A nceput scoala!

copii_eleviDup o vacant de var prelungit cu o sptmn, cei peste 60.000 de prescolari, scolari si liceeni din judetul Vaslui se rentorc, astzi, la cursuri. Chiar dac n marea majoritate a cazurilor va avea loc doar ceremonia de deschidere a anului scolar 2012-2013, bobocii de grdinit, cei din clasa pregtitoare, clasa I sau din clasa a IX-a vor avea astzi ocazia s-si cunoasc educatoarea, respectiv nvttoarea sau dirigintele, dar si colegii de clas. si vor povesti aventurile din cele trei luni de var, dar si planurile pentru noul an scolar. Si repetentii, nevoiti s se alture unor clase deja omogene, vor face cunostint cu noii colegi. Ct despre cadrele didactice, cum multe au iesit la pensie, au prsit sistemul sau abia au fost angajate pe posturile vacante, astzi este ocazia perfect s se reuneasc n cancelarii si s se cunoasc. E vorba de cele care deja au fost repartizate pe posturi, ntruct, la acest moment, deficitul educatorilor, nvttorilor si al profesorilor din judet se ridic la aproape 500. Oricum, astzi nu se vor tine efectiv ore, ci se vor mprti manualele si se va face reacomodarea. Dac n majoritatea unittilor de nvtmnt igienizarea a fost finalizat si copiii vor gsi clase curate, n altele copiii vor fi nevoiti s stea n aceleasi bnci infecte, sub aceleasi tavane fisurate si cu aceleasi ferestre ce las frigul s intre n clas.

Asa arata semestrul I…

Indiferent de conditiile care-i asteapt pe copii si pe dascli, primul semestru al noului an scolar debuteaz astzi si se va ncheia pe 21 decembrie. ns, ntre timp, copiii din nvt- mntul prescolar si cel primar au o mini-vacant (5 – 11 noiembrie), si toti copiii se vor putea bucura de Srbtorile de iarn n vacanta de Crciun (22 decembrie 2012 – 13 ianuarie 2013). nc un motiv de bucurie, att pentru copii, ct si pentru dascli, este ziua liber oferit de Guvern vineri, 30 noiembrie, de Sfntul Apostol Andrei, patronul spiritual al Romniei.

… si semestrul al II-lea

Semestrul al II-lea va ncepe luni, 14 ianuarie 2013, iar cursurile se vor desfsura pn vineri, 5 aprilie, cnd elevii vor intra n vacanta Srbtorilor Pascale. Astfel, copiii vor fi liberi n intervalul smbt, 6 aprilie – duminic, 14 aprilie. Cursurile vor fi reluate luni, 15 aprilie, pn vineri, 21 iunie, cnd elevii vor intra n mult asteptata vacant de var (smbt, 22 iunie – duminic, 15 septembrie). Ceva mai devreme se va termina anul scolar pentru elevii din clasele terminale de liceu (31 mai 2013), care vor trebui s se pregteasc si s sustin Bacalaureatul, dar si pentru elevii din clasa a VIII-a. Acestia vor lua vacant pe 14 iunie 2013, pentru a putea participa la evaluarea national. Si n acest semestru, elevii vor avea o zi liber acordat de Guvern. Este vorba despre miercuri, 1 mai 2013 (de Ziua Muncii).

Saptamna altfel

n intervalul 1-5 aprilie 2013, toate orele vor fi dedicate activittilor educative extracurriculare si extrascolare, n cadrul programului numit „Scoala altfel”. n acest an, activittile vor fi denumite generic „S stii mai multe, s fii mai bun!”. Nu vor fi organizate cursuri conform orarului obisnuit, ci se vor desfsura activitti culturale, tehnico-stiintifice, sportive, de educatie pentru sntate si stil de viat sntos, de educatie ecologic si de protectie a mediului (colectare selectiv, economisirea energiei, energie alternativ etc.), de educatie rutier, PSI sau de educatie pentru reactii corecte n situatii de urgent. Se vor organiza sub forma unor ateliere (de teatru, dans, muzic, arte plastice, educat ie media si cinematografic), competitii, mese rotunde, dezbateri, activitti de voluntariat sau de interes comunitar, dar si ca schimburi de experient, vizite de studii sau tabere de creatie sau de cercetare. Tot n aceast spt- mn se vor desfsura si fazele nationale ale olimpiadelor scolare si, dup caz, ale concursurilor scolare. n cazul elevilor si a profesorilor care nu particip la aceste olimpiade si concursuri, Ordinul de ministru 5.635 din 31 august i oblig s se implice n „Scoala altfel”.

Sute de elevi vor nvata n scoli improprii

Potrivit unei situatii ntocmite de Directia de Sntate Public Vaslui, n urm cu cteva zile, doar 586 de unitti scolare din judet detineau autorizatie sanitar de functionare. Dintre acestea, 221 sunt grdinite (185 din rural si 36 din urban), 319 sunt scoli gimnaziale (286 din rural si 33 din urban), 23 sunt licee (20 n urban si 3 n rural), 18 sunt centre de educare si nvtmnt si 5 sunt crese. n plus, reprezentantii a sase unitti de nvtmnt au solicitat documentatie n vederea obtinerii autorizatiei sanitare de functionare. Celelalte circa 170 de scoli si grdinite, n special din mediul rural, ncep anul scolar fr autorizatie sanitar. Printre scolile de pe „lista neagr” se numr cele aflate n reabilitare, la care nc se lucreaz si pentru care nu se emite autorizatia sanitar pn la finalizarea lucrrilor. Asta chiar dac unittile arat foarte bine si ntrunesc toate cerintele necesare autorizrii. Sunt ns si unitti din mediul rural care arat foarte bine, dar care nu au autorizatie din cauza numrului prea mare de copii nscrisi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.