Fiscul, pe urmele asistatilor social

Beneficiarii de ajutor social din judetul Vaslui sunt din nou cu portrei la us. Asistatii trebuie s restituie banii ncasati n 2011, n paralel cu subventiile agricole nedeclarate. La venitul minim garantat, sunt persoane care au de napoiat statului sume ntre 400 si 1.000 de lei. De recuperarea banilor se vor ocupa inspectorii de la Finantele Publice.

Agentia Judetean pentru Plti si Inspectie Social (AJPIS) Vaslui a nceput s calculeze debitele pentru asistatii sociali care au primit subventii agricole fr s le declare. n prezent, n bazele institutiei figureaz 903 beneficiari de prestatii sociale care trebuie s restituie napoi sumele ncasate ilegal. Deja, pentru aceste persoane s-a sistat plata ajutoarelor ncepnd cu luna iulie, iar dup ce debitele acumulate vor fi stabilite, se va trece la recuperarea banilor. Mai exact, dosarele n cauz vor fi transmise la Directia General a Finantelor Publice Vaslui care va recupera sumele ncasate ilegal. n urma primelor verificri privind valoarea subventiilor agricole si a venitului minim garantat, sunt persoane care au de restituit statului sume cuprinse ntre 400 si 1.000 de lei. Baza de date trasmis la Agentia de Plti si Interventie pentru Agricultur Vaslui pentru verificarea subventiilor a vizat 8.450 de beneficiari de venit minim garantat si 16.566 beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei. Verificrile au privit subventiile pe terenurile agricole si n zootehnie, ncasate n cursul anului trecut.

7.652 de beneficiari mai primesc ajutor social

Loviturile primate n ultimii ani de beneficiarii venitului minim garantat au redus semnificativ numrul aisstatilor social. Dup conditionarea acordrii ajutorului de plata impozitelor locale, obligatia de a obtine lunar o adeverint n care se precizeaz c nu s-a refuzat un loc de munc si alte cerinte, n judetul Vaslui au mai rmas numai 7.652 beneficiari de venit minim garantat. Ajutorul social se acord n completarea veniturilor nete proprii, pentru a se asigura venitul minim garantat. Statul garanteaz urmtoarele venituri: o persoan singur – 125 lei lunar; o familie cu dou persoane – 225 lei; familie cu trei persoane – 315 lei; familie cu patru persoane 390 lei; familie cu cinci persoane – 465 lei; familie cu sase persoane – 496 lei; familie cu sapte persoane – 527 lei. n cursul anului trecut, la nivelul judetului Vaslui, o persoan beneficiar de venit minim garantat a primit lunar 50 de lei. n cursul anului trecut, valoarea medie lunar a ajutorului social a fost de 164 lei/familie, respectiv 58 de lei/persoan dintr-o familie beneficiar. Venitul minim garantat este unul din cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale si de combatare a srciei. Actul normativ care reglementeaz acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Venitul se asigur prin acordarea unui ajutor social lunar, pe baze unei cereri si a unei declaratii pe propria rspundere, nsotite de actele doveditoare privind componenta familiei si a veniturilor membrilor acesteai, cererea se nregistreaz la primarul localittii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.