Patru liceeni din Brlad au cstigat premii importante n cadrul Concursului national de astronomie Sub cerul astral al Deltei, care a avut loc la Tulcea. Echipajul format din Tiberiu Olariu (Liceul Teoretic Mihai Eminescu) si Cristian-Paul Anghelut (Colegiul National Gheorghe Rosca Codreanu) a obtinut premiul I, iar echipajul alctuit din Flaviana-Florina Ttaru si Raluca-Elena Gfu (Liceul Teoretic Mihai Eminescu) a luat premiul III.
Concursul, aflat la cea de-a VI-a editie, s-a desfsurat n intervalul 16-20 iulie, la Tulcea, ca ultim activitate a proiectului educational „Sub cerul astral al Deltei”, initiat de Palatul Copiilor Tulcea. Judetul Vaslui a fost reprezentat de cinci participanti, toti membri ai Asociatiei Astronomice „Sirius” Brlad si pregtiti n cadrul Centrului de Excelent pentru Astronomie de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Brlad de prof. Ioan Adam si Maria Giusc. Concursul a cuprins trei probe: cea teoretic, pe categoriile seniori, juniori 1 si juniori 2, cea observational si prezentarea unei lucrri stiintifice realizate de elevii nscrisi. Dup ce participantii la sectiunea „Astronomie” au prezentat lucrrile stiintifice, iar cei de la sectiunea „Pagini web” au prezentat site-urile web, si dup desf- surarea probelor teoretice si observationale, juriul a stabilit clasamentele pe categorii de vrst. La seniori, echipajul format din Tiberiu Olariu, (clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Brlad) si Cristian-Paul Anghelut (clasa a XI-a la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” Brlad) a obtinut premiul I. Echipajul alctuit din Flaviana-Florina Ttaru si Raluca-Elena Gfu, ambele n clasa a X-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Brlad, a obtinut premiul III. Toate premiile au fost oferite de Ministerul Educatiei, Societatea Stiintific „Orion” Tulcea si Asociatia Astronomic „Sirius” – Club UNESCO. „Pe lng participarea la concurs, am avut ocazia s vizitm nava „Republica”” si s cunoastem istoricul acesteia, am fcut o excursie n Delt, la Basilica Paleocrestin Niculitel si la mnstirile Cocos, Saon si Celic Dere. De asemenea, programul a cuprins si prezentarea activittilor desfsurate pe parcursul anului scolar 2011-2012 n domeniul astronomiei, prin expunerea unor fotografii, desene, postere, pliante si alte materiale, precum si participarea la seminarii n care au fost prezentate teme actuale din astronomie si astrofizic si realizarea fotografiei astronomice si drepturile copiilor”, ne-a spus prof. Ioan Adam, presedintele Asociatiei Astronomice „Sirius” Brlad.
felicitari elevilor si profesorilor!
In primul rind felicitari tuturor pasionatilor din acest domeniu .
Despre vinatorii de microgauri negre ce apar si dispar in zona apropiata a terrei ati auzit?
Se spune ca protonii supraaccelerati sositi din Univers sunt la originea acestui fenomen.
Energia acestora este cu multe ordine de marime mai mare ca a acceleratorului lhc de la Geneva.
O parte din microgaurile negre (primordiale) nu se evapora si trec prin planeta noastra producind asa zisele cutremure de suprafata si nu numai.Au asa mare densitate a materiei incit trec prin orice producind valuri .Este un bun prilej de a observa in retea chiar si automat si punerea la punct a unui sistem de avertizare a cutremurilo mai ales ca suntem foarte apropiati de zona VN.
Mecanismul de supraaccelerare a protonilor la aceste energii colosale a fost descifrat de un barladean, cine este interesat sa acceseze ;acceleratorul de ordinul 20.Doresc ca aceasta descoperire sa apartina Barladului in primul si primul rind si apoi celorlalti.Pe aceasta cale as vrea sa felicit pe domn profesor Avram si il anunt ca are imputernicire de la mine sa breveteze ceea ce am afirmat,multumesc anticipat.
.
Aceasta este opera d-nului profesor Adam ?i pasiunea pentru astronomie a elevilor, felicit?ri tuturor!