Sarpantele la control!

Sarpanta smuls de vnt de pe cldirea Romtelecom Brlad n timpul furtunii de joia trecut nu era ancorat n niciun fel de elementele de rezistent ale acoperisului. Aceasta a fost concluzia anchetei Inspectoratului pentru Situatii de Urgent Podul nalt Vaslui. S-a dispus luarea unor msuri si am senzatia c aceast poveste se va ncheia cu niste amenzi, a spus Radu Renga, prefectul judetului Vaslui. Mai mult, acesta a cerut Inspectiei n Constructii ca, n termen de sase luni, s verifice toate sarpantele construite pe cldirile din judet.

Ieri, prefectul Radu Renga a primit raportul comisiei desemnate s afle cum a putut vntul care a btut n timpul furtunii de joi, 12 iulie, s ia pe sus sarpanta unei cldiri, din incident rezultnd rnirea unei persoane si avarierea a dou autoturisme. Comisia, care s-a deplasat luni la Brlad, a constat c la acoperisul cldirii Romtelecom Brlad se fcuser unele modificri fr autorizatie de construire si fr a se respecta cteva dintre cele mai elementare reguli de sigurant. Potrivit raportului, acoperisul pe proiectul initial era cu teras necirculabil. Ulterior, a fost realizat o sarpant de lemn cu nvelitoare de tabl zincat, cu trei rnduri de popi montat i pe tlpi prin proprie rezemare, cu o ferm din materiale de lemn care nu a fost contravntuit, iar pe o latur, acoperisul nu avea nicio prindere de elementele de rezistent. n concluzia raportului se arat c suprafata de 320 de mp de acoperis a fost smuls de rafalele de vnt din cauza prinderii insuficiente a elementelor de sarpant de structura de rezistent a cldirii. Mai mult, s-a constat c acoperis ul a fost executat fr autorizatie de construire. Vom dispune refacerea acoperisului pe baza unei expertize tehnice, dar am senzatia c aceast poveste se va ncheia cu niste amenzi. Incidentul ne-a determinat ns s solicitm Inspectoratului n Construct ii s verifice toate sarpantele blocurilor din judet. Am senzatia c multe sunt construite fr autorizat ie si este oricnd posibil ca, n conditii meteorologice ca cele de joia trecut, s ne confruntm si cu alte situatii de acest gen. Pericolul este extrem de mare iar pagubele pot fi importante dac nu lum msuri, a spus Radu Renga, prefectul judetului Vaslui.

4 COMENTARII

  1. Dac? ar fi fost bine montat? zburau ?i grinzile cu scoabe sau alte elemente de prindere, dar au zburat tablele ?i scndurile, deci comisia are perfect? dreptate.

  2. Cred ca s-au prabusit multe sarpante construite cu autorizatie. Mai bine le-ati autoriza pe cele care sunt construite bine si au rezitsta deja furtunilor deci si-au dovedit calitatea. Ca s anu mai spun ca statul, primaria, n-a constribuit nici la realizarea sarpantelor si nici la izolare ablocurilor asa cum se laudau inainte de alegeri. Sarpantele -au fost construite fara sprijinul asociatiilor de locatari si cu banii celor car elocuiesc la etajele superioare si care aveau probleme cu infiltratiile. De asta trebuie sa tineti cont. Sanctionati cei care au facut acoperisul fara spirit de raspundere nu fara autorizatie. Nu consta sarpanta cat costa autorizatia.

  3. Sa treceti si voi, care vorbiti, sa locuiti la etajele superioare ale unor blocuri, unele chiar foarte noi, receptionate de-anboulea, si sa va ploaie in cap cu apa care trece ca prin sita, si sa dati zeci si sute de milioane pe expertize,proiecte, avize si sa mai si construiti un pod cum trebuie, fara ca nimeni sa nu-ti dea vrun ajutor. Ma refer la obligativitatea asociatiilor de locatari de a sustine financiar aceste demersuri, conform legii condomeniului. Toate asociatiile se dau de pardon inapoi, si spun ca nu se baga sa adune bani de la restul locatarilor care nu stau la ultimul etaj. Dar cand e vorba de subsol, ala e obligatoriu pentru toti. Verificatii si cati bani iau presedintii de asociatii, administratorii si toti ceilalti de acolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.