Elevii au dublat chiulul

Elevii vasluienii au trecut cu brio examenul la chiulit. Cu cele circa 55.000 de absente nemotivate bifate n semestrul II al anului scolar 2011 – 2012, tinerii au reusit s suspende 1.200 de alocatii pentru sustinerea familiei, n timp ce alte 1.200 alocatii au fost diminuate. Dincolo de buzunarele goale, mai grav este faptul c, fat de semestrul I al anului scolar trecut, numrul absentelor trecute n cataloage s-a dublat.

Peste 1.200 de familii din judetul Vaslui au pierdut alocatia pentru sustinere, din cauza copiilor care au avut peste 20 de absente nemotivate n semestrul II din anul scolar 2011 – 2012. Alte 1.200 de familii vor avea alocatiile diminuate cu 20%, respectiv 50%, din aceeasi cauz: absentele nemotivate. Haralambie Voicu, directorul Agentiei Judetene pentru Plti si Inspectie Social (AJPIS) Vaslui, a spus c numrul alocatiilor diminuate si suspendate s-a dublat fat de semestrul I al anului scolar 2011 – 2012. „Dac Legea nr. 277/2010 nu ar fi fost n vigoare, absenteismul n rndul elevilor ar fi fost mai mare”, a precizat Voicu. Potrivit noilor reglementri legale, n cazul n care se constat absente n rndul copiilor, alocatia pentru sustinerea familiei este suspendat sau se diminueaz proportional cu numrul absentelor. Pentru a pune n aplicare prevederile legale, AJPIS Vaslui a verificat o baz de date cu 25.500 de elevi din toate ciclurile de nvtmnt.

Ce greutate au absentele

n cazul n care se constat absente nemotivate, cuantumul alocatiei se diminueaz proportional cu numrul absentelor, astfel: 20% din cuantumul alocatiei pentru fiecare elev care are ntre 11 si 19 absente; 50% din cuantumul alocatiei pentru fiecare elev care are 20 de absente. Diminuarea dreptului financiar se mentine pentru o perioad de trei luni. n cazul elevilor care nregistreaz mai mult de 20 de absente, se procedeaz la suspendarea alocatiei pn la finalizarea semestrului scolar. Prevederile legii se aplic copiilor cu vrst scolar de pn la 18 ani. Alocatia pentru sustinerea familiei are drept scop completarea veniturilor familiei n vederea asigurrii unei situatii materiale mai bune pentru cresterea copiilor. De asemenea, prin acest drept social se stimuleaz si frecventarea de ctre copiii de vrst scolar a cursurilor unei forme de nvtmnt. Plata alocatiei pentru sustinerea familiei se efectueaz de ctre AJPS Vaslui la dispozitia primarului. n luna iulie, n judetul Vaslui, pe locul secund n topul prestatiilor sociale s-au clasat cei 16.621 de beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei, care au ncasat o sum total de 1.052.177 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.