Zilele Vasluiului: trei zile si trei nopti nopti de distractie

Chiar dac greuttile si-au pus amprenta pe viata social a municipiului, cu sprijinul sponsorilor, Primria Vaslui a reusit si n acest an s ofere localnicilor, dar si celor veniti n vacant, trei zile si trei nopti de adevrat srbtoare. Fie c a fost vorba de activitti culturale, sportive sau artistice, vasluienii au profitat din plin de tot ce li s-a oferit si s-au distrat n week-end asa cum nu au mai avut de mult ocazia s o fac.

La sfrsit de sptmn, mii de vasluieni au apreciat asa cum se cuvine manifestrile organizate de Primrie la editia din acest an a srbtorilor reunite sub genericul „Zilelor Vasluiului”. Actiunile acestor zile au debutat vineri, n Centrul Civic al orasului, cu o parad a costumelor de epoc pe ritmurile muzicii interpretate de Fanfara „Rotaria”. A urmat un discurs al marelui voievod Stefan cel Mare si Sfnt si un scurt cuvnt al primarului municipiului Vaslui, Vasile Pavl, care i-a invitat pe vasluieni la manifestrile organizate n cele trei zile. „Am organizat n aceste zile activitti ct mai diverse, n locatii multiple: la Bibliotec, la Muzeu, n Centrul Civic, n Parcul Copu, la Baza sportiv a LPS si la strand. V invitm alturi de noi, s v descretiti fruntile. Noi ne-am strduit s aducem alturi de noi cti mai multi invitati, din toate domeniile, iar dac am reusit sau nu s v oferim cteva clipe frumoase, calificativele ni le veti da dumneavoastr. V dorim un sfrsit de sptmn ct mai frumos, cu bucurie, si Vasluiul s fie fruntea pentru ce reprezentm noi n judet”, a spus Vasile Pavl. Discursul primarului a fost urmat de vernisarea unei expozitii de caricatur semnat de graficianul Costel Ptrscanu.

Pe primul loc, cultura

Printre manifestrile multiple legate de Zilele Vasluiulu le enumer m mai nti pe cele culturale, aflate la loc de cinste. O prim expozitie, de fotografie, vernisat vineri la Primria Vaslui, s-a dorit o mrturie n imagini a transform rilor prin care a trecut Vasluiul n ultimul secol, imaginile din perioada interbelic, cu case si strzi nguste, fiind puse fat n fat cu imaginile cotidiene ale orasului. Ce-a de-a doua, „Desftarea Naturii”, semnat de prof. Silviu Iulian Crciun, a fost vernizat smbt, la Clubul „Prietenia”. Biblioteca Judetean „Nicolae Milescu Sptarul” a gzduit patru lansri de carte: „Valori din dou veacuri” si „Eminesciene”, semnate de Theodor Codreanu, „Confortul Inorogului”, o carte de versuri semnat de Ion Gheorghe Pricop, si volumul de fabule „Fntn si Izvor”, semnat Petrus Andrei. Tot aici a avut loc si recitalul de pian al tnrului Rzvan Dragnea, sub coordonarea prof. Beniamin Harii. Sub bagheta aceluiasi profesor, smbt, n parcul Copou, a vasluienii s-au bucurat de un Concert simfonic sustinut de „MuzArt Orchestra”. Si tot n Parcul Copou, n cele trei zile de srb- toare a municipiului au fost prezenti voluntarii din cadrul programului „Bibliovoluntarii” care au promovat lectura n parc. Unii au profitat de ofert, dar cei mai multi vasluieni sau bucurat de programele artistice oferite n parcul Copou de artistii vasluieni, membri ai diverselor formatii artistice. Si tot n aceste zile, Muzeul Judetean Vaslui a gzduit expozitia documentar „Onor la Maresal”, care a omagiat personalitatea Maresalului Constantin Prezan, simpozionul stiintific „Glorie armatei romne-1917”, dar a organizat si n Parcul Copou un colt muzeistic cu „Personalitti din Zona Vasluiului”.

Nunta de aur

Vineri, conducerea Primriei s-a ntlnit cu 37 de perechi cu care au srbtorit „Nunta de aur”, la 50 de ani de convietuire. Vrstnicilor le-a fost pregtit o mas festiv si au avut parte de tot felul de surprize. Cuplurile si-au renoit jurmintele, iar ofiterul de stare civil, chiar primarul Vasile Pavl, a avut mpreun cu sotia sa si rolul de nas. Nu au lipsit noile certificate de castorie, diploma de excelent, „darul” sI florile pentru doamne. Leau ncntat auzul si le-au purtat pasii n ritm de dans Fanfara „Rotaria”, Ansamblul „Trandafir de la Moldova” Husi, Grupul „Bibliosong” si solista Doina Morosanu.

Sport pentru toti

Din programul activittilor de la sfrsitul sptmnii nu au lipsit ntrecerile sportive. La Sala Polivalent a avut loc Turneul de handbal „Cupa municipiului Vaslui”, disputat n acest an de CS Dinamo Bucuresti, H&V Pitesti, HC Vaslui si Olimpus Chisinu. Patrulaterul a fost cstigat de HC Vaslui, care, cu trei vitcorii n tot attea meciuri, a marcat cum se cuvine Zilele Vasluiului. La Clubul „Prietenia”, juniorii, tineretul si seniorii s-au duelat pe terenul n alb-negru al tablelor de sah. Baza sportiv LPS a gzduit competitia de Fotbal pe teren redus, iar cea a Liceului „Emil Racovit” pe cea de street-ball. La baza sportiv strand s-au ntrecut nottorii si ciclistii. La finalul ntrecerilor, cei mai buni sportivi au primit diplome, cupe si premii.

Muzica si voie buna la Strand

Ca n fiecare an, la Baza Strand a curs berea si au sfrit tot timpul micii si crnciorii, ceea ce a dat un plus de bun-voie tuturor participant ilor. Aici, sear de sear au avut loc concursuri ale sponsorilor, au urcat pe scen artisti locali, dar au evoluat si conoscti interpreti a muzicii romnesti. Vineri, vasluienii s-au adunat n numr impresionant pentru a participa la recitalul trupei Taxi, cu care au cntat si dansat. Raluka, a avut acelasi succes printre tineri. Smbt, parc n numnr si mai mare, vasluienii au dansat alturi de DJ Ryno si Sylvia, iar mai apoi de formatia Zdob si Zdub. Pentru ca nimeni s nu fie nedreptt it, organizatorii au rezervat seara de duminic muzicii populare, iar vasluienii au onorat invitatia si s-au artat ncntati de evolutia Grupului Folcloric Coregrafic „Joc” din Republica Moldova. De remarcat prestatia actorului Lucian Onciu, prezentator al tuturor manifest- rilor, dar si prezenta primarului si a celor doi viceprimari, care nu au lipsit de la niciun spectacol. Zilele Vasluiului s-au ncheiat si n acest an cu un superb foc de artificii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.