Criza a aruncat n colaps piata asigurrilor obligatorii pentru locuintele din judetul Vaslui. Pentru c nu mai au bani, vasluienii au renuntat masiv la prelungirea politelor active, rezultatul fiind dezastruos. Anul trecut, Vasluiul a nregistrat un minus de 10.294 polite (ianuarie – 13.921 polite, decembrie – 3.627 polite). n acest ritm, la jumtatea acestui an, operatiunea de securizare a locuintelor mpotriva cutremurului, inundatilor si alunecrilor de teren va esua lamentabil.
n anul 2012, judetul Vaslui a pierdut peste 10.000 de polite de asigurare obligatorii a locuintei. n luna ianuarie a anului trecut, erau nregistrate 13.921 polite active de asigurare, din care 10.376 n mediul rural si 3.545 n mediul urban. Potrivit datelor prezentate de Poolul de Asigurare mpotriva Dezastrelor Naturale, n decembrie 2012, vasluienii mai aveau n portofoliu doar 3.627 polite, din care n mediul rural 1.907 si n n mediul urban 1.720 polite. De altfel, trendul negativ pe segmentul asigurrilor obligatorii a fost vizibil nc de la jumtatea anului trecut cnd, n luna iulie, mai erau n vigoare 7.409 polite. Referindu-se la piata local a asigurrilor obligatorii, Gheorghe Uliliuc, directorul unei societti de asigurare din municipiul Vaslui, a spus c oamenii renunt la asigurri foarte importante din cauza lipsei banilor. „Oamenii au vzut c nu s-a ntmplat nimic cu politele obligatorii care acoper cele trei riscuri: inundatii, cutremur si alunecri de teren. n schimb, asigurarea facultativ are mai multe facilitti, societtile asigurnd si boala, decesul, incendii etc. La nivel national, au fost o parte din asigurati care au avut daune la locuinte si nu au fost luati n seam”, preciza Gheorghe Uliliuc, la finalul anului trecut. Potrivit datelor obtinute n urma recensmntului din luna octombrie 2011, numrul gospod- riilor recenzate n judetul Vaslui se ridic la 141.557 gospodrii, locuinte (alte unitti de locuit) 166.279 locuinte, si un numr de 123.175 cldiri.
Politele de asigurare, centralizate
n cursul anului trecut, Primria Vaslui a declansat operatiunea de centralizare a datelor privind cettenii municipiului Vaslui care siau cumprat o polit de asigurare obligatorie a locuintei. Pentru a finaliza actiunea, Serviciul Finanicar a solicitat baza de date privind persoanele asigurate de la toate societtile de asigurare de la nivelul orasului. Legat de operatiunea de monitorizare a politelor active de asigurare, Primria Vaslui a primit de la Prefectura Vaslui o adres privind situatia asigurrilor obligatorii a locuintei. „Oamenii sunt asigurati la diferite unitti. Noi nu vom pune lumea pe drum. Pe parcursul contactului pe care l avem cu contribuabilii, prin intermediul Serviciului Financiar, vom aborda si problema asigurrii locuintei. Vor rmne neasigurate doar familiile care nu au venituri, iar concluzia acestui fenomen este c nu au cu ce. Lumea are contractate credite ipotecare si sunt asigurati pe locuinte, sunt putini cei care nu vor avea asigurri. Nu este vorba de aplicarea de amenzi, n ceea ce priveste persoanele neasigurate”, spunea Vasile Pavl, primarul municipiului Vaslui, la mijlocul anului trecut.
Polite de 10 si 20 euro
Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea nr. 260/2008), proprietarii de locuinte sunt obligati s ncheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, suma maxim asigurat fiind de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B. Prima anuala obligatorie este de 10 euro n cazul locuintelor tip B si de 20 euro n cazul locuintelor tip A. Asigurarea obligatorie acoper trei riscuri naturale: cutremure, inundatii si alunecri de teren. Valoarea amenzilor este cuprins ntre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de ctre primari si de persoanele mputernicite n acest scop.
Legile in Romania sunt ambigui, astfel primarile asteapta un „impuls” din partea firmelor de asigurari pentru a incepe verificarile si amenzile……….., poate in acest moment firmele de asigurari stabilesc cat de mare trebuie sa fie „impulsul”….