n scurt timp, ncep evalu rile elevilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, prev- zute n Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011. Desi n anul 2011-2012 testrile au fost sustinute numai n cteva scoli, urmnd ca n acest an s fie evaluati elevii din toate scolile, iat c experimentul continu si n anul 2012-2013. La nivelul judetului Vaslui, Centrul National de Evaluare si Examinare a decis c evaluarea se va organiza n dou scoli din Vaslui, una din Husi si patru din mediul rural.
Ieri, Ministerul Educatiei a publicat pe site-ul www.edu.ro metodologiile de organizare a evalurii elevilor din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Totodat, reprezentantii acestuia au decis ca, pentru al doilea an consecutiv, verificarea s se organizeze numai n anumite scoli pilot din tar, printre care si sapte din judetul Vaslui.
Clasa a II-a
La nivelul judetului Vaslui, evaluarea copiilor din clasa a II-a va fi sustinut numai n Scoala cu clasele I-VIII Pungesti si n Scoala cu clasele I-VIII nr. 3 Constantin Parfene Vaslui. Testarea va avea loc pe data de 9 si 10 mai si vizeaz competentele scris-citit si matematic. Durata cumulat a secventelor de evaluare nu trebuie s depseasc 50 de minute. Prima sectiune urmreste competentele de receptare-producere a mesajelor citite-scrise si cea de-a doua vizeaz competentele de matematic. Elevii vor sustine cele dou testri n clasele n care nvat n mod obisnuit, asezati n propriile bnci, nu nainte de a fi ndeprtate materialele didactice care i-ar putea influenta. Fiecare copil va primi un test pe care va trebui s-si scrie numele, prenumele si unitatea scolar. Elevii scolarizat i la domiciliu vor sustine proba de evaluare acas.
Clasa a IV-a
Unittile pilot din judet n care se va desfsura evaluarea competentelor elevilor din clasele a IV-a sunt Scoala cu clasele IVIII nr. 2 Husi, Scoala cu clasele I-VIII Bogdana si Scoala cu clasele I-VIII Osesti. Testarea se va desfsura pe data de 15 mai si va cuprinde limba romn si matematic. Cele dou teste trebuie s permit rezolvarea subiectelor n maximum 120 de minute, cte 60 de minute pentru fiecare materie, si s aib un format asemntor cu cel al evalurilor internationale administrate elevilor n vrst de 10-12 ani. Dup primele 60 de minute, elevii vor avea o pauz de 10 minute. Si n acest caz, elevii vor fi verificati tot n clasele n care nvat, ns vor fi asezati n bnci n ordine alfabetic. Evaluarea nu se finalizeaz printr-o not sau printr-un calificativ sumativ. Rezultatele evalurii fiecrui test contribuie la realizarea unui scor mediu national al performantelor elevilor pe competentele fundamentale si sunt utilizate de Centrul National de Evaluare si Examinare pentru realizarea unor studii si cercetri de diagnoz a sistemului de nvtmnt primar.
Clasa a VI-a
Nu n ultimul rnd, n acest an, Ministerul Educatiei vrea s verifice si nivelul de pregtire al elevilor din clasa a VI-a. Din judet, inclusi n experiment vor fi doar elevii de la Scoala cu clasele I-VIII Alexandru Vlahut si Scoala cu clasele IVIII nr. 9 Vasile Alecsandri Vaslui. Testele destinate acestora contin dou sectiuni corespunztoare probelor transdisciplinare evaluate: limb si comunicare, respectiv matematic si stiinte. Evaluarea se va desfsura pe 22 mai, pe parcursul a 120 de minute, cte 60 de minute pentru fiecare secvent, cu pauz de 10 minute ntre secvente. Elevii vor fi evaluati n clasele n care nvat n mod obisnuit, asezati n propriile bnci. Ca si n cazul verificrii din clasa a IV-a, acolo unde este nevoie se elaboreaz planuri individualizate de nv- tare ale elevilor. n plus, pe baza rezultatelor obtinute de fiecare, se va observa spre ce domeniu ar fi mai potrivit si spre ce tip de liceu s fie orientat n continuare.
f bine