Urmeaz un nou miting al disperrii

Postasii vasluieni declanseaz lupta sindical mpotriva noii conduceri a Postei Romne. Practic, dup patru ani de reorganizare, compania este n pragul falimentului. Sindicalistii se opun noului proiect de relansare a societtii, care vizeaz diminuarea cu 50% a salariilor, anularea sporurilor si disponibilizarea a 160 de lucrtori. La protest sunt asteptati peste 200 de salariati din toate oficiile judetului Vaslui.

Luni, de la ora 14.00, Sindicatul Lucrtorilor Postali din Romnia – Filiala Vaslui va organiza un miting de protest mpotriva noii conduceri a Companiei Nationale a Postei Romne. La actiunea sindical din Piata Civic Vaslui sunt asteptati peste 200 de lucrtori din sistemul postal. Geta Turbatu, liderul Sindicatului din Posta Vaslui, spune c, dac doleantele salariatilor nu vor fi ndeplinite, actiunea sindicatului va merge pn la declansarea grevei generale. Sindicalistii sustin c, potrivit noului program de reorganizare al companiei, ncepnd cu data de 1 septembrie, pentru ntreg personalul din mediul rural salariile se vor diminua cu 50%. Tot cu aceeasi dat, 2.000 de salariati din mediul urban vor avea salarii reduse cu 50%, iar de la 1 noiembrie vor ncepe disponibilizrile. Pn n anul 2013, vor fi dati afar 6.300 de salariati, n judetul Vaslui 160 de persoane urmnd s si piard locurile de munc. „Din anul 2009 si pn n prezent, toti conductorii care au venit la Ministerul Comunicatiilor nu au stiut s aduc Posta pe profit. Conducerea care a fost numit atunci de PDL, n loc s se intereseze de atragerea de contracte aductoare de venituri, a fcut contracte care au adus doar cheltuieli. Astfel, din 2009, compania a trecut pe pierdere, trend care s-a mentinut si n anii urmtori, pn n 2012”, a spus Geta Turbatu. Sindicalistii acuz toate conducerile c s-au interesat doar de functiile pe care le ocup, iar programele de organizare au fost n realitate o dezorganizare a companiei.

O noua reorganizare!

Pstrnd traditia, noua conducere a Postei Romne a demarat, la 1 iunie, un nou plan de reorganizare. n urma implementrii acestui proiect, punctele regionale vor fi desfiintate si vor fi nfiintate oficii judetene. n tot acest timp, tot mai multe institutii ale statului apeleaz la serviciile firmelor concurente, care prosper, iar lucrtorii postali nu au parte de contracte. „Noi am primit cea mai mare amend, de 103 milioane de lei, de la Consiliul Concurentei. Toate planurile de reorganizare au dezorganizat Posta, iar pe fondul lipsei de contracte s-a urmrit falimentarea unittii, pentru a putea fi privatizat”, a explicat Geta Turbanu.

Adio, sporuri!

Printre alte motive care stau la baza deciziei membrilor de sindicat din Posta Romn de a iesi n strada se numr refuzul conducerii Postei Romne de a respecta si aplica prevederile contractului colectiv de munc 2008 – 2018, refuzul pltii orelor suplimentare, neacordarea, pn n august 2012, a concediilor de odihn pentru anul 2011, refuzul pltii sporului pentru cumul de functii, refuzul de trecere la o clas superioar de salarizare, n urma unor teste profesionale individuale pentru peste 5.000 de salariati, care au trecut testrile n urma cu cteva luni (pentru 80% dintre acesti salariati, aceast clas nseamn o crestere salarial de 10-15 lei). Sindicalistii nu sunt de acord nici cu politica companiei de scoatere din criz a Postei Romne prin „buzunrirea salariatilor” prin urmtoarele demersuri: eliminarea sporului de fidelitate, reducerea cu 50% a primei de vacant, reducerea cu 50% a numrului de tichete de mas, restructurarea retelei postale din mediul rural, aplicarea normrii personalului, reducerea cu 50% a normei de lucru pentru tot personalul din mediul rural, reducerea cu 50% a normei de lucru pentru 2.000 angajati din urban si apoi concedierea lor, impunerea a dou zile libere nepltite pentru tot personalul angajat.

1 COMENTARIU

  1. Sunt impresionata de perseverenta angajatilor din posta , pentru ca de foarte mult timp ca ei se tot chinuie cu mitinguri la Vaslui la Bucuresti si tot au atras atentia ca la posta se fura , dar se vede treaba ca la ei se fura in haita de au adus posta statului in faliment . Rusine guvernanti sa lasati si aceasta societate sa moara . Chinuiti bietii oameni ma refer la postasi si la ofiainti cu salarii cit sa le ajunga sa-si achite datoriile la stat , adica sa va dea banii inapoi . Ei nu mai Maninca ? Numai voi aveti stomac?Cum sa se gindeasca ei la voi mai copii cind ei isi faca salarii de zeci de mii de lei iar voua va da ce le trece printre degete . Ar trebui sa cereti ca tori conducatorii vostri sa puna mina de la mana si sa plateasca datoria postei aia de 500 milioane . Dumnezeu sa va ajute sa reusiti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.