Mediul de afaceri vasluian traverseaz cea mai neagr perioad din ultimii 22 de ani. Practic, 2012 s-a dovedit a fi un an nefast pentru afaceri, patronatul pierzndu-si orice sperant de relansare a productiei. n mod paradoxal, marea dezamgire o reprezint fondurile europene, care, n loc s genereze o crestere a numrului de locuri de munc, a dus la stagnare. Lipsa total a msurilor de stimulare a economiei, lipsa de investitii, precum si seceta prelungit au pus pe butuci sectorul IMM-urilor.
Economia judetului Vaslui a intrat „n conservare”. Estimrile optimiste de la nceputul anului privind dezvoltarea nu s-au adeverit, iar relansarea productiei pe seama implementrii proiectelor cu finantarea european a rmas n stadiul de deziderat. n primul rnd, oamenii de afaceri au asteptat msuri de relaxare a sistemului privind absorbtia fondurilor nerambursabile europene, care s conduc la stimularea mediului privat. Tot pentru relansarea productiei, ntreprinztorii au solicitat imperativ o mbunttire a legislatiei de afaceri, pentru a debloca crearea de locuri de munc si extinderea activittii. Din nefericire, toate aceste cerinte ale mediului privat nu s-au ndeplinit, n timp ce seceta prelungit din acest an a lovit sever alte zeci de societti din sectorul agricol. Ovidiu Copacinschi, presedintele Asociatiei Patronale a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (APIMM) Vaslui, este de prere c fondurile europene sunt mare dezamgire a anului curent. Acestea, n loc s genereze o crestere a numrului locurilor de munc, au condus la o stagnare. „Consider c anul 2012 este perioada cea mai proast de dup 1990 pn n prezent n ceea ce priveste economia. Cred c oamenii de afaceri trebuie s fie judecati ca fiind valori nationale, s fie ocrotiti de lege pentru performanta de a mentine nc n viat economia. Investitiile sunt aproape inexistente si, n continuare, firmele si micsoreaz locurile de munc sau si suspend activitatea. Nu sunt bani nici la oameni, nici la firme. Msurile promise, de stimulare a investitiilor, nu au aprut”, ne-a declarat Copacinschi. n consecint, pentru aceast toamn, oamenii de afaceri vasluieni se asteapt la o crestere a numrului de someri. n acest context, supravietuirea firmelor pn n anul 2013 va fi o performant.
ntreprinzatorii asteapta fapte
Odat cu instalarea noului Guvern, reprezentantii mediului de afaceri au avut o serie de ntrevederi cu decidentii guvernamentali. Oamenii de afaceri sustin c, din partea actualului Executiv s-a artat bunvoint, dar toate msurile stabilite nu au fost prinse n acte normative. „Discutiile cu membrii Guvernului au fost bune, dar dorim s vedem si fapte. Noi vrem transpunerea acestor bune intentii n legi”, a explicat Copacinschi. Printre propunerile naintate Guvernului de ctre patronatul vasluian se numr reducerea a 200 de taxe si impozite, diminuarea cu dou puncte procentuale a cotelor de contribut ii de asigurri sociale, TVA gradual pentru produsele de subzistent. Dintre cererile oamenilor de afaceri locali se remarc si cea privind sprijinirea mediului de afaceri pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene, asigurarea unei ritmicitti reale a decontrilor proiectelor europene si respectarea termenului de plat de 45 de zile de la data depunerii cererilor de rambursare. Nu n ultimul timp, o alt directie de interes pentru afaceristii locali priveste extinderea msurilor adoptate de Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare si accelerarea pltilor comerciantilor ctre toate IMMurile furnizoare.