Seceta a fcut praf agricultura

Agricultura vasluian este la un pas de dezastru. n mediul rural, tabloul este sumbru: culturile sunt compromise, gospodriile, ruinate, livezile si vita-de-vie, uscate. Pn la data de 10 iulie, Directia Agricol a centralizat 89.635 hectare calamitate ntre 30 si 100%. Zilnic, primriile solicit comisiile de evaluare pentru a declara starea de calamitate, valoarea pagubelor crescnd vertiginos de la o zi la alta.

Culturile agricole din judetul Vaslui se usuc. Pn la data de 10 iulie, seceta extrem si prelungit a compromis 89.635 hectare de culturi semnate n toamn si primvar. Cele mai afectate suprefete sunt cele semnate cu gru – 42.970 de hectare, urma de floarea-soarelui – 17.704 hectare, porumb – 15.264 hectare, rapit – 10.171 hectare si orz – 1.378 hectare. Din nefericire, lipsa acut a apei din sol a lovit toat paleta de culturi agricole de la sfecl de zahr, sorg boabe si pn la secar si lucern. Din totalul suprafetelor calamitate, cultura de rapit a fost compromis n proportie de 100%, iar restul parcelelor au nregistrat daune cuprinse ntre 30 si 50%. Directia pentru Agricultur Judetean (DAJ) Vaslui a transmis situatia culturilor afectate de secet la Ministerul Agriculturii, date care au fost centralizate n baza notificrilor si informrilor primite de la fermieri. „Noi continum s primim notificri din partea primriilor, pentru deplasarea comisiei de evaluare la fata locului, pentru a verifica suprafetele declarate calamitate. Comisiile sunt constituite n baza dispozitiilor autoritt ilor din unittile administrativ teritoriale, si sunt formate din reprezentanti ai primriilor, DAJ, APIA si societtile de asigurare”, a precizat Gabriela Anghelut, purttorul de cuvnt al DAJ Vaslui. Din suprafata agricol total declarat calamitat, 84.265 hectare sunt asigurate.

Sistemul de irigatii, n faliment

Pe fondul secetei severe, sistemul de irigatii din judetul Vaslui este fcut praf. Dac n urm cu 20 de ani societtile agricole udau peste 30.000 de hectare, n prezent, irigarea culturilor agricole este pe cale de disparitie. Pentru acest an, la nivelul judetului, organizatiile utilizatorilor de ap pentru irigat au ncheiat sapte contracte cu Administratia National a mbunttirilor Funciare (ANIF) Vaslui, pentru udarea a circa 10.000 de hectare n amenajarea Albita – Flciu. La Mnjesti, o alt organizatie a ncheiat un contract de livrare de ap pentru irigarea o suprafat agricol de 595 de hectare. Acestea sunt suprafetele care, teoretic, urmeaz s fie irigate n aceast var. ns, din cauza eliminrii subventiei pentru plata energiei electrice si pretul ridicat al apei, fermierii reusesc s irige maxim 2.000 de hectare. n prezent, pentru o singur udare, fermierii trebuie s achite 200 de lei/hectar. La aceast sum se adaug si alte cheltuieli legate de achizitionarea sistemelor de udare, mutarea tamburilor etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.