Economia vasluian, la raport!

Mediul de afaceri vasluian este la un moment de rscruce. Ieri, n cadrul unei ntlniri cu administratia judetean si local, patronatul a pus pe mas problemele grave cu care se confrunt economia real. Agricultura este subfinantat iar fiscalitatea excesiv ruineaz afacerile. Industria textil se confrunt cu o concurent neloial a mrfurilor din China si a angrourilor bucurestene. Nici industria prelucrtoare nu traverseaz o perioad mai fast, cderea consumului amenintnd pietele de export.

Ieri, n Sala Mare a Palatului Administrativ, a avut loc o ntlnire de lucru ntre reprezentantii administratiei judetene, ai Guvernului si parlamentari, pe de o parte, si reprezentanti ai mediului local, de afaceri, de cealalt parte. Discutiile au fost moderate de Radu Renga, prefectul jude- tului Vaslui, care a spus c si-a dorit o astfel de ntlnire nc de la nceperea mandatului. Veti avea n Prefectur un partener. Vreau s v spun c veti avea deschis un canal de comunicare eficient cu Guvernul. Eu nu sunt adeptul presiunilor de niciun fel asupra oamenilor de afaceri. Ct sunt eu aici, s mi spuneti dac aveti parte de asa ceva, si m refer la controale, a spus Renga. Ionel Constantin, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultur Vaslui, a subliniat c ntlnirea este onorat de prezenta celor mai importanti oameni de afaceri din judet, alturi de reprezentanti ai bncilor, asiguratori, protectia concurent ial etc. Ca o consecint a ultimelor ntlniri cu oamenii de afaceri de judet, v propunem un parteneriat public privat ntre Institutia Prefectului, Consiliul Jude- tean, consiliile locale al municipiilor Vaslui, Brlad si Husi si CCIA Vaslui, denumit generic – Consiliul Economic Consultativ Judet ean. Aceast structur va propune si elabora strategii de dezvoltare a mediului economic. Acest organism ar urma s sprijine agentii economici n derularea unor investitii, n implementarea unor proiecte sau crearea de locuri de munc. Camera de Comert va fi o interfat ntre cei care dezvolt proiecte de investitii si administratia local, a subliniat Ionel Constantin.

Stop austeritate!

Prezent la eveniment, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, a artat c problema mediului de afaceri preocup att autorittile de la nivel local si national, dar si de la nivel global. Elementele care s contracareze criza nu s-au gsit. Mediul de afaceri nu a suportat o mbunttire care s fie simtit de cei care activeaz n economia real. Eu i apreciez pe cei care si desfsoar activitatea economic n judetul Vaslui, fiindc investitorii mult ludati nu prea sunt prezenti la noi. Apreciez capitalul autohton care men- tine o fort de munc si asigur mijloacele de trai. V stm la dispozitie ntodeauna!, a precizat Dumitru Buzatu. Cristian David, senator PNL, a spus c este un moment bun pentru a purta discutii depre relansarea economiei si crearea de locuri de munc. Senatorul a precizat c, pentru foarte mult timp, cuvntul de ordine a fost austeritatea, dar acum aceast atitudine nu mai reprezint o prioritate. Pentru judetul Vaslui, ntlnirea este o initiativ foarte bun, care reflect o abordare de sustinere a mediului de afaceri. S crestem activitatea acestui judet, s-i sprijinim pe cei care au capacitate de investitii din propriile resurse si s atragem si alte investitii. Obiectivul de nsntosire a mediului de afaceri din acest judet poate fi atins printr-un efort conjugat, astfel nct s crem acele baze pe care s v dezvoltat i durabil afacerile, a spus David.

Legi inexistente, cocurenta neloiala

Problemele ridicate de reprezentantii societtilor comerciale din judet sunt extrem de importante. n primul rnd, n sectorul agricol nu exist o baz legislativ prin care culturile agricole calamitate s fie despgubite de stat. Productorii agricoli locali se plng de fiscalitatea excesiv, precum si de lipsa unor subventii similare cu cele din UE. Cnd este lips de ap si temperaturi ridicate, trebuie s se declare stare de calamitate. Nu ar trebuie s venim la mna unui Guvern politic pentru o problem n care trebuie s actionize imediat. La o calamitate, cum a fost cea din 2009, se impoziteaz si pierderea, a spus Emil Enache, un productor local. Pe segmentul industriei textile, problema cea mai mare este concurenta neloial a mrfurilor venite din China. Reprezentantul Vastex Vaslui a solicitat ca ntreprinztorii din brans s fie sprijiniti s se aprovizioneze cu materie prim din tar. Noi nu putem concura cu mrfurile din China. Avem cheltuielile mai mari si iesim pa piat cu preturi mai mari. O alt concurent neloial avem de la angrourile din jurul Bucurestiului, care distribuie marf n zona noastr fr facturi, a precizat reprezentatul Vastex. Cu probleme majore se confrunt si industria prelucrtoare din judet. Reprezentantul Rulmenti Brlad a precizat c 98% din productia societtii este exportat n toat lumea: Europa, Asia, America. Pentru salvarea pietelor si mentinerea produc- tiei, singura solutie este stimularea consumului att la nivel mondial ct si national.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.