Vaccinrile obligatorii, scoase din scoli!

De la 1 iulie, Comisia de Vaccinologie a Ministerului Snttii a decis trecerea vaccinrii elevilor si a adolescentilor de la scoal la medicul de familie. Opiniile fat de aceast decizie sunt mprtite: medicii de familie sustin c tinerii nu vor veni singuri s se vaccineze, n timp ce responsabilii din sistem afirm c msura se bazeaz pe responsabilitatea printilor si este menit s i includ si pe tinerii care nu mai merg la scoal.

Copiii nu vor mai fi vaccinati la cabinetele de medicin scolar. Potrivit noului calendar de vaccinare, care a intrat n vigoare la 1 iulie, vaccinurile cuprinse n Programul National de Imunizri vor fi efectuate doar n maternitti si la cabinetele medicilor de familie. Pn n prezent, medicii scolari asigurau imunizarea n anumite campanii de vaccinare pentru copiii de 7 ani, 9 ani, respectiv 14 ani. Medicii de familie spun c nu ne mpotrivesc acestei modificri, dar sunt sceptici n ceea ce priveste dorinta copiilor de a veni singuri la vaccinare. Este o decizie fat de care noi nu avem obietii, dar la scoal copiii erau usor de gsit. La medicul de familie, ei vor ajunge mai greu. Nu cred c, dac nu exist o obligatie n acest sens, copiii vor veni la vaccinare. Exist pericolul ca nu toti s vin la vaccin si implicatiile vor fi mai trziu extrem de grave, att pentru sntatea lor, ct si a comunittii n care triesc, ne-a declarat un medic de familie din Vaslui. De partea medicului par a fi chiar cei vizati, copiii. Nu ne mai fac injectie la scoal?! Ce bine! Cum s m duc singur la doctor s-mi fac injectie?! Binenteles c nu m duc!, exclam fericit Rducu, un bietel de 12 ani. Mama acestuia nu este ns de acord: Nu te duci tu, am sa te duc eu!, spune ea. Pn cnd a mers la scoal, am avut eu grij s-i fac toate vaccinurile. Mi-amintesc c cele mai multe au fost pn la vrsta de un an. O s am si acum grij, si o s mergem la medicul de familie mpreun. Mcar nu risc s-i fac vaccin cnd este rcit, ne-a spus femeia. Pe principiul ncrederii n familie par s se fi bazeze si oficialii din sntatea vasluian. Mie personal mi se pare o decizie bun. Regula e valabil de la 1 iulie si deja avem copii care au fost vaccinati de medicii de familie. Avantajul este c acesta, spre deosebire de medicul scolar, cunoaste tot istoricul pacientului, stie dac acesta este aleregic la ceva sau nu, poate insista ca printii s aduc copilul la vaccinare. n plus, s nu uitm c si pn la 14 ani rarta abandonului scolar este destul de mare si noi nu avem o evident clar a copiilor care sunt nscrisi ntr-o form de nvtmnt si a celor care nu sunt. Este foarte greu de urmrit si copilul care absenteaz de la scoal n ziua vaccinrii, mai ales c, la aceast vrst, copiii ncearc s se eschiveze de la vaccinare. Eu cred nu neaprat n responsabilitatea copiilor, ct mai ales a printilor acestora, a precizat epidemiologul Luminita Costache, director medical al Directiei de Sntate Public Vaslui.

2 COMENTARII

  1. Medicii scolari au avut un rol foarte importanat in urmarirea starii de sanatate a copiilor. Veneau regulat in scoli, urmareau aparitia oricarui semn de boala, mai ales transmisibila, si cred ca prin aceasta masura se face o economie mica, dar va fi o pierdere imensa pentru sanatatea elevilor. Parintii copiilor, preocupati de probelemele zilnice vor trimite copii (de 10-18 ani) singuri la medicul de familie si cine va sti daca au facut sau nu vaccinul? La medicul de familie se vor face cozi, avand in vedere ca vaccinurile se fac in anumite perioade si va fi imposibil sa dea si consultatii pacientilor.

  2. Tot din cauza medicilor de familie s-a intamplat acest lucru. Te rugai luni intregi la ei s? vina jumatate de zi sa vaccineze copiii la scoala si nu voiau pentru ca nu erau platiti. Acum au dat de greu !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.