecut, Vasluiul a nregistrat un minus de 10.294 polite (ianuarie – 13.921 polite, decembrie – 3.627 polite). n acest ritm, la jumtatea acestui an, operatiunea de securizare a locuintelor mpotriva cutremurului, inundatilor si alunecrilor de teren va esua lamentabil.

n anul 2012, judetul Vaslui a pierdut peste 10.000 de polite de asigurare obligatorii a locuintei. n luna ianuarie a anului trecut, erau nregistrate 13.921 polite active de asigurare, din care 10.376 n mediul rural si 3.545 n mediul urban. Potrivit datelor prezentate de Poolul de Asigurare mpotriva Dezastrelor Naturale, n decembrie 2012, vasluienii mai aveau n portofoliu doar 3.627 polite, din care n mediul rural 1.907 si n n mediul urban 1.720 polite. De altfel, trendul negativ pe segmentul asigurrilor obligatorii a fost vizibil nc de la jumtatea anului trecut cnd, n luna iulie, mai erau n vigoare 7.409 polite. Referindu-se la piata local a asigurrilor obligatorii, Gheorghe Uliliuc, directorul unei societti de asigurare din municipiul Vaslui, a spus c oamenii renunt la asigurri foarte importante din cauza lipsei banilor. „Oamenii au vzut c nu s-a ntmplat nimic cu politele obligatorii care acoper cele trei riscuri: inundatii, cutremur si alunecri de teren. n schimb, asigurarea facultativ are mai multe facilitti, societtile asigurnd si boala, decesul, incendii etc. La nivel national, au fost o parte din asigurati care au avut daune la locuinte si nu au fost luati n seam”, preciza Gheorghe Uliliuc, la finalul anului trecut. Potrivit datelor obtinute n urma recensmntului din luna octombrie 2011, numrul gospod- riilor recenzate n judetul Vaslui se ridic la 141.557 gospodrii, locuinte (alte unitti de locuit) 166.279 locuinte, si un numr de 123.175 cldiri.

Politele de asigurare, centralizate

n cursul anului trecut, Primria Vaslui a declansat operatiunea de centralizare a datelor privind cettenii municipiului Vaslui care siau cumprat o polit de asigurare obligatorie a locuintei. Pentru a finaliza actiunea, Serviciul Finanicar a solicitat baza de date privind persoanele asigurate de la toate societtile de asigurare de la nivelul orasului. Legat de operatiunea de monitorizare a politelor active de asigurare, Primria Vaslui a primit de la Prefectura Vaslui o adres privind situatia asigurrilor obligatorii a locuintei. „Oamenii sunt asigurati la diferite unitti. Noi nu vom pune lumea pe drum. Pe parcursul contactului pe care l avem cu contribuabilii, prin intermediul Serviciului Financiar, vom aborda si problema asigurrii locuintei. Vor rmne neasigurate doar familiile care nu au venituri, iar concluzia acestui fenomen este c nu au cu ce. Lumea are contractate credite ipotecare si sunt asigurati pe locuinte, sunt putini cei care nu vor avea asigurri. Nu este vorba de aplicarea de amenzi, n ceea ce priveste persoanele neasigurate”, spunea Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, la mijlocul anului trecut.

Polite de 10 si 20 euro

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea nr. 260/2008), proprietarii de locuinte sunt obligati s ncheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxim asigurat fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro n cazul locuintelor tip B si de 20 euro n cazul locuintelor tip A. Asigurarea obligatorie acoper trei riscuri naturale: cutremure, inundatii si alunecri de teren. Valoarea amenzilor este cuprins ntre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de ctre primari si de persoanele mputernicite n acest scop.

1 COMENTARIU

  1. Legile in Romania sunt ambigui, astfel primarile asteapta un „impuls” din partea firmelor de asigurari pentru a incepe verificarile si amenzile……….., poate in acest moment firmele de asigurari stabilesc cat de mare trebuie sa fie „impulsul”….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.