Mai putin de 60% dintre elevii claselor IX-XI din judet vor ca Bac-ul 2013 s se desfsoare dup un model nou. Printre sugestiile pentru noul examen se numr aprecierea competentelor prin note, eliminarea camerelor de supraveghere sau reintroducerea educatiei fizice la proba E d).
Centralizarea datelor din chestionarele adresate liceenilor din primii trei ani de liceu arat c acestia sunt indecisi n privinta Bacalaureatului. Mai exact, n privinta structurii examenului de maturitate din 2013. Asta desi rezultatele dezastruoase din 2011 dar si cele de la sesiunea olimpicilor din acest an arat c subiectele la probele scrise trebuie diferentiate nu numai n functie de specializare si profil, ci si de numrul de ore avute pe sptmn. Concret, din 6.659 de liceeni ce au acceptat s rspund la chestionar, doar 56,36%, adic 3.753 de liceeni, consider c la Bac-ul 2013 ar trebui s se fac unele schimbri. Ceilalti 2.906 liceeni sunt de prere c examenul din 2013 ar trebui s rmn neschimbat. La chestionar au rspuns elevi de la toate cele trei filiere. Spre exemplu, la filiera teoretic, din cei 2.950 de repondenti, att profil real ct si umanist, 2.235 vor ca Bac-ul din 2013 s rmn la fel si doar 715 vor un nou model de examen. La filiera tehnologic, respectiv profil tehnic, servicii si resurse naturale si protectia mediului, au rspuns 3.340 de liceeni. De aceast dat, marea majoritate, adic 2.755 de elevi, sunt pro schimbrii Bac-ului din 2013 si doar 585 l vor identic cu cel de acum. La filiera vocational, respectiv profil sportiv, artistic si pedagogic, din cei 369 de repondenti la chestionar, 283 au rspuns cu NU la ntrebarea „Sunteti de acord ca, ncepnd cu anul 2013, examenul de Bac s se desfsoare n conformitate cu structura Bac-ului din 2012?” si numai 86 au rspuns cu DA.
Sugestii pentru Bac-ul 2013
Ct despre eventualele modific ri pe care le-ar dori la examenul de la anul, reprezentantii Inspectoratului Scolar au centralizat primele zece propuneri/sugestii mentionate de majoritatea repondentilor. Acestea sunt: – revizuirea materiei de la disciplinele de Bac – diferentiere ntre profilul real, umanist si tehnologic la disciplina limba si literatura romn – nivel mediu al subiectelor la disciplinele de examen – ultima prob E d) cu discipline la alegerea elevului, fr cumularea mai multor discipline n aceeasi prob – aprecierea competentelor prin note – eliminarea camerelor video de supraveghere – introducerea, la filiera tehnologic, a probei scrise conform profilului studiat si a calificrii absolvite – la filiera tehnologic, proba E c) s contin doar module de specialitate, specifice profilului studiat – la proba E d) s se introduc la alegere si educatia fizic – mentinerea structurii examenului pentru mai multi ani, fr schimbri n fiecare an. Si printii liceenilor au rspuns la ntrebrile din chestionar. Din cei aproape 5.400 de repondenti, circa 3.000 au fost de acord cu un nou model de examen. Printre sugestiile propuse de acestia se numr eliminarea probei orale la limbile strine, organizarea diferentiat a examenului n functie de profilul urmat, reducerea gradului de dificultate la probele scrise la matematic, fizic si chimie sau promovarea Bac-ului cu media 5.00, nu 6.00, ca pn acum. Urmeaz ca datele culese din toate judetele s fie centralizate si, n functie de dorinta majorittii elevilor si a printilor, s se pstreze sau s se modifice structura Bac-ului ncepnd cu 2013.