Angajatorii nu pltesc nici salariul minim garantat de 700 lei

Cinci angajatori din judetul Vaslui nu au pltit muncitorilor salariu minim brut garantat pe tar de 700 lei. Pentru c nu au achitat salariatilor suma minim pentru supravietuire, societtile au fost sanctionate cu amenzi cuprinse ntre 300 si 2.000 de lei. Inspectia Muncii Vaslui avertizeaz administratorii firmelor c risc nchisoare de pn la un an, dac n mod repetat nu asigur angajatilor salariul minim brut pe tar.

Salariul de baz minim brut pe tar garantat n plat de 700 lei este nc o necunoscut pentru o parte din angajatori vasluieni. Desi legislatia muncii este extrem de clar la acest capitol, n cursul acestui an, unii salariatI din judet nu au avut asigurat suma minim pentru supravietuire. Conform datelor Inspectoratului Teritorial de Munc (ITM) Vaslui, din cauz c nu au asigurat salariul minim garantat, cinci societti din constructii si alimentatia public au fost sanctionate cu amenzi ntre 300 si 2.000 lei. Adina Harabagiu, inspector sef adjunct al ITM Vaslui, a spus c legislatia n domeniu prevede ca, si n situatia n care angajatorul nu poate s asigure muncitorilor front de lucru, firma s achite salariul minim garantat. „Este infractiune si se pedepseste cu nchisoarea de la sase luni la un an sau amend penal fapta persoanei care n mod repetat stabileste pentru salariatii ncadrati pe baz de contract de munc salarii sub nivelul salariului minim brut pe tar garantat n plat. Este vorba despre salariul prevzut n lege, care din data de 1 ianuarie 2012 este n valoare de 700 lei pe lun”, a precizat Adina Harabagiu.

Ce spune legea?

Potrivit legislatiei n vigoare, salariul de baz minim brut pe tar garantat n plat, corespunztor programului normal de lucru de munc, se stabileste prin hotrre a Guvernului, dup consultarea sindicatelor si a patronatelor. n cazul n care programul normal de munc este, potrivit legii, mai mic de opt ore zilnic, salariu de baz minim brut orar se calculeaz prin raportarea salariului de baz minim brut pe tar la numrul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat. Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baz prin contractul individual de munc sub salariul de baz minim brut orar pe tar. Angajatorul este obligat s garanteze n plat un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baz minim brut pe tar. Aceste dispozitii se aplic si n cazul n care salariatul este prezent la lucru, n cadrul programului, dar nu poate s si desfsoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei. Salariul de baz minim brut pe tar garantat n plat este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului. Pentru salariatii crora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munc, le asigur hrana, cazarea sau alte facilitti, suma n bani cuvenit pentru munca prestat nu poate fi mai mic dect salariul minim brut pe tar prevzut de lege.

Salariati putini, salarii mici

La sfrsitul lunii iulie, n judetul Vaslui s-a nregistrat un numr de 51.422 salariati. Fat de iulie 2011 (51.596 salariati) s-a nregistrat o scdere usoar (3,4%). n luna iulie, cstigul salarial mediu brut a fost de 1.503 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.648 lei), dar si n servicii (1.544 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii: 1.424 lei. Tot n luna iulie, cstigul salarial mediu net a fost de 1.102 lei. Peste medie s-a cstigat n agricultur, silvicultur si piscicultur (1.202 lei) si n servicii (1.129 lei), iar sub medie s-au situat cstigurile din industrie plus constructii: 1.051 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.