Directia pentru Cultur si Patrimoniu National (DCPN) Vaslui a finalizat, recent, bilantul activittii pe anul 2012, mentionnd si activittile ce vor continua n acest an. Deoarece responsabilitatea principal a institutiei const n protejarea patrimoniului cultural national mobil, imobil si imaterial existent la nivelul judetului, de-a lungul anului trecut, angajatii DCPN au desfsurat n principal actiuni de popularizare si verificare a respectrii legislatiei privind protejarea monumentelor istorice si a patrimoniului mobil. Ca urmare a acestor verificri si a neregulilor constatate, s-au deschis sapte dosare penale pentru intervent ii neautorizate sau fr aviz n zone de protectie a monumentelor istorice.
Potrivit conducerii DCPN, n judetul Vaslui, n Lista monumentelor istorice sunt nscrise 438 de pozitii, dintre care 81 de interes national si 357 de interes local. Dintre acestea, n judet exist 148 de monumente arheologice, din care 17 de interes national, 266 de monumente de arhitectur, 57 dintre ele fiind de interes national iar 24 de for public, dintre care 7 sunt de interes national. Pe parcursul anului trecut, institutia noastr a continuat programul de informri ctre autoritt ile locale, persoanele fizice si juridice cu privire la obligatiile care le revin n vederea protejrii cl- dirilor si siturilor arheologice nscrise n Lista monumentelor istorice. n ceea ce priveste autorittile locale, acestea sunt informate periodic si cu privire la responsabilitt ile pe care le au n cadrul activittii serviciului de urbanism. S-au efectuat verificri cu privire la starea de conservare si la intervent iile neautorizate asupra monumentelor istorice din judet, att n mediul urban, ct si n mediul rural. Au fost vizate si interventiile si constructiile n zona de protectie a monumentelor istorice. Verific- rile au fost fcute de o comisie cu rol de coordonare a actiunilor care privesc aplicarea legislatiei din domeniul protejrii patrimoniului cultural, n care, sub coordonarea institutiei noastre, sunt reprezentate si alte institutii din judet cu atributii n protejarea patrimoniului cultural national, respectiv Inspectoratul de Politie Judetean, Inspectoratul de Stat n Construc- tii, Inspectoratul pentru Situatii de Urgent. Pentru cazurile n care sau constatat nclcri ale legislatiei, Inspectoratul de Politie al judetului Vaslui a deschis sapte dosare penale, din care unul pentru interventii neautorizate asupra unui monument istoric, iar celelalte pentru interventii fr aviz n zone de protectie, ne-a precizat dr. arheolog Corina Nicoleta Ursache, directorul DCPN Vaslui.
Interventii n sol, doar cu avize arheologice
n ceea ce priveste patrimoniul arheologic, DCPN a analizat si avizat 12 documentatii ce au avut n vedere amplasarea unor parcuri eoliene la Flciu, Banca, Bunesti- Averesti, Costesti, Oltenesti etc., dar au fost avizate si lucrri pentru parcuri fotovoltaice, constructii de pensiuni agro-turistice sau ferme, fiind eliberate 23 de avize. Pentru protejarea patrimoniului arheologic si evitarea distrugerii bunurilor arheologice, institutia monitorizeaz lucrrile care se afl n desf- surare si care implic interventii n sol, cum ar fi, de exemplu, DN Brlad – Albita, parcuri eoliene, pensiuni, ferme si alte tipuri de construct ii. Toate primriile din judet pe al cror teritoriu se afl situri arheologice, nscrise n LMI (Lista Monumentelor Istorice) sau n RAN (Repertoriul Arheologic National), au primit nstiintri cuprinznd obligatiile ce le revin prin lege. Totodat, este verificat si modul de punere n practic a avizelor eliberate de ctre Ministerul Culturii si Patrimoniului National, asa cum este cazul lucrrilor care se efectueaz la Curtile Domnesti Vaslui sau la santierul arheologic Tcuta. n domeniul patrimoniului cultural national mobil, institutia noastr a eliberat certificate de export si a oferit consultant de specialitate n ceea ce priveste circuitul bunurilor culturale cu autori n viat, pentru a fi respectate reglementrile legislative n vigoare. n paralel, s-a verificat starea de conservare si de securitate a colectiilor de bunuri culturale din judet, am oferit informatii privind nfiintarea de noi colectii stesti, dar si n ceea ce priveste inventarierea si clasare bunurilor culturale sau acreditarea muzeelor deja existente. De asemenea, actualizm, periodic, baza de date privind bunurile culturale care se claseaz de pe teritoriul judetului. Colaborm si n acest domeniu cu Inspectoratul de Poli- tie Judetean, n cazul bunurilor culturale susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural national recuperate de ctre reprezentant ii acestei institutii, a mai spus directorul DCPN Vaslui.
Transparenta totala
n ceea ce priveste patrimoniul imaterial, baza de date existent privind mesterii populari din judet este actualizat constant, prin completarea arhivei de imagini, dar si prin realizarea de fise de mesteri. Institutia a fost partener n organizarea Festivalului folcloric national al familiilor si dinastiilor artistice La izvorul neamului si a acordat asistent metodologic institutiilor publice de cultur. Pentru a veni n sprijinul persoanelor care sunt interesate de actele administrative emise de ctre DCPN Vaslui, actualizm permanent pagina noastr de internet. Aici pot fi gsite modelele de cereri, documentele cerute pentru eliberarea actelor emise de institutia noastr, Lista monumentelor istorice, dar si alte informatii necesare. Pentru eficientizarea accesului publicului larg la informat iile privind protejarea patrimoniului cultural, asigurm diseminarea informatiilor privind proiectele organizate n cadrul programelor comunitare, inclusiv a celor cu finantare nerambursabil, dedicate sectorului patrimoniului cultural, si popularizarea oportunitt ilor de finantare: anunturi MCPN (Programul Cultura), AFCN sau Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale derulat de ctre Ambasada SUA, a mai spus dr. arhg. Corina Nicoleta Ursache.